tisdag 16 juni 2009

Veckans lista, sommarböcker!

Nu är sommaren i faggorna. Bäst att göra upp rejäla och omfångsrika listor inför sommarens läsprojekt. Kanske är det i år du ska läsa hela På spaningen efter den tid som flytt? Eller ska du läsa Åke Edwardsons produktion? Alla böcker som utspelar sig i Simrishamn eller det fina bokförlaget Trastens utgivning? Hur som helst får du här tre tips på böcker vi gillade som sommarläsning och två vi helst hade sluppit.

Bra sommarläsning

På sommaren tycker jag att man ska läsa riktigt ruskiga saker. Nu har man chansen att läsa böckerna som gör att man inte vågar gå och lägga sig under vinterhalvåret, på sommaren kan inga mördare krypa fram i mörkret, det är ju ljust! Sommaren är ju tydligen också romantisk, vad kan då kombinera dessa två genrer? Jo, Utsökta lik av Poppy Z Brite som i dagarna kommer ut på svenska. Det här är en fruktansvärt rysliga historia om två seriemördare som träffar på varandra och blir förälskade. Det är otroligt mycket blod! Inget för den känslige. Poppy Z Brite är känd för sina skräckromaner som alltid kombinerar rysligt mycket blod med smäktande kärlekshistorier, alltid mellan män.


Mystik var det ja, vad är bättre än böcker som är mystiska, utspelar sig på sommaren och dessutom är läskiga? Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe måste ju vara världens bästa sommarläsning. Den gjordes till och med från början som sommarlovsteater för Sveriges radio. Tre barn ska vattna blommorna över sommaren i ett gammalt hus. Huset ruvar på hemligheter, spökligheter och mystiskheter. Det är egyptiska mumier, Linnés lärjunge, olycklig kärlek, konstiga ljud på kassettband och andra läskiga saker. Jättebra! Och jätteläskigt!

Jag gillar att läsa tjocka böcker på sommaren och extremt tjocka är Diana Gabaldons böcker. Främlingen heter den första boken och den handlar om en kvinna som upptäcker att hon kan resa i tiden och så blir det fantastiskt spännande och romantiska historiska romaner. Detta är böcker som har det mesta man kan önska sig – tidresor, passion, väldigt mycket snusk och en oerhört fantastisk, tjusig och manlig hjälte. Jag tänker mig att han ser ut så här ungefär. Ytterst perfekt sommarläsning för oss som inte orkar vara häftiga och intellektuella på semestern.

Dålig sommarläsning

Jag vet att jag har skrivit om den här hemska sommarläsningsupplevelsen förut men jag gör det igen, en sommar gallrade jag böcker i en källare. För att inte få lappsjukan lyssnade jag på ljudböcker, bland annat Predikanten av Camilla Läckberg. FY, USCH OCH FY IGEN!!! Jag kan verkligen uppskatta dåliga deckare om dom är spännande och får mig engagerad i historien. Det här är dålig, tråkigt, förutsägbart och dessutom är det en supertöntig relationshistoria med. Att Läckberg dessutom på ett väldigt ocharmerande sätt delar in kvinnor i madonnor och horor gör inte saken bättre.


Jag är den enda som inte gillar Linda Olssons Nu vill jag sjunga dig milda sånger och jag gillar inte heller Berlinerpopplarna av Anne Birkefeldt Ragde. Jag brukar gilla relationsromaner, familjehemligheter och släktfejder – men detta fastnade jag inte alls för. Jag minns inte ens varför jag inte gillar de här böckerna, kanske är det för att så många låntagare gillar dom, kanske är det för att familjehemligheterna inte är tillräckligt smutsiga, släktfejderna inte tillräckligt lumpna eller att relationerna inte är tillräckligt trassliga. Inte min grej, helt enkelt.


Vad ska du läsa i sommar?

7 kommentarer:

Patrik Centerwall sa...

Tove Janssons Farlig midsommar är väl obligatorisk läsning varje sommar?

Lotta sa...

jag presenterar min sommarläsningslista här: http://lottahj.blogspot.com/2009/06/en-liten-bokhog.html

Mikael sa...

Jag fastnade inte heller för Nu vill jag sjunga dig milda sånger. En av de få böcker jag inte läst ut.

Annika sa...

Jag ska läsa lite manliga författare tror jag så att det väger upp lite. (även om det kan vara svårt att hitta bra manliga författare så är det väl värt att leta för man kan alltid hitta några guldkorn)

Tänkte testa Sture Dahlström Den galopperande svensken, Tjacket av William Burroghs och de förskräckliga barnen av Jean Cocteau.

Angelique Lind sa...

Efter ett tidigare tips från er är jag nu helt fast i Jo Nesbös böcker så de blir sommarläsningen.
Kanske att jag också lyckas hinna med Överklassen i Sverige av Annette Kullenberg och Åsa Linderborgs Håll med eller håll käft.

Sara sa...

Har tänkt att läsa mycket, men de här står definitivt på listan:
- Buddenbrooks
- Hustrur och döttrar
- Anna Karenina
- The Little Stranger
- Snow Crash
- Conspiracy of Dunces
- The Boy who Followed Ripley

Anna Gustafsson Chen sa...

Förutom diverse kinesiska böcker som jag inte ids räkna upp här så tänker jag läsa The Seance av John Harwood och Echoes of Silence av Chuah Guat Eng. Och kanske Flickvännen av Karolina Ramqvist om det nu någon gång blir min tur i reservationskön...