tisdag 14 april 2009

Elin och Siska gillar serier och gillar inte serier

Den här veckan är Högsbo biblioteks internationella serievecka. Vi är ju som ni alla vet väldigt förtjusta i serier. Vissa av oss kan prata hur mycket som helst nästan om Sandman medan vissa andra har Singhpiraternas symbol tatuerad. Så veckans Elin och Siskas bästa och sämsta handlar om några av de mängder med serier som vi älskar och älskar att hata.


Toppen


Invisibles av Grant Morrison
Inte nog med att albumen i den här serien har fantastiska titlar (Apocalipstick t.ex), den innehåller dessutom coola brudar från framtiden, transsexuella häxor, huliganer från Liverpool och varelser från andra dimensioner. Dessutom är det spännande och cooooooooolt. Det här var min bästa skrytserie som 17-åring. Rekommenderas varmt om man gillar magi, konspirationer och häftiga fighter.
/Siska

Einsteins fru av Liv Strömqvist
När jag hade läst detta seriealbumet ville jag ge det till alla alla alla tjejer som jag känner. Liv Strömqvist skriver smart, coolt, snyggt och fräckt om en massa viktiga grejer. Hon skriver bland annat om kvinnor som marginaliserats på olika sätt och ger en fet känga i rakt i skrevet på deras gubbar. Och alla andra gubbar. Och västvärlden. Och hela samhället faktiskt. På sjukt intelligenta sätt vrider hon på olika samhällsfenomen för att belysa missförhållanden. Det är fantastiskt. Obligatorisk läsning för dig som vill bli förbannad på könsmaktsstrukturen, samhällsstrukturen och alla andra strukturer. Obligatorisk läsning för dig som är trött på att ta skit. /Elin

Linda och Valentins äventyr av Pierre Christin
Min bror uppfostrade mig inte bara i den ädla konsten att vinna i Nya Finans utan invigde mig även i seriernas värld. En av mina absoluta favoriter är serierna om de två rymdagenterna (finns det något häftigare yrke!?) Linda och Valentin. Linda var dessutom en frisk fläkt när de flesta kvinnorna i seriernas värld var våp med stora bröst som inte kunde hantera en rymdjagare. Dessutom, återigen schyssta titlar som Stjärnlös värld, Tåg till Cassiopeja, tag plats och Tåg från Brooklyn, slutstation Kosmos. Spännande, fartfyllt och franskt, oui!
/Siska

Botten

Elvis av Tony Cronstam
Varför tycker jag illa om den här serien? Är det för att jag aldrig skrattar åt den? Är det för att dom har så stora rumpor? Är det för att den är full av könsstereotypa klyshor? Är det för att jag inte har någon humor och är en bitter jävel? Jag vet inte. Kanske alltihop.
/Siska

Åke Jävel av Lars Sjunnesson
Äh, jag är kanske världens mest humorbefriade människa, men jag tycker inte det är ett dugg kul med någon som går runt och skriker Kuken hela tiden. Kuken, kuken, kuken – hur roligt var det egentligen?
/Elin

Vilka är dina bästa och sämsta serier?

3 kommentarer:

annika sa...

Jo men ganska kul var det ändå.

Anonym sa...

Grant Morrison har jag aldrig hört talas om. Obildad? Åke Jävel var kul i början men blev snabbt tjatig, men jag har i alla fall spelat biljard med upphovsmannen!

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Grant Morrison borde du absolut kolla upp. Blandar kaosmagi, anarki, punk, framtid, dåtid, rymdvarelser och förvånar en hel del.