tisdag 6 oktober 2009

Ööööö, vad många ö-skildringar

Som bekant har bloggen bytt namn eftersom Siska har förflyttat sig över älven till Hisingens bibliotek. Det måste vi ju såklart fira! Två bibliotek måste ju betyda dubbelt så bra! Därför är det Ö- och Hisingenvecka på bloggen. För er läsare som inte är så uppdaterade i svensk geografi kan jag upplysa er om att Hisingen är Sveriges fjärde största ö, mest befolkad och har haft sitt fantastiska namn sen 1399. Här kan ni läsa mer om den västkustens pärla. Dagens lista handlar såklart om öar, två böcker om öar, en film om en ö och två musikaliska ö-företeelser.

Bra böcker om öar
Den hemlighetsfulla ön av Jules Verne
Vad handlar den här om? Jag kommer inte ihåg ett dugg förutom att det var hemskt spännande och en sån där äventyrsbok som man drömmer om i 12-årsåldern med mysterier och skummisar till höger och vänster, dessutom på en ö! OMG!
Ängeln på sjunde trappsteget av Frank McCourt
Om man, som jag gillar böcker om människor som lider och har det svårt, så är Ängeln på sjunde trappsteget av Frank en väldigt bra bok att läsa. För här är det eländigt så det räcker till. Frank skriver om sin egen uppväxt på Irland där det är fattigt och hemskt, men samtidigt är boken skriven med mycket värme och hjärta.

En bra film om en ö
En ängel vid mitt bord
Och om man som jag gillar människor som lider och har det svårt, så kan man också se filmen En ängel vid mitt bord, som handlar om den Nya Zeeländska författarinnan Janet Frames liv. Det är en skakande och sorglig film om hur Janet växer upp under knappa förhållanden, råkar ut för en massa elände, blir inlåst på mentalsjukhus och sen blir en firad författare. Fint foto, gråtgaranti och mycket tragedi gör detta till en riktig toppfilm.

Bra musikgrejer om öar
War ina babylon : an Island reggae anthology
Alltså jag har ju nollkoll på reggae och är rätt skeptisk. Men som en kunskapstörstande bibliotekarie tog jag tag i den här boxen när den kom till biblan och jag gillart! Dels känns det som man får en bra inblick i hela ska/dub/reggaemusiken, som en liten provsmakningskaramell, dels är det ett fint häfte med och boxen är gul! Hurra!

Dan Berglund Ballad till minnet av en kamrat
När jag flyttade till Göteborg bodde jag i en lägenhet vid Rambergsvallen och en av mina första vänner på den stora gröna ön jag flyttat till lyssnade alltid på den här låten. Den är ju inte direkt uppmuntrande men härligt Göteborgsdeppig. Den deppiga låten börjar såhär
Över Hisingens hamnar, fabriker och berg
Går den susande natten fram
Och vägarna dånar, och himmelens färg
Är som älvens muddrade slam

Det är poesi det!

Har du några favoriter när det gäller ö-skildringar?

11 kommentarer:

Sara sa...

Janet Frames självbiografiska böcker (som filmen är baserad på) är fantastiska!

Trollkarlen från Övärlden älskade jag när jag var liten. Och så Skattkammarön så klart!

Den här ska man nog hålla sig borta ifrån:
http://www.youtube.com/watch?v=9CPyGi7WbOw

Elin sa...

Jag tycker också om boksviten som En ängel vid mitt bord bygger på, dom är verkligen fantastiska. Håller verkligen med!

Tobias sa...

"63 skäl att åka till Hisingen" av Kristian Wedel rekommenderas varmt!

ELEGANSEN sa...

Ön i Lehanes "Shutter Island" har ju en stark biroll.

Siska sa...

Jag förstår mig inte på trollkarlen från Övärlden, jag känner att jag borde gilla det men gör det ändå inte. Mystiskt.

Gafsan sa...

John Ajvide Lindqvists "Människohamn" -populistsikt men väldigt väldigt bra!

å så Tove Janssons ö-bok, men nu glömde jag vad den heter...

Bosse Jacobsson sa...

Anders Källgårds bok "öar" från 1994 är fin, där han belyser det speciella med att bo på en ö och vad det gör med mänskorna. Här tar han upp en antal öar i världen, inklusive Pitcairn som han senare skrev en särskild bok om. Pitcairn beboddes först av myteristerna från Bounty på 1700-talet, och ättlingarna bor där ännu.

Sara sa...

Siska - Jag tror inte att den är alls lika fantastisk när man läser den i vuxen ålder. Läste vi inte någon av böckerna till kursen? Minns att jag inte alls var särskilt imponerad då och har aldrig klarat av att läsa om dem.

Sara sa...

Gafsan - Sommarboken? Älskar den!

Martin sa...

Doktor Moreaus Ö

Klassiker...

Anna Gustafsson Chen sa...

Jag gillar Den hemlighetsfulla ön. I övrigt håller jag med Martin, Doktor Moreaus ö går inte av för hackor.