måndag 19 oktober 2009

Dekadens och ytterst dålig smak

Ganska ofta känner jag mig som en dålig kvinna eftersom jag inte är ett dugg intresserad av heminredning, det ska man nämligen vara om man är en ordentligt tjej har jag förstått. Det är ju bara så förskräckligt tråkigt med prydnadskuddar och ljuslyktor! Några som har ägnat sig väldig mycket åt heminredning, med ett … eh .. varierande resultat kan man läsa om i Hemma hos diktatorn av Peter York. Här får man se väldigt skrämmande bilder av hur man kan kombinera dålig smak, vräkighet och obegränsat med pengar till ett förfärande resultat.

Peter York tar oss med till ett gäng diktatorers hem och med ett rikt och förskräckligt bildmaterial får man se hur bland annat Saddam Hussein, Ceausescu, Herr och fru Marcos och Franco inredde sina hem. Här ser man inte en IKEA-pryl någonstans, istället öser man på med guld, marmor, kristallkronor och halvporrig konst. Peter York skriver fantastisk raljerande och roligt om de här hyfsat distanslösa personernas residens. Dessutom så har Douglas Coupland skrivit förordet, tufft.

Samtidigt som jag var och varannan minut ropar HERREGUD, när jag ser bilder på Imelda Marcos skogarderob, läser om Mussolinis kvinnoaffärer och Ceaucescus 9000 kostymer, så är det något oerhört olustigt med den här boken. Alltså hur tänker de här människorna? Och nu menar jag inte hur man tänker när man skaffar sig en hysteriskt stor kristallkrona som är lika stor som ett jättegarage, utan hur tänker man när man lägger så fruktansvärt mycket pengar på sånt här skryt när människorna i landet svälter? Det är inte bara en inblick i extremt dålig och förfärlig smak utan en inblick i ett obehagligt självförhärligande och en egocentrism utan dess like. Och om man någon gång har tänkt att pengar borgar för god smak, stil och finess så blir man definitivt överbevisad här.

Och nu - reklam:
Idag kan man lyssna på mig, Elin, bokpratandes i P4 Göteborg kl 11 & på söndag ska ni tar en till Stadsbiblioteket här i Göteborg och lyssna på när Siska pratar om Hip-hop-litteratur, det är hon skitbra på. Klockan 12 är det.
Mer reklam: Vi gillar närproducerad kultur och tycker att det är en bra idé att rösta på Flatåssonen Jesper här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Detta får bli ett boktips till min bror som har ett väl utvecklat sinne för det morbida och abnorma.
Engelska versionen var 5o kr billigare på Bokus.