fredag 26 juni 2009

Du är vad du läser - idag med Anna-Karin Jakobsson


Här på bloggen har ni allt som oftast stött på Anna-Karin Jakobsson. Hon är en av de bästa bibliotekarierna som finns! Anna-Karin gillar Berlin, film, sport, tävlingar och katter.

Anna-Karins boksamling
Man märker snabbt att det är en bibliotekaries bokhyllor som är i fokus idag. I Billybokhyllorna står böckerna mycket tjusigt uppdelade efter ämnesområden. Pluspoäng! Anna-Karin erkänner att hon ha rägnat sig åt en ganska rejäl gallring av bokbeståndet - och det gjorde mig också nöjd. Alla bibliotekarier vet ju att gallring är en mycket viktig del av bokbeståndsunderhållet. Kanske är det därför det är så svårt att hitta några riktiga pinsamheter i bokhyllorna. Hos Anna-Karin hittar man många böcker om Berlin (bra!), många drinkböcker (varför bjuder hon aldrig på drinkar om hon nu är så intressaerad av det?), en salig blandning av romaner, mest i pocket och JÄTTEMYCKET böcker om Harry Potter. En sådan hängivenhet och passion som Anna-Karin har för Harry Potter kan man inte göra annat än att gilla.

Sport är inte den här bibliotekarien särskilt intresserad av alls, och tycker att det är förfärligt onödigt att Anna-Karin som har så många fina sidor äger böcker om fotboll. Och varför om Malmö FF? Det finns väl andra lokala fotbollslag som man kan hålla på? Om man nu nödvändigtvis ska hålla på med fotboll.

En smärre chock fick däremot den här bibliotekarien när hon hittade en bok om Melodifestivalen med Charlotte Perelli på omslaget. Herregud! Anna-Karin visade dessutom stolt upp min samling med DVD-filmer med Melodifestivalen på. Detta gjorde mig djupt beymrad. Anna-Karin försöker ofta framstå som en lite alternativ tjej med schysst musiksmak och så har hon såna här förfärligheter i bokhyllan. USCH!
Bibliotekarien gillarEn hel hög med Harry Potter-böcker, så stor så att den inte får plats på mattan. Den här bibliotekarien gillar hängivenhet och en sådan hängivenhet som Anna-Karin visar Harry Potter gör alla nördar glada. Inklusive denna nörden som skriver detta.


Bibliotekarien gillade inte


Böcker om sport. Fullkomligt onödigt. Bränn.


Bibliotekarien blev förvånad av
Men vad är det här? Vem vill äga en bok med Charliotte Perelli på omslaget? Och vem har så många DVD:er med Melodifestivaler som redan har sänts en gång? En gång räcker väl att plåga sig igenom en Melodifestival. Nog för att jag skrev att hängivenhet är bra, men ALL hängivenhet är inte sund, Anna-Karin.


Bibliotekarien rekommenderar:
Med uppenbar känsla för stil - Stephan Mendel-Enk

Om man nu nödvändigtvis ska läsa något om fotboll så är det ju bättre att läsa en bok som problematiserar mansrollen och manligheten och handlar om fotboll samtidigt.
Om man gillar trollkarlar och ungdomsböcker är Diana Wynne Jones Chrestomanci-serie ett mycket bra val.

Och strunta i all schlager. Tycker du att det är svårt att veta vad du ska lyssna på istället - läs den här boken. 1001 album du måste höra innan du där av Dimery och Persson.Vad tycker du att Anna-Karin ska läsa?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Stolt vet jag inte om jag var över schlager-dvderna men jag skäms inte (så mycket)! :)
1001 album-boken är grymt bra, ska nog investera i den. Tack för alla tips!

jenny sa...

jag tycker att anna.karin ska läsa en bok som heter "stuart, a life backwards" av alexander masters! jag hittade den på ren och skär tur på rea och den är så vansinnigt bra att man häpnar. skratt och gråt! den handlar om stuart, obviously, som är en hemlös man och som genom alex berättar om sitt liv. varm, osentimental, rörande, rolig oh gripande! utan överdrift! läs!