söndag 11 oktober 2009

Dokusåpachock!

Deckarförfattaren Ian Rankin räknas som en riktigt bra deckarförfattare av dom som vet (Elin alltså). Förväntningarna var därmed höga när jag hörde talas om att han skrivit ett Hellblazeralbum.

Den charmige, rökande och dryge antihjälten John Constantine hamnar i Ian Rankin-albumet Dark Entries i en märklig dokusåpa. 6 dokusåpasugna ungdomar är inlåsta i ett hus, där ska dom leta reda på ett hemligt rum medan tv-kanalen försöker skrämma dom från vettet med olika specialeffekter. Dock verkar det som att huset har sin egna agenda. Deltagarna börjar se märkliga och fruktansvärt obehagliga syner och John Constantine blir inskickad i huset för att undersöka vad det är som pågår. Låter det lite tacky? Det är det inte! Istället är det äckligt, bra och faktiskt rätt ruskigt. Handlingen är oförutsägbar, teckningarna (denna gång i svartvitt!) härligt pulpiga och det enda man kan anmärka på är att det börjar bli lite tjatigt med alla damsels in distress som Johnny träffar på hela tiden. Slutsats: Hellblazeralbumen håller oftast hög kvalitet trots (eller kanske tack vare) att det byter författare. Ian Rankin fortsätter hålla trenchcoatfanan högt. Jag gillar't.

4 kommentarer:

Elin sa...

Okej, nu är jag övertygad om att jag måste läsa Hallblazer om både Denise Mina och Ian Rankin har skrivit varsitt. Om man gillar Skottland, försupna kriminalare och Wilco så är Rebus-böckerna av Rankin något att satsa på. Väldigt bra deckare!

Siska sa...

Sent ska syndaren vakna...

Pål Eggert sa...

Vill du inte beställa från biblioteket får du gärna låna hellblazer av mig, Elin. (Bara jag får tillbaka "origninal sins" av en kompis, får nog skicka Red and white crew på honom eller nåt).

Elin sa...

Jag vill gärna låna dom Pål! Och Siska, Ian Rankin är bra även om man inte gillar Wilco, bara så du vet.