fredag 23 oktober 2009

Seriehösten räddad!

Johannes Klenell är redakör för Galago som ni känner till. Det är ju dom som ger ut den fina tidningen Galago och dessutom diverse förstklassiga seriealbum (läs smakprover ur dom här). En blogg har dom också. Nu har Johannes gjort ytterliggare en kulturgärning genom att lista höstens viktigaste seriehändelser för oss. Tackar, tackar säger vi.5: I seriernas värld. Seriefestival i Malmö 30:e oktober till 1:a november som jag ska åka ned på. Bland gästerna finns fantastiska libanesiska serietecknaren Zeina Abirached samt underbara Kolbeinn Karlsson och Joanna Hellgren.

4: Söndagsbarn i Svenska Dagbladet. Rut Andersson var den första serieskapare som ringde mig när jag tog över som redaktör på Galago, givetvis fattade jag ingenting och bad henne ringa Kartago förlag istället, vilket hon gjorde. Uppenbarligen gjorde jag ett stort misstag, för idag är Söndagsbarn en av de största anledningarna till att jag läser Svenskan. Den mest själfulla och roliga stripserie jag läst sedan Rocky.

3: Maus i nyutgåva. En kulturgärning av Brombergs som det bara är att buga, bocka och tacka för. Art Spiegelmans fabelmästerverk om förintelsen borde läsas av samtliga högstadieelever. Köp in klassuppsättningar nu!

2: Planeringen inför serieåret 2010. För mig är det här nästan den roligaste tiden på året. Det är nu en får ha visioner inför nästa år. Utgivning, resor, utställningar och festivaler ska planers. Nattlig mailkorrespondens med USA´s förläggare, möten med Serieteket och samtal med andra aktörer om projekt. I år är det av någon anledning roligare än någonsin och det känns som att idéerna aldrig vill ta slut. Jobbigt? Kanske, men än så länge fruktar vi inte honungsfällan. Tro mig. 2010 kommer bli helt makalöst.

1: Husfrid av Alison Bechdel. Ett familjedrama utöver det vanliga som jag är så vansinnigt glad över att få ha gett ut. Bechdels berättelse är det största jag läst i serieform sedan Persepolis i princip och den får absolut inte missas. Den handlar om att komma ut ur garderoben och att aldrig göra det. Det är en dotters uppgörelse med sin för tidigt bortgångne far full av litterära referenser till den stora litteraturen.

5 kommentarer:

Yvette Gustafsson sa...

Men herregud, vi är ju i full fart på Seriefrämjandet i Göteborg med att planera Serieveckan 2010. Vi skulle kunna bli så insyltade i varandra att det inte kan bli annat än fantastiskt! Vem på Högsbo bibblo ska jag prata med?

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Gud vad kul!
Jag och Elin jobbar på två bibliotek i Göteborg, Högsbo och Hisingen, tror båda biblioteken gärna vill samarbeta med er. Maila till vår gemensamma mail så kan vi säkert fixa till något. elinochsiska@gmail.com
/Siska

Söndagsbarn sa...

Tack Johannes!
Och för affischerna vi fick på bokmässan. Åke Jävel hänger numera på min badrumsvägg.
Vi hörs och ses
-Harry och Rut

Sara sa...

Läs Husfrid! (eller Fun Home som den heter i original) LÄS!

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Jag håller på och läser Husfrid just nu och jag kan verkligen stämma in i hyllningskören. Fantastiskt bra.
/Siska