tisdag 21 april 2009

Elin och Siska gillar RYMDEN

Den här veckan är ju fylld av fantastiska händelser som kalas, dans och Rymd-tema! Vi har ju science fiction-konvent här i huset och det går rykten om att Elin och Siska kommer att ha Star trek-uniformer på sig på lördag. Därför går veckans Elin och Siskas bästa och sämsta Rymdens tecken. Men eftersom vi inte kunde klura ut en enda dålig bok om Rymden blir det istället tre bra böcker om Rymden och två bra filmer. Oh så fantastiskt!


Toppenböcker

Revelation Space av Alastair Reynolds tjatade ju jag om i julkalendern men eftersom den är så bra tjatar jag om den igen. Det är framtid, mänskligheten har kolonialiserat andra planeter men de enda resterna av intelligent liv är sedan länge utdöda civilisationer. Vad är det för skumt som händer? Det här är en av mina absoluta rymdfavoriter. Reynolds är fysiker vilket märks, han har verkligen koll och det utan att det blir torrt och tråkigt.
/Siska

The Algebraist av Iain Banks är en riktig juvel. Speciellt om man inte är så van vid science fiction. Han är så himla bra på att bygga upp trovärdiga världar! Här träffar man bland annat på härligt dryga rymdvarelser som på något sätt påminner om Herrskap och tjänstefolk, vilken bedrift! Dessutom en riktigt spännande idé om religion./Siska

Bra filmer

Alla har väl sätt Alien men jag tänker tjata om den ändå. Hu! Uh! Den är fortfarande fantastiskt obehaglig. Om man dessutom tycker att Alien vs. Predator är en bra film (ja jag erkänner) kan det vara bra att se originalet ibland för att få lite perspektiv. Dessutom, ”i rymden kan ingen höra dig skrika” är en fantastiskt bra och ruggig tanke.
/Siska

Star Trek:First Contact finns av någon högst märklig anledning inte att låna på Högsbo bibliotek. Tur att jag såg den tio gånger på bio så att jag kan den utantill! Jag har sett den några gånger på DVD också, men bara några (=lögn). Star Trek:First Contact är så hemskt bra för att den handlar om att borgerna har hittat ett sätt att resa i tiden och ändra historien för att utplåna mänskligheten. Nu måste våra fantastiska hjältar fixa till detta. BORGER! STAR TREK! WORF! WORF! WORF! Ja, ni fattar. ELLER HUR?

Wall-E är en finfin film om något så tramsigt som kärlek, men den handlar om kärlek mellan robotar, så det blir ju lite fräckare då. Och så är det rymden och en hjärtskärande söt robot som är hur hjältemodig som helst och ändrar hela mänsklighetens historia. Jag blir alldeles varm i hjärtat bara jag tänker på den.

Vilka är dina bästa och sämsta böcker, filmer och skivor om Rymden?

5 kommentarer:

Kara Thrace sa...

Efter alla bra tips känner jag att jag måste komplettera med några riktigt USLA filmer om rymden! (så inte någon råkar se dem av misstag)

http://www.youtube.com/watch?v=h0R_FR9pD2k&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=-lQOvgG9P3M

http://www.youtube.com/watch?v=qM2VcG1-YMQ&feature=related

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

varför har travolta pinnar i näsan? och hur kunde alien vs predator 2 vara så dålig när ettan var så otroligt bra?!?!?!?

Elin sa...

Jag är en av de få som såg Battlefield Earth på bio. Inget jag är stolt över.

Sara sa...

Pinnarna i näsan är ett av många mysterier med Battlefield Earth. Jag såg den också på bio - jag släpade till och med en date; jag ville se hur han skulle hantera det hela, haha! Evil me!

Erik Sandblom sa...

All science fiction jag sett bygger på att människor har en otroligt kraftig och ändlös energikälla. Men jag tror att människor i framtiden tvärtom kommer ha mindre energi än idag att göra av med. Idag använder folk energi till att köra bil när man kunde cykla, och till och med jordbruket är beroende av energikrävande konstgödsel och konstbevattning.

Tänk om man skulle göra en science fiction-serie som istället handlar om hur otroligt energisnåla prylar man har. Datorn skulle inte behöva elanslutning utan går igång bara man blåser på den. Vardagsresor sker självklart med cykel.

Det ska finnas några sci-fi-böcker om detta, finns det någon som läst? Verkar lite torrt av texten att döma:
Energy Bulletin: The future that wasn't