onsdag 29 april 2009

5 otroligt intellektuella frågor, idag om klass med Susanna Alakoski & America Vera-Zavala

Denna vecka uppmärksammar vi klassproblematik här på bloggen. För er som inte har koll, så är det faktiskt första maj på fredag, så ni fattar - vi är lika genomtänka som vanligt. Elin och Siska fortsätter sin grävande journalistik och har kollat den intellektuella nivån och klassmedvetenheten hos två starka kvinnliga klasskildrare och debattörer.

Sveriges bästa kvinnliga författare, om man frågar Elin, är Susanna Alakoski. Hon skriver om klass titt som tätt, bland annat i Svinalängorna och som redaktör för boken Tala om klass. Det är ju toppenbra, men hur intellektuell är hon? Bilden är förresten tagen av Lena Johansson. Nu vet ni det.

1. Vilken är den bästa boken om klass som du har läst?
Nu är det så att de flesta författare skriver/skildrar medvetet, eller omedvetet "klassfrågor", men det är ofta de som skriver om just arbetarklass som pekas ut att vara de som skriver om klass. Men om ni just i dessa frågor om "klass" avser "arbetarklass" så finns det flera underbara verk. Det är svårt att peka ut någon särskild bok, men om jag ska nämna några: Kjell Johansson, Huset vid Flon, Eyvind Johnson, Romanen om Olof, Sofi Oksanen, Stalins kossor, Alexandra Pascalidou, Taxi. Men sedan skriver t.ex. Karin Johannisson fantastiskt om klass i sina böcker också, bland annat i Den mörka kontinenten.

2. Vilken är den bästa skivan om klass du har hört?
Cornelis Vreeswijk sjunger fint om klassfrågor.

3. Vilken är den bästa filmen om klass du har sett?
Crash, regi: Paul Haggis, Allt eller inget, regi: Peter Cattaneo, Billy Elliot, regi: Stephen Daldry, Satur Day Night fever, reg: Johan Badham.

4. Vilken är den värsta läsupplevelse om klass?
Överklass av Susanna Popova. Det var bra att hon skrev den boken. Få skriver om överklassen. Jag upplevde Överklass som intressant men tyvärr som ensidig (finns det inga människor i överklassen som känner till att det finns invandrare och fattigdom?) . Dessutom flera sakfel i den. Citat av Anneli Jordahl hamnade i Oline Stigs mun, blev även själv grovt felciterad (av en av de intervjuade i boken), trist.

5. Om arbetarklassen var en bok, vilken bok skulle den då vara?

Förmodligen, med hela sin komplexitet och alla nyanser ett helt bokband, Nationalencyklopedin kanske?


America Vera-Zavala är nästan allting, författare, debattör, politiker, dramatiker och säkert ännu fler saker vi inte känner till. I höst sätter hon upp pjäsen Gangs of Gothenburg på Backateatern som vi är väldigt nyfikna på. Här kan du själv bedöma hur intellektuell hon verkar.

1. Vilken är den bästa boken om klass som du har läst?
In the Skin of the Lion av Michael Ondatjee

2. Vilken är den bästa skivan om klass du har hört?
Mercedez Soza, Todo Cambia

3. Vilken är den bästa filmen om klass du har sett?
Fanny & Alexander

4. Vilken är den värsta läsupplevelse om klass?
alla dagstidningar varje dag

5. Om arbetarklassen var en bok, vilken bok skulle den då vara?
Motståndets Estetik

Inga kommentarer: