måndag 22 juni 2009

Avskräckande boktips från Brottsförebyggande rådet

Om man går runt och tycker att livet är skit och att allt är övermänskligt jobbigt och om man dessutom funderar på att bli kriminell – så är Räddningens öar av Henri Charrière en perfekt bok att läsa. Perfekt för att man får läsa om någon vars liv är betydligt jävligare än ens eget och perfekt som avskräckande läsning så att man håller sig inom lagens ramar.

I Räddningens öar möter vi Papillon som oskyldigt döms till livstids fängelse. Han transporteras till Franska Guyana och får tillbringa 13 ruskiga år på olika fängelseöar där, bland annat Djävulsön. Hu så hemskt det är! Och så eländigt! Och så spännande! Och det baseras på författarens egna upplevelser! Tänk!

Allt är hemskt – intriger mellan fångarna, elaka fängelsevakter, fysiska bestraffningar, insekter överallt, minimalt med mat, hundratals hajar – ja allt är förfärligt och hemskt. Gång på gång försöker han rymma från detta helvete, han är så himla smart och listig. Min favoritrymning är när Papillon låtsas vara galen, åh – det är så grymt slugt och ruskigt samtidigt. Om man är en loser så kan man se filmen istället för att läsa boken, då får man se både Steve McQueen och Dustin Hoffman Men hallå – detta är årets sommarläsning! En tjock, spännande bok som man blir en betydligt laglydigare och kanske lite bättre människa av att läsa. Vad mer kan man önska sig?
Jag och Siska önskar oss fint väder på torsdag då årtusendets biblioteksevent går av stapeln, BiblioTiki. Kom och lyssna på livemusik, dansa till DJ:s, lyssna på boktips och drick Söderhavsdrinkar! Ahola, säger vi och känner oss oerhört tropiska. Välkomna! Torsdag alltså, mellan 19-22. Vid fint väder är vi utomhus.

Inga kommentarer: