måndag 12 oktober 2009

Varför bloggar vi?

Varför bloggar vi?
Vi startade bloggandet som ett läsfrämjande projekt för att nå åldersgruppen 20-30, då biblioteket hade svårt att nå den gruppen med den traditionella programverksamheten. Våra mål och vår strategi förändras ständigt, därför kommer även denna text förändras i och med att vi upptäcker nya kanaler, prövar nya arbetssätt och hittar nya inspirationskällor

Våra mål är:
 • Att få vår målgrupp att upptäcka bibliotekets resurser och den bredd och stora variation vi har i vårt utbud.
 • Att finnas där våra målgrupper finns.
 • Att marknadsföra biblioteket, och skapa en bild (och image) av biblioteket som en institution där man kan finna läsglädje, nya upplevelser och framförallt, ha roligt.
 • Att ge uppmärksamhet till populär- och subkulturer.
 • Att hjälpa våra läsare att upptäcka alla de bokbloggar som finns på nätet och skapa ett virtuellt rum för samtal kring litteratur, musik och film.
 • Att ge vår målgrupp en möjlighet att tipsa andra om det de gillar, i form av gästbloggsinlägg
 • Att visa vilken kompetens bibliotekarien besitter gällande litteratur, musik, film, e-media, databaser samt andra webbresurser.
 • Att det varje vardag ska finnas något nytt att läsa.
 • Att få kompetensutveckling och omvärldsbevaka som en naturlig del i arbetet.
 • Att ge utrymme åt den nya och smalare kulturen som t.ex. uppmärksamma debutanter, mindre förlag, smalare genrer, musiker och allt som kommer i vår väg
 • Att överbrygga den klyfta som finns mellan läsare/användare/människor/besökare och bibliotekarier för att skaffa naturliga ingångar till samtal om kultur samt få vår målgrupp att känna att det är ok att fråga en bibliotekarie.
 • Att biblioteket följer med den tekniska utvecklingen och är en plats i samtiden
 • Att skapa en positiv bild av biblioteket och bibliotekarien
 • Att ha riktigt roligt!

Hur ska vi uppnå detta?
 • Vi försöker hela tiden hitta nya kanaler, samarbetspartners, gästbloggare, intressant kultur, läsare och medier. För närvarande använder vi oss av Facebook, Twitter, Youtube, Slideshare och Blogger.
 • Vi tar tacksamt mot förslag på spännande teman, gästbloggare, samarbeten och idéer.
 • Vi har ett schema för vad för slags inlägg vi ska göra varje dag, det gör att vi inte behöver stressa för att garantera att våra läsare ska ha något att läsa varje vardag.
 • Vi utvärderar kontinuerligt våran blogg och följer vilka inlägg som genererar flest läsare. Vi försöker hitta nya arbetssätt.
 • Genom att inte vara rädda för att misslyckas, hellre göra något som man kan förbättra om det inte blir helt lyckat än att inte göra det alls.
 • Vi utgår från våra personliga upplevelser av kultur och vill förmedla den känslan som vi upplever när vi tar till oss något som vi verkligen gillar (och inte gillar ibland...)

Hur mäter vi vårt resultat?
Vi använder oss av Google analytics för att få bra och användbar statistik. Statistiken gör att vi kan se att vi når ut, hur många läsare vi har och ger oss hjälp att utvärdera vårt arbete.
Vi är registrerade på Bloggportalen och kan där se hur många som länkar till oss.

Saker som har inspirerat oss
Erik Edwardsons inlägg om webbutveckling
Samtal med andra bokbloggare
Inspirationsfilm om Transliteracy

Vill du veta mer?
Läs här, här kan du också få tips på hur man som bibliotekspersonal kan använda sig av sociala medier.

Vad kan du göra?
 • Kommentera den här texten!
 • Kom med idéer, inspiration och förslag på vad du tycker ska finnas på ditt biblioteks blogg.
 • Hör av dig om du vill gästblogga, skriva, tipsa, har ett roligt evenemang. Det gäller såklart både bibliotek, bibliotekarier och privatpersoner.
 • Använd gärna vår text men länka gärna tillbaka till oss.

13 kommentarer:

Katrin sa...

WORD!

Anonym sa...

Wow, vilket supertläckert, inspirerande, intelligent och vackert manifest! /Hanna

Pontus sa...

Det är grymt att ni har en blogg och det borde ingå som standardisering hos alla landets biblioteket. Att förneka utvecklingen och möjligheterna att använda webb och att inte använda det fria/snabba ordet och kommunicerande är ignorant.

Dags för biblioteken att acceptera att de faktiskt konkurrerar med en teknisk värld och satsa energi på att promota sina sociala medier.

Fortsätt göra er grej. Big up!

Anonym sa...

jag önskar att mitt närmaste bibliotek skulle blogga om allt roligt som hände och tipsade som ni.. men även om ni inte finns i närheten av mig så uppskattar jag de ni gör och alla tips man från er// Linda aka Dagge hehe

Anonym sa...

Hej! Min kommentar finns (med hoppande och skuttande bokstävlar)
hos
Bibliobuster
(= länsbibliotekarie Anna-Stina Axelssons blogg)

lena kjersén edman

Karin. E sa...

Jag tycker ni har bidragit på ett oerhört positivt sätt till vår yrkesidentitet som bibliotekarier. Ni har gått emot så många tabun, ni försöker inte vara perfekta, ni är inte rädda för att göra bort er och ni vågar gå egna vägar! Tabun som jag pratar om är sådant som jag menar praktiskt taget omöjliggör kreativt tänkande. Men ni vågar och det blir väldig kraftfullt både för publiken och för oss bibliotekaier som på något sätt blir frigjorda Det jobbiga för mig som kollega är er bredd, den kan jag aldrig tävla , från hembygdskunskap till smalaste.... Ja men det är kanske också kunskapen som ger säkerheten.?Sen håller jag inte med om att alla bibliotek borde ha en blogg, för hur många bloggar får det plats med?

Anna-Stina Axelsson sa...

Jag tror att alla bibliotek skulle kunna ha en blogg. Men den behöver inte handla om t ex skönlitteratur. Om det är så att man har en "dålig" webbplats för sitt bibliotek, som man kanske inte har full kontroll över själv, kan en blogg vara ett bra alternatiiv att t ex skriva om nyheter, evenemang, nya böcker och andra medier, boka en bibliotekarie, etc. på. En blogg genererar ju också ett rss-flöde som vemsomhelst kan prenumerera på. Det är en oerhörd fördel.

Anonym sa...

Hurra för er blogg! Är så stolt över Högsbo bibliotek!

Ingrid Johansson sa...

Sicka stjärnor ni är!
Ni sprider och sprider. Ert sätt att marknadsföra er på bl a Facebook är Så praktiskt. Allt i ett kitt liksom!

Visst förstår vi alla att ni lägger ner ett jättejobb! Fortsätt!
/ingrid

Stina sa...

Det här sätter in ordet fest i ordet manifest! Keep on keeping on!

Carl Winbäck sa...

Väl talat! Hoppas att många bibliotekarier läser manifestet och inspireras och att dessa tankar även sprider sig till andra yrkesgrupper.

[ungbib] sa...

Ert manifest är verkligen inspirerande - och utmanande! Även om inte alla kan eller vill arbeta så ambitiöst som ni gör är jag övertygad om att de flesta bibliotekarier skulle ha nytta och glädje av att använda sig av sociala media i sitt arbete: lägga ut "bokprat" på en blogg, samla länkar i Delicious, arbeta gemensamt på dokument i Google Dokument och så vidare.

Dan G sa...

Jag lägger in er som favorit på min blogg! OBS! Detta innebär egentligen bara att ni ligger som en favorit på min blogg.
Bara så ni vet!
Fortsätt skriv och driv det bästa av hus: biblioteket.