fredag 12 juni 2009

Idag bloggar Katrin om snusk. Inte vilket snusk som helst, utan tantsnusk!

Vi har världens bästa praktikant på biblioteket, Katrin Strindevall. Katrin är från Forshem och har fantastiskt många spännande och galna historier att berätta. Nu är det inte bara därför som hon är världens bästa praktikant, det är hon för att hon är smart och skitduktig. Här får ni veta lite mer om henne och så bloggar hon idag om en massa härlig snusk. Tantsnusk! Vilken grej!


1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Middlesex av Jeffrey Eugenides. Det innehåller allt jag gillar att läsa om, kulturkrockar, komplicerade familjer, magisk realism, könsidentitet, religion och spänner över flera generationer.

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Oj, vet inte hur jag ska kunna svara på den här frågan. I helgen mumlade jag något om Stevie Wonders In the Key of Life men det ändras alltid efter humör. I skrivande stund lyssnar jag på Dizzee Rascals Boy in da Corner och tycker att den är grym.

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
The Commitments är en solklar vinnare här. Jag vet inte hur många gånger jag har sett filmen men jag tröttnar aldrig. Den är fantastisk! Irland, arbetarklass, svängig musik och framför allt är den riktigt rolig.

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Den vidrige av Anastasia Wahl. En Klitty bok. Jag blev så äcklad att jag inte klarade att läsa mer än tre sidor.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Hjälp, jag heter Zbigniew av Zbigniew Kuklarz.

Och här kommer lite tantsnuskanalys:


Den här bloggen gräver djupt och undersöker de flesta genrer inom litteraturen. Dock är det en mycket populär sådan som har lyst med sin frånvaro. Tantsnusk är en genre inom litteraturen som är ordentligt bespottad men som ändå förtjänar uppmärksamhet. När Siska tipsade om boken Tracys hämnd i Du är vad du läser och jag erkände att detta var en av mina favoritböcker när jag gick på högstadiet (det var ju mycket mer spännande att läsa tantsnusk än deppiga tonårsböcker) så blev jag ombedd att skriva om tantsnusk, FLN-litteratur (Flärd, lidelse, njutning), kärringporr, ja kärt barn har många namn. När jag studerade på bibliotekshögskolan minns jag att jag läste en text som handlade om att tantsnuskböckerna gav hemmafruar chansen till lite eskapism på sofflocket. Vad är det då som är tjusningen med den här typen av litteratur? Jag skulle säga att det är att avslappnande att läsa en bok fylld med stereotyper och där man vet hur den slutar och det är naturligtvis det som också är det som gör att genren är så kritiserad.

Vad kännetecknar då tantsnusk? Enligt mig så handlar dessa böcker om en kvinna som till en början blir sviken och sedan får chansen att få upprättelse och dessutom ligga med en massa snygga män. Kvinnan i böckerna är vacker, smart och rolig och böckerna utspelar sig i exklusiva miljöer. Exempel på författare av den här typen av böcker är Sidney Sheldon och Jackie Collins som skrev den mest omtalade tantsnuskboken Hollywoodfruar. Om man är osäker på hurvida det är en bok som innehållar flärd, lidelse och njutning så brukar bokomslaget avslöja en hel del. Om Fabio poserar med en öppen skjorta alternativt i bar överkropp och har en trånande kvinna i sina armar så har man hittat rätt. De nedan nämnda subgenrerna till tantsnusk har jag tyvärr inte läst så mycket av men de förtjänar ändå att få omnämnas.

En annan typ av tantsnusk som är lite mer gammaldags och betydligt mer oskyldig och är Barbara Cartland böcker. Maken till produktiv författare får man leta efter. 723 böcker!!! Det sägs att Cartland höll sig till en mall när hon skrev, alltid 12 kapitel där "plotten" följde vissa ramar och lite elakt kan man säga att hon bara bytte namn och plats.Ytterligare en en subgenre till tantsnusk är Margit Sandemos romansvit om Isfolket. Här blandas det friskt med övernaturliga inslag, galna intriger och sex och allt utspelar sig här i Norden vilket är ovanligt för inom tantsnusket. Två författare som jag inte kände till innan jag började att praktisera här på biblioteket är Laila Brenden och Anne Lise Boge men jag har förstått att de är omåttligt populära

4 kommentarer:

Ena sa...

Jag har läst Sagan om isfolket (47 eller är det 48 böcker?) 2 ggr, första gången i tidiga tonår och andra i tidig 20års ålder. JAG ÄLSKAR DEM! Hahaha, jag ska döpa mina barn efter karaktärerna.
Inte förrän idag, efter detta excellenta inlägg, har det slagit mig att det är tantsnusk det handlar om!
Tror inte jag kan skylla på att det är väl maskerat heller, det är ju så tydligt men jag har nog blivit trollbunden :)
/Smooth E

Anna Gustafsson Chen sa...

Angelique-serien, då? Kvalificerar den som historiskt tantsnusk? Jag minns inte om det var så mycket snusk i dem, men de var väldigt spännande (när jag var trettio år yngre)...

Katrin sa...

Åh, ja just det. Jag har läst en Angeliquebok (Angelique och sultanen eller något likande)och det fanns en hel del snusk i den. Något annat som jag borde nämnt är så klart bokförlaget Harlequin. Jag noterade när jag köade på ICA att det finns subgenrer på Harlequin och dessa heter romantik, lust och LÄKARROMANER!

Ena: Det finns ju en hel kult kring Sagan om isfolket och den har till och med satts upp som musikal som i Norge.

Ingela sa...

Finns det sk "gubbsnusk" böcker eller hittar man dom under kategorin "herrtidningar"?

Annars tror jag stenhårt på ytterligare en subgenre under bokförlaget Harlequin.