fredag 24 april 2009

Rymden, döden, ångesten och dansen

Rymden, rymden, rymden. Det finns ju nästan bara bra filmer om rymden. Det finaste som sagts om rymden är enligt min mening från en film som inte ens utspelar sig i rymden, nämligen det här GÅSHUD!!!

Hur som, filmen jag ska tipsa om Sunshine av Danny Boyle utspelar sig definitivt i Rymden. Nästan hela tiden t.o.m.

I framtiden (känns inte så långt fram) håller solen på att slockna. Ett rymdskepp är utskickat för att väcka solen till liv med rejäl atombomb. Det är en sån härligt ödesmättad stämning i den här filmen. Lyckas dom inte så är det tack och adjö till mänskligheten.

Såklart börjar det krångla till sig, dom hittar skeppet från det tidigare misslyckade försöket, det börjar brinna i syreförrådet etc. Det här är ju såklart en actionfilm (filmer om rymden tenderar ju att vara det tyvärr) men fascinationen vid solen och dess döende men fortfarande mördande hetta är underbart deppig och undergångsaktig.

Danny Boyle har tidigare gjort höjdarfilmer som Trainspotting, 28 dagar senare (underbar zombiefilm) och den i min mening överskattade Slumdog Millionaire. Dessutom är det Alex Garland som har skrivit boken som filmen baseras på. Ni vet han som skrev den överhajpade boken The Beach som man skulle läsa om man var fräck på slutet av 90-talet.

Kom på lördag 14-16 till Högsbo bibliotek för tårta, kaffe, saft, musik och DANS!!!

2 kommentarer:

Sara sa...

Visste du att Rutger Hauer själv hittade på sina slutrepliker? Åhhh, Rutger!

Siska sa...

Ja det gör det nästan ännu bättre.