tisdag 20 oktober 2009

Fantastisk biohöst!

Sara har figurerat lite här och där på vår blogg, bland annat som gästbloggare. Eftersom hon har så sanslöst bra koll på film i allmänhet och skräckfilm i synnerhet har vi såklart bett henne lista höstens bästa filmhändelser. Jag vet i alla fall två bibliotekarier som kommer följa hennes tips slaviskt. Klicka på titlarna för att se trailers och klipp från filmerna.

Hösten är här – löven faller och zombierna biter.Oktober

Fredag den 23:e oktober är det premiärdags för feelgoodfilmen Zombieland. Det är en skräckkomedi i samma anda som Shaun of the Dead, fast med mer pang-pang. Woody Harrelson spelar Tallahassee, mannen som har hittat sitt kall: att döda zombier. Bara trailern gör en på gott humör!
En vecka senare är det Halloween och det ska givetvis firas med skräckfilmskväll. Going to Pieces är en dokumentär om slasherfilmens uppkomst. Innehåller intervjuer och filmklipp. (DVD-release 21:a oktober)
Mother of Tears är den avslutande delen i Dario Argentos The Three Mothers-trilogi. (De två första delarna var Suspiria (1977) och Inferno (1980)). Filmen har fått blandad kritik, men det lär vara lika blodigt som vanligt. (DVD-release 21:a oktober)
Trick ’r’ Treat är en mycket haussad antologiskräckis vars premiär har blivit uppskjuten gång på gång. Nu är den äntligen här. Dags att ta reda på hypen håller ... (DVD-release 21:a oktober)

För dig som är mer sugen på en klassiker så släpps F.W. Murnaus Nosferatu (1922) på svensk DVD den 28:e oktober. Låt den ingå i en temakväll tillsammans med Herzogs Nosferatu – nattens vampyr (1979) och Shadow of the Vampire (2000) där John Malkovich spelar Murnau.November:

På Gustaf Adolfs dödsdag (6:e november, kids) har The Box premiär. Ett par i ekonomisk knipa får hem en mystisk låda med en knapp. Om de trycker på den, så händer två saker: 1. De får en stor summa pengar. 2. Någonstans i världen dör en människa. Det ska bli spännande att se om Donnie Darko-regissören Richard Kelly har återhämtat sig efter floppen med Southland Tales. Filmen är baserad på en novell av Richard Matheson.


Efter att Steven Spielberg hade sett Paranormal Activity kunde han inte sova. En av de läskigaste skräckfilmerna någonsin, enligt ryktena. Den 13:e november kan du döma själv. Känner du dig lite för feg, men ändå sugen på hemskheter, kan du istället gå på 2012 som har premiär samma dag. 21.12.2012 är datumet då mayaindianerna förutspådde att världen skulle gå under. En film för dig som gillar att se kända byggnader pulvriseras av jordbävningar och flodvågor. Och vem gör inte det?


Den 20:e november fortsätter Bella att tråna efter sin marmorvampyr i New Moon. Det återstår att se om Statens Biografbyrå är mer generös med åldersgränsen denna gång eller om alla Twilight-fans under femton år blir snuvade på konfekten igen.
Tycker du att svensk film är trist? Gå och se Metropia den 27:e november och visa Svenska Filminstitutet att det finns en publik för svensk dystopisk science-fiction. Animerat är det också!

December

Heath Ledger gjorde sin sista roll i Terry Gilliams The Imaginarium of Dr. Parnassus. Filmen har svensk premiär den 4:e december. Förhandsrecensionerna har varit blandade men de flesta tycks enas om att effekterna är häpnadsväckande.
Oj, vad peppad jag var inför Avatar Det är James Camerons första film på tolv år och hans första film sedan Aliens som utspelar sig i RYMDEN! Och så såg jag trailern. Lila katter med dreads. Behöver jag säga att peppen sjönk dramatiskt? Men de som fick chansen att se ett smakprov på tjugo minuter säger att 3D-effekterna är helt otroliga. Frågan är om det väger upp för de lila katterna (med dreads). Den 18:e december är sanningens ögonblick inne.


2010

Slutligen några smygtittar på det nya året. Då hägrar filmpremiärer som The Road, Scorceces Shutter Island och Tim Burtons Alice i Underlandet.

Två filmer som fanns på SF:s repertoar i början av hösten, för att sedan mystiskt försvinna, var sci-fi-skräckisen Pandorum och Jennifer’s Body. Håll utkik efter dem – framför allt den sistnämnda filmen. Det vimlar inte direkt av skräckfilmer som är skrivna, regisserade och producerade av tjejer. Här har Diablo Cody (som skrev Juno) skrivit och producerat och Girlfight-regissören Karyn Kusama regisserat. Megan Fox spelar Jennifer, skolans snyggaste tjej. Hon kan få vilken kille hon vill. Tyvärr blir det inte mycket kvar när hon är färdig med dem...

3 kommentarer:

Martin sa...

ÅÅÅÅH!

Fantastiskt.
Men jag måste säga att efter New Moon så är Avatar den filmen jag mest är osugen på. Jag är dock lite rädd att Zombieland kommer bli den sista bra zombiefilmen på ett bra tag. Nästa stora grej? Varulvar...

michael sa...

Zombieland är fantastisk!

Sara sa...

Martin -
Ja, egentligen tänkte jag tipsa om Wolf Man inför 2010, men det glömde jag bort. :S