torsdag 30 april 2009
Litterära samtal med Elin och Siska 10
Elin bokpratar om sina favorit bland klasskildringar, Svinalängorna av Susanna Alakoski
Siska berättar om en ungdomsfavorit, den sensuella Trälarna av Sven Wernström.
De som undrar vem den där "the man" som hon tjatar om är kan kolla här
onsdag 29 april 2009
5 otroligt intellektuella frågor, idag om klass med Susanna Alakoski & America Vera-Zavala
1. Vilken är den bästa boken om klass som du har läst?
Nu är det så att de flesta författare skriver/skildrar medvetet, eller omedvetet "klassfrågor", men det är ofta de som skriver om just arbetarklass som pekas ut att vara de som skriver om klass. Men om ni just i dessa frågor om "klass" avser "arbetarklass" så finns det flera underbara verk. Det är svårt att peka ut någon särskild bok, men om jag ska nämna några: Kjell Johansson, Huset vid Flon, Eyvind Johnson, Romanen om Olof, Sofi Oksanen, Stalins kossor, Alexandra Pascalidou, Taxi. Men sedan skriver t.ex. Karin Johannisson fantastiskt om klass i sina böcker också, bland annat i Den mörka kontinenten.
2. Vilken är den bästa skivan om klass du har hört?
Cornelis Vreeswijk sjunger fint om klassfrågor.
3. Vilken är den bästa filmen om klass du har sett?
Crash, regi: Paul Haggis, Allt eller inget, regi: Peter Cattaneo, Billy Elliot, regi: Stephen Daldry, Satur Day Night fever, reg: Johan Badham.
4. Vilken är den värsta läsupplevelse om klass?
Överklass av Susanna Popova. Det var bra att hon skrev den boken. Få skriver om överklassen. Jag upplevde Överklass som intressant men tyvärr som ensidig (finns det inga människor i överklassen som känner till att det finns invandrare och fattigdom?) . Dessutom flera sakfel i den. Citat av Anneli Jordahl hamnade i Oline Stigs mun, blev även själv grovt felciterad (av en av de intervjuade i boken), trist.
5. Om arbetarklassen var en bok, vilken bok skulle den då vara?

1. Vilken är den bästa boken om klass som du har läst?
In the Skin of the Lion av Michael Ondatjee
2. Vilken är den bästa skivan om klass du har hört?
Mercedez Soza, Todo Cambia
3. Vilken är den bästa filmen om klass du har sett?
Fanny & Alexander
4. Vilken är den värsta läsupplevelse om klass?
alla dagstidningar varje dag
5. Om arbetarklassen var en bok, vilken bok skulle den då vara?
Motståndets Estetik
tisdag 28 april 2009
Elin och Siska älskar Högsbos grisar, Högsbos grisar är lite rädda för Elin och Siska
Idas bästa och sämsta klasskildringar

måndag 27 april 2009
Självmord, psykisk sjukdom och andra dysterheter

Euforisk är väl den totala motsatsen till känslan som infann sig när jag läste Ann Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. Boken är en förfärligt deprimerande och oerhört självutlämnande berättelse om hur det är att leva med bipolär typ 2, alltså det man tidigare kallade manodepressivitet. I boken får man följa Ann Heberlein, som har lidit av sjukdomen sedan tjugoårsåldern, under några månader när hon är i en depressiv fas. Jag vet att jag miljoner gånger i de här tipsen skriver att jag blir berörd av de böcker jag läser, och det är väl så helt enkelt att det är de böckerna som stannar kvar hos mig. Men den här boken, jag vet inte, det var nästan plågsamt för mig att läsa den, jag kände mig helt skakig och fick jätteont i magen av att läsa den.
Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva är en ruskigt stark berättelse om den svenska psykiatrin, om att leva med en psykisk sjukdom, om att människor ser det dom vill se, om att känna sig ensam och annorlunda och om att hela tiden kämpa för att orka. Mycket är det också en berättelse om att leva med tanken på självmordet som den rimligaste vägen ut. För Ann Heberlein är tanken på självmordet hela hela tiden närvarande. Oerhört gripande skriver hon om hur hon planerar sitt självmord och hur det som stoppar henne är tanken på hennes barn. Oerhört modigt skrivet, förfärligt berörande.
Här kommer två svängiga låtar av två artister som också har bipolär sjukdom. http://www.youtube.com/watch?v=oobDQ0vdm8M och http://www.youtube.com/watch?v=_QvP0Q5w7qM
Denna veckan uppmärksammar jag och Siska arbetarklassen och arbetarlittaratur (det är ju ändå första maj snart!) på vår blogg. Missa inte!
D-A-N-S-E-N!!!
Elin dansar till Hero för att fira 500 medlemmar i Elin och Siskas veckotips. Dock blev kameramannen så lycklig att hon vred kameran fel.
söndag 26 april 2009
Film noir for dummies med Kara Thrace
De klassiska film noir-filmerna producerades i USA på 1940-och 50-talen. Det var en fransk filmkritiker som gav genren dess namn. Filmernas visuella stil är expressiv med skarpa skuggor och dramatiska vinklar. De handlar om desillusionerade hårda män och farliga sexiga kvinnor. Dialogen är hårdkokt och smart och humorn är svart som natten. Noir-hjälten åker ofta på rikligt med stryk och blir inte sällan skjuten på slutet.
Den hårdkokta tonen hade sitt ursprung i den kriminallitteratur – s.k. pulp - som var populär under depressionens 1930-tal. Dashiell Hammet och Raymond Chandler var två av de mest berömda ”pulp”-författarna och flera av deras böcker filmatiserades.
Film noir har levt vidare även efter den klassiska perioden. Regissörer som David Lynch och bröderna Coen har starka band till genren. TV-serien Veronica Mars är på många sätt uppbyggd som en typisk noir fast med en stor skillnad: huvudpersonen är en kvinna. För de kvinnliga detektiverna är i stort sett icke-existerande i såväl gammal som ny noir.
Humphrey Bogart spelar detektiven Sam Spade i den kanske mest berömda klassiska noir-filmen. Baserad på en bok av ovan nämnda Dashiell Hammet.
Citat: ”I don’t mind a resonable amount of trouble.”
Barbara Stanwyck spelar Phyllis, filmhistoriens kanske främsta femme fatale, som lockar försäkringsmannen Walter Neff i fördärvet. Deckarkungen Raymond Chandler skrev manus.
Citat: ”How could I have known that murder could sometimes smell like honeysuckle?”
En favorit hos många noir-konnässörer. En polis blir besatt av den vackra Laura som är spårlöst försvunnen. Låter det bekant? Twin Peaks-besatta kan hitta flera referenser i den här filmen.
Citat: ”When a dame gets killed, she doesn’t worry about how she looks.”
Humphrey Bogart spelar privatdetektiv igen – denna gång Philip Marlowe, hjälten i Raymond Chandlers romaner. Bogarts fru Lauren Bacall spelar den kvinnliga huvudrollen. Noir-paret Bogart/Bacall gjorde sammanlagt fyra filmer tillsammans.
Citat: ”I collect blondes and bottles.”
Två yrkesmördare dyker upp i en liten småstad för att mörda en man som kallas ”The Swede”. En försäkringsagent börjar nysta i historien och upptäcker att mannen har ett mörkt förflutet. Baserad på en historia av Ernst Hemingway.
Citat: ”If there’s one thing in this world I hate, it’s a double-crossing dame.”
Stenhård fransk noir. ”Rififi” är fransk gatuslang och betyder ungefär ”trubbel i undre världen”. Filmen innehåller kanske världens bästa heist-scen: den är närpå 30 minuter lång, helt utan dialog och musik och är makalöst spännande.
Citat: ”There’s not a safe that can resist César and not a woman that César can resist.” (fast på franska)
En makalöst stilsäker fransk neo-noir där varje tagning är perfekt komponerad. Alain Delon spelar tuffingen Jef Costello som tiger hellre än talar. Filmen har bland annat influerat John Woo’s The Killer (1989) och Jim Jarmuchs Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999).
Citat: ”I never lose. Never really.” (fast på franska)
Framtids-noir. Harrison Ford glider runt i en trenchcoat och ser olycklig ut i ett regnigt Los Angeles år 2019. På slutet får han mest spö av alla noir-hjältar någonsin. Ganska löst baserad på Do Androids Dream of Electric Sheep av sci-fi-mästaren Philip K. Dick.
Citat: ”I have had people walk out on me before, but not when I was being so charming.”
James Ellroy skrev förlagan till en av 1990-talets största filmsuccéer. Mystiska kvinnor och korrumperade snutar i ett genomperverst Hollywood på 1950-talet.
Citat: ”My partner stopped to help a damsel in distress. He’s got his prioriteis all screwed up.”
En arketypisk film noir – i nutida amerikansk high school miljö! Filmens regissör och manusförfattare Rian Johnson var starkt inspirerad av bland annat Dashiell Hammets böcker när han skrev manus. Ett varningens ord: se den inte otextad. Alla talar snabbt och dialogen är pepprad med noir-slang.
Citat: ”Maybe I’ll just sit here and bleed at you.”
lördag 25 april 2009
5 otroligt intellektuella frågor med en intellektuell Dj

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Blodsarv - Denise Mina
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Tragedy - s/t
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Children of men
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Stora fräckisboken - Bert Karlsson
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Kallocain - Karin Boye
5 otroligt intellektuella frågor till två extremt intellektuella Dj:s


1. Vilken är den bästa bok du har läst?
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
John Grays How To Get What You Want and Want What You Have är den enda bok jag slängt i väggen upprepade gånger, trots att jag bara kom till sidan 23.
Sagan om ringen är lika usel men är för tung för att hystas i möblerade rum.
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
fredag 24 april 2009
Rymden, döden, ångesten och dansen

Hur som, filmen jag ska tipsa om Sunshine av Danny Boyle utspelar sig definitivt i Rymden. Nästan hela tiden t.o.m.
I framtiden (känns inte så långt fram) håller solen på att slockna. Ett rymdskepp är utskickat för att väcka solen till liv med rejäl atombomb. Det är en sån härligt ödesmättad stämning i den här filmen. Lyckas dom inte så är det tack och adjö till mänskligheten.
Såklart börjar det krångla till sig, dom hittar skeppet från det tidigare misslyckade försöket, det börjar brinna i syreförrådet etc. Det här är ju såklart en actionfilm (filmer om rymden tenderar ju att vara det tyvärr) men fascinationen vid solen och dess döende men fortfarande mördande hetta är underbart deppig och undergångsaktig.
Danny Boyle har tidigare gjort höjdarfilmer som Trainspotting, 28 dagar senare (underbar zombiefilm) och den i min mening överskattade Slumdog Millionaire. Dessutom är det Alex Garland som har skrivit boken som filmen baseras på. Ni vet han som skrev den överhajpade boken The Beach som man skulle läsa om man var fräck på slutet av 90-talet.
Kom på lördag 14-16 till Högsbo bibliotek för tårta, kaffe, saft, musik och DANS!!!
torsdag 23 april 2009
Litterära samtal med Elin och Siska 9
Elin gillar Maj Samzelius Hjältar och monster på himlavalvet.
Siska gillar George Johanssons Uppbrott från Jorden
onsdag 22 april 2009
5 otroligt intellektuella frågor, idag till Andreas Roman

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Det måste bli Mörkrets Hjärta, eftersom allt jag skriver egentligen bara är versioner av just den boken. I tema, åtminstone, om än inte i kvalitet. Joseph Conrad kunde, han.
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Jag är väldigt svag för den drömska melankolin i Nick Drakes Pink Moon.
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
the Truman Show ligger nära till hands. Så vi säger den tills jag vet bättre.
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Sara Grans Dope. Inte det sämsta jag läst, men den största besvikelsen jag upplevt på länge, efter att ha fångats totalt av Come Closer.
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Tortilla Flat, av Steinbeck. Mycket skoj och värme på utsidan, men kanske är det bara en mask för något annat. Kanske.
tisdag 21 april 2009
Elin och Siska gillar RYMDEN

Toppenböcker
Revelation Space av Alastair Reynolds tjatade ju jag om i julkalendern men eftersom den är så bra tjatar jag om den igen. Det är framtid, mänskligheten har kolonialiserat andra planeter men de enda resterna av intelligent liv är sedan länge utdöda civilisationer. Vad är det för skumt som händer? Det här är en av mina absoluta rymdfavoriter. Reynolds är fysiker vilket märks, han har verkligen koll och det utan att det blir torrt och tråkigt.
/Siska
The Algebraist av Iain Banks är en riktig juvel. Speciellt om man inte är så van vid science fiction. Han är så himla bra på att bygga upp trovärdiga världar! Här träffar man bland annat på härligt dryga rymdvarelser som på något sätt påminner om Herrskap och tjänstefolk, vilken bedrift! Dessutom en riktigt spännande idé om religion./Siska
Bra filmer
Alla har väl sätt Alien men jag tänker tjata om den ändå. Hu! Uh! Den är fortfarande fantastiskt obehaglig. Om man dessutom tycker att Alien vs. Predator är en bra film (ja jag erkänner) kan det vara bra att se originalet ibland för att få lite perspektiv. Dessutom, ”i rymden kan ingen höra dig skrika” är en fantastiskt bra och ruggig tanke.
/Siska
Star Trek:First Contact finns av någon högst märklig anledning inte att låna på Högsbo bibliotek. Tur att jag såg den tio gånger på bio så att jag kan den utantill! Jag har sett den några gånger på DVD också, men bara några (=lögn). Star Trek:First Contact är så hemskt bra för att den handlar om att borgerna har hittat ett sätt att resa i tiden och ändra historien för att utplåna mänskligheten. Nu måste våra fantastiska hjältar fixa till detta. BORGER! STAR TREK! WORF! WORF! WORF! Ja, ni fattar. ELLER HUR?
Wall-E är en finfin film om något så tramsigt som kärlek, men den handlar om kärlek mellan robotar, så det blir ju lite fräckare då. Och så är det rymden och en hjärtskärande söt robot som är hur hjältemodig som helst och ändrar hela mänsklighetens historia. Jag blir alldeles varm i hjärtat bara jag tänker på den.
Vilka är dina bästa och sämsta böcker, filmer och skivor om Rymden?
måndag 20 april 2009
Hyllningstal till fantastiska och oerhört muskulösa vänner samt ett skivtips oss gubbar emellan

Själv lyssnar jag inte på synthmusik särskilt ofta längre. Jag har gått från att lyssna på väldigt arga män i korta frisyrer som sjunger väldigt argt på tyska till att lyssna på män med yviga skägg som sjunger sorgset om sorgliga saker. Så kan det gå. Nu ska vi inte psykologisera om varför detta har skett, utan vi kan väl nöja oss med att konstatera att jag har blivit en medelålders gubbe?
Just nu lyssnar jag väldigt mycket på Great Lake Swimmers. Här får jag allt en gubbe som jag gillar – stämsång, stillsamma och snälla sånger och en stor dos vemod. Dessutom spelas det banjo! BANJO! Och jag gillar det! Jag är en gubbe på riktigt! Great Lake Swimmers spelar folkrockig singer/songwritermusik på ett ungefär. Här får ni ett smakprov från gamla skivan Ongiara och detta är den finaste låten jag vet.
Nu har dom släppt en ny fantastisk skiva som heter Lost Channels. Den är också fantastisk för oss gubbar. Jag har börjat gå runt i rutig flannellskjorta här och funderar på att börja fiska – det är väl lagom gubbigt eller? Om man nu inte vill åka med mig ut och fiska så kan man träffa mig på Great Lake Swimmers spelningen på Woody West här i Göteborg 6/5. Då spelar dom tillsammans med Shearwater, ljuvligt för oss göbbar. Lost channels är också finfin med banjo och hela köret. Här kommer ett smakprov.
Kom på tårtkalas på lördag, ni vet vad som väntar: DJ:s, dans, tårta och Elin & Siska IRL.
söndag 19 april 2009
5 otroligt intellektuella frågor, med Elin och Siska!

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Svinalängorna av Susanna Alakoski. Den grät jag när jag läste. En typisk Elinbok.
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
The queen is dead med The Smiths - MORRISSEY, mer behöver inte sägas.
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Min granne Totoro för den gör mig alltid glad (men egentligen är det Love Actually eller Star Trek:First Contact, det är i alla fall de filmerna som jag sett flest gånger)
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Att välja gädje av Kaj Pollack, jag fylls av en stark vrede mot alla självhjälpsböcker där allt verkar så jävla enkelt. Fy!
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Jag vill vara Så gör prinsessor av Per Gustavsson. En föredömligt självständig och tuff tjej som är tjusig OCH handlingskraftig samtidigt.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Jämt skägg mellan Lilith’s brood av Octavia E. Butler och Dune av Frank Herbert. Båda handlar ju om Rymden och är smarta och spännande, fast på helt olika sätt.
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Kanske Feeding of the 5000 med Crass, eller kanske Black Bastards med KMD, eller kanske någon annan. Det här är en hemsk fråga!
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Bladerunner. grymt bra framtidsfilm.
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Rosario är död av Majgull Axelsson, den var så obehaglig att jag var tvungen att slänga den. Vilket egentligen är ett väldigt gott betyg.
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
I mina drömmar Dune, storslagen, monumental och härligt mystisk. Men egentligen nog Det susar i säven.
lördag 18 april 2009
5 otroligt inellektuella frågor, till två intellektuella DJ's
1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Kattöga och Rövarbruden av Margaret Atwood. Kan inte välja bland de två.
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Germ Free Adolescents med X-Ray Spex är en klassiker.
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Gummo av Harmony Korine.
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
The Game av Neil Strauss, jag blev så arg att jag ville bränna den för att minimera spridningen av hans idioti.
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
The Writers Journey av Christopher Vogler.
1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Jag blir glad av böcker som handlar om framtiden och rymden. Särskilt de som Siska rekommenderar.
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Blade Runner-soundtracket.
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Blade Runner
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Vissa svenska deckarförfattare gör mig väldigt ilsken.
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Det spelar ingen roll, bara det är en bok som Siska gillar.
fredag 17 april 2009
Vinnare i bibliotekarietävlingen
Bibliotekarie 1 är från tv-serien Buffy the Vampire Slayer (Rupert Gilesspelad av Anthony Head).
Bibliotekarie 2 har ni grävt fram ur filmen UHF (Conan the Librariangestaltad av Roger Callard).
Bibliotekarie 3 är mitt svaga kort, men någonting säger mig TerryPratchetts Discworld (bibliotekarien heter väl helt enkelt TheLibrarian?).
Nu min favorit. Bibliotekarie 4 är från den fantastiska 60-talserienBatman (Barbara Gordon förkroppsligad av Yvonne Craig). TV när den är som allra bäst!
Bibliotekarie 5 hittar vi i filmen The Mummy (Rachel Weisz som Evelyn Carnahan).
Hurra vad bra!
Som vinst får han specialdvdn med de bästa Buffy-avsnitten med Giles (lyckliga Christoffer). Han får dessutom äran att svara på våra 5 otroligt intellektuella frågor och svarar såhär
1. Vilken är den bästa bok du har läst?
The Lord of the Rings av JRR Tolkien.
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Let It Bleed av och med The Rolling Stones.
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Il buono, il brutto, il cattivo.
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Jagger Unauthorized av Christopher Andersen.
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Gröngölingshandboken.
Dessutom är vi glada över att Henrik Bromander skriver om Högsbo på sin blogg
Lajv, konstskola och dans!

Dessutom fick den mig att omvärdera mina fördomar om konstskolemusik och folk som lyssnar på konstkolemusik (plötsligt är ju jag en sån, OH LORD!!!). Jag har annars mest associerat konstskolemänniskor med den här läraren.
Dessutom får den mig att värna om min inre lajvare efter att ha lyssnat på den här fina biten MUNGIGA IS THE SHIT!!!
Som avslutning får ni den här fina låten med den här fina videon
Glöm nu inte att komma på mitt och Elins tårtkalas nästa lördag, det blir DJ’s, dans, tårta och andra upptåg! 14-16 på Högsbo bibliotek.
torsdag 16 april 2009
KALAS!!! TÅRTA!!! DANS!!!

Litterära samtal med Elin och Siska 8
Siska pratar inte helt oväntat om Fantomen.
Elin pratar inte helt oväntat om Tintin -månen tur och retur och visar sin favoritruta
onsdag 15 april 2009
5 otroligt intellektuella frågor - med två intellektuella serietecknare

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?

tisdag 14 april 2009
Elin och Siska gillar serier och gillar inte serier
Toppen
Invisibles av Grant Morrison
Inte nog med att albumen i den här serien har fantastiska titlar (Apocalipstick t.ex), den innehåller dessutom coola brudar från framtiden, transsexuella häxor, huliganer från Liverpool och varelser från andra dimensioner. Dessutom är det spännande och cooooooooolt. Det här var min bästa skrytserie som 17-åring. Rekommenderas varmt om man gillar magi, konspirationer och häftiga fighter.
/Siska

När jag hade läst detta seriealbumet ville jag ge det till alla alla alla tjejer som jag känner. Liv Strömqvist skriver smart, coolt, snyggt och fräckt om en massa viktiga grejer. Hon skriver bland annat om kvinnor som marginaliserats på olika sätt och ger en fet känga i rakt i skrevet på deras gubbar. Och alla andra gubbar. Och västvärlden. Och hela samhället faktiskt. På sjukt intelligenta sätt vrider hon på olika samhällsfenomen för att belysa missförhållanden. Det är fantastiskt. Obligatorisk läsning för dig som vill bli förbannad på könsmaktsstrukturen, samhällsstrukturen och alla andra strukturer. Obligatorisk läsning för dig som är trött på att ta skit. /Elin
Linda och Valentins äventyr av Pierre Christin
Min bror uppfostrade mig inte bara i den ädla konsten att vinna i Nya Finans utan invigde mig även i seriernas värld. En av mina absoluta favoriter är serierna om de två rymdagenterna (finns det något häftigare yrke!?) Linda och Valentin. Linda var dessutom en frisk fläkt när de flesta kvinnorna i seriernas värld var våp med stora bröst som inte kunde hantera en rymdjagare. Dessutom, återigen schyssta titlar som Stjärnlös värld, Tåg till Cassiopeja, tag plats och Tåg från Brooklyn, slutstation Kosmos. Spännande, fartfyllt och franskt, oui!
/Siska
Botten

Varför tycker jag illa om den här serien? Är det för att jag aldrig skrattar åt den? Är det för att dom har så stora rumpor? Är det för att den är full av könsstereotypa klyshor? Är det för att jag inte har någon humor och är en bitter jävel? Jag vet inte. Kanske alltihop.
/Siska
Åke Jävel av Lars Sjunnesson
Äh, jag är kanske världens mest humorbefriade människa, men jag tycker inte det är ett dugg kul med någon som går runt och skriker Kuken hela tiden. Kuken, kuken, kuken – hur roligt var det egentligen?
/Elin
Vilka är dina bästa och sämsta serier?
måndag 13 april 2009
Frågesportsmegasuccé

Vem vill bli miljardär? handlar om den indiske gatupojken Ram Mohammed Thomas som blir anklagad för fusk efter att ha vunnit högsta pris i Vem vill bli miljardär. Ingen kan ju tro att en fattig obildad, fattig och föräldralös kille kan svara rätt på så många frågor. Han får en chans att rentvå sig själv och genom berättelserna om hur han kan svaren får vi följa hans liv som gatupojke. Det är en fängslande och samtidigt eländig historia som han berättar. Vi följer honom och vändningar hans liv tar. Det är en pojke med ett stort hjärta och med en enastående tur, som lyckas att gång på gång klara sig ur de mest märkliga situationer. Boken är gripande, lite sorglig men samtidigt varm och har många roliga vändningar. Dessutom extremt lättläst, vilken inte är så dumt.
Min enda invändning mot boken är att jag tycker att Swarup sjabblar bort historien mot slutet. Upplösningen är lite tramsig, måste jag säga, men om man skiter i det och tar fasta på skildringen av denna pojkes fascinerande liv i slummen i Indien då är det en riktigt läsvärd bok som gjorde mig rätt glad när jag läste den. Det ni! Nu låter det kanske rätt sjukt att tycka att det är fascinerande och glädjande att läsa om gatupojkars elände i Indien, men jag blir riktigt upplyft av denna boken på många sätt. Ram Mohammed Thomas besitter en styrka och levnadsvisdom som räddar honom och hans vänner gång på gång. Han är ädel, godhjärtad och streetsmart. Dessutom visar han en stor omtanke om människor runt omkring honom. DET är upplyftande, och tänk dessutom på att jag annars bara läser deppböcker om människor som lider precis hela tiden, då är detta ett uppfriskande avbrott i allt det jämnsvarta.
Regissören till Slumdog millionaire är ju förresten Danny Boyle, som även har regisserat Trainspotting. Den kan man också läsa som bok. Bara så ni vet.
söndag 12 april 2009
5 otroligt intellektuella frågor - med Anna-Karin Jakobsson

lördag 11 april 2009
5 otroligt intellektuella frågor - med Karin Stenör-Lindberg

fredag 10 april 2009
Finstämt fotounderverk och kalasinbjudan
Hon har följt några thailändska kvinnor som flyttat till Drottninglandet som ligger i Västerbotten. Det är vackra foton. Ljusa bilder av thailändska kvinnor, ofta utomhus, ibland med de män som de flyttat till, ibland med sina vänner. Det är så himla fina porträtt! Kvinnorna ser starka och modiga ut. Och framförallt mänskliga. Jag ska inte gå in på de frågor som folk diskuterar när det gäller thailändska kvinnor som flyttar till Sverige för att gifta sig med svenska män, i den här boken finns inga offer, inga anonyma grupper som vem som helst kan ha åsikter om, här är det individer som är så närvarande att jag nästan kan känna lukten av granskogen dom står i. En bok som gör att man funderar över sina fördomar.
Till boken får man dessutom en fin skiva med Frida Hyvönen. Sånt gillar jag! Mer sånt! Varför släpps inte fler skivor till böcker? Det är dessutom bra musik.
Här kan ni se ett bildspel med musik till från boken, titta på det. Det tar 3 minuter men är verkligen värt det.
Ni har väl inte missat att jag och Elin har kalas 25/4 14:00-16:00 på Högsbo bibliotek? Det blir tårta, dj's, dans och Euphoria and the lazy boy spelar!
torsdag 9 april 2009
Litterära samtal med Elin och Siska 7
Siska (om det nu är hon, man kan inte vara säker) tipsar om en grymt bra barndeckare, Flickan utan minne av Petter Lidbeck, som är minst lika otäck för vuxna.
Elin (som det kanske är bakom masken) dyrkar den fantastiske norrmannen Jo Nesbø. Varför kan du höra här.
Fantastiska nya skivor!

Lyssna på min favoritlåt Change of heart på El perro del mars myspace-sida
/Siska

/Elin
Vi har även köpt in
Maia Hirasawa - GBG vs STHLM
Bob hund - Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk
Pet Shop Boys - Yes
Caroline af Ugglas - Så gör jag det igen
Miss Li - Dancing the whole way home
Salem al Fakir - Astronaut
Anna Järvinen - Man var bland molnen
Marit Bergman - The tear collector (Bonus album version)
onsdag 8 april 2009
5 otroligt intellektuella frågor - med Annelie Hulthén

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Genremusik, ingen särskild skiva. Fransk musik, gärna Edith Piaf
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Walk the Line
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Bill Clintons biografi - den var tråkig
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Pippi på de sju världshaven
Så, nu vet ni allt som är intressant att veta om vår ledare i Göteborg. Nästa vecka kommer nya kulturella och intellektuella avslöjanden. Spännande!
tisdag 7 april 2009
Svenska deckare i påskriset
Är svenska deckare något att hänga i påskriset? Nja, det finns ju en hel del skräp men och några riktiga guldkorn. I veckans lista listar Elin och Siska 5 svenska deckare, tre du inte kan leva utan och två som du borde hålla på rejält avstånd. Slå dem med en pinne om de kommer för nära!

Arne Dahl
Arne Dahl (egentligen Jan Arnald) skriver grymt bra deckare. Själva deckarhistorierna är inte det bästa (även om dom är smaskiga och spännande) utan karaktärerna, KARAKTÄRERNA!!! A-gruppen (eller som den egentligen heter Specialgruppen för våldsbrott av internationell art) är en fantastisk blandning av märkliga existenser. Det här är smart, roligt och spännande.
/Siska
Johan Theorin
En biverkning av att arbeta som bibliotekarie är, för mig i alla fall, att man tycker att det blir ett jäkla tjat om vissa författare. Så var det med Johan Theorin – alla skulle plötsligt läsa Johan Theorin och alla låntagare skulle nödvändigtvis berätta om hur fantastiskt bra Skumtimmen var. Men Johan Theorin är värd att alla tjatar om honom. Han skriver lysande deckare. Dessutom blandar han in spökhistorier och annat övernaturligt på ett coolt sätt. Och trassliga familjerelationer – min favorit! Jag är verkligen inte ett fan av övernaturliga grejer, men Theorin är nyskapande och svinbra.
/Elin
Roslund/Hellström
Deckarparet Roslund/Hellström skriver sjukt bra deckare om brännande aktuella och dystra ämnen som pedofili, trafficking och hemlöshet. Min favorit är Box 21 som är en gräslig traffickinghistoria som får en att tappa allt hopp om mänskligheten. Jag tycker Roslund/Hellström böcker är precis så obehagliga som verkligheten ofta är.
/Elin
Camilla Läckberg
Är det inte att sparka in en öppen dörr att häckla Camilla Läckberg? NEJ!
Jag spenderade en gång en sommar i en källare på ett stadsbibliotek, gallrandes böcker och med Isprinsessan av Camilla Läckberg som enda sällskap (ljudbok alltså…). Första boken var ok, förutsägbar men småspännande. Andra boken, Predikanten, var det sämsta jag någonsin hört! Det är konservativt, tråkigt, förutsägbart och chauvinistiskt. Det slutade med att jag lyssnade på Radio City istället (det var den enda radiostationen som gick att få in i källaren), säger en hel del om hur dålig Läckberg är.
/Siska
Elin tycker inte heller om Camilla Läckbergs deckare. Det är tröttsamt mycket tjafs om den där kvinnliga huvudpersonen som jag inte minns vad hon heter och trista detaljer om hennes relation till sin kille. Blä. Dessutom så lyssnade jag på ett föredrag med Camilla Läckberg där hon pratade VÄLDIGT mycket om att hon var ihop med Martin Melin – det gjorde inte direkt att jag blev mer imponerad av henne. Martin Melin, liksom. Tjena.
/Elin
Helene Tursten
Alla tanter och farbröder som bor i Göteborg envisas med att vilja läsa Helene Turstens deckare. Fullkomligt obegripligt tycker jag. Jag måste erkänna att jag inte riktigt minns varför jag tycker att dom är så dåliga. Jag minns bara att när jag läste tatuerad torso tyckte jag att det var så onödigt och töntigt mycket våld på ett trist sätt.
/Elin
Vilka är dina bästa och sämsta deckare?