fredag 8 januari 2010

Årets första serieförälskelse

Det här med att vara högstadietjej var ju knappast en dans på rosor (det var det säkert inte att vara högstadiekille heller). Det är fascinerande att detta ämne, att gå från osexualiserad flicka till sexualiserad tonårstjej kan berättas igen, igen och igen och jag tycker ändå att det är så gripande och nästan varje gång ser något nytt. Sara Hanssons Den hemliga kroppen är inget undantag. Den korta serieberättelsen lyckas på 30 sidor berätta om allt det där som var så svårt och konstigt.

Det börjar med att huvudpersonen föds naken, sen som barn är hon så bekväm och säker i sin kropp att jag blir varm i magen. Hon sitter på stranden och pillar lite, går runt i bara kjol eller sitter halvnäck på dagis. Från det börjar kroppen bli något som ska stävjas, formas, döljas. Något man ska visa upp men samtidigt ska rätt saker visas upp, allt mer ska rakas, plockas och hemlighållas. Det är dom där andra som bestämmer vad som ska visas och vad som ska döljas. Varenda kotte måste ju känna igen sig i det här. Själv får jag hemska minnen över hur vi klasskamrater chockerades över tjejen i klassen som inte rakade armhålorna, så kunde hon ju inte hålla på! Hon skulle ju aldrig få någon kille (vilket självklart var det största målet).

Det är för det här, och för vidareutvecklingen av berättelsen där huvudpersoner träffar tjejen som skiter i reglerna, som gör det hon vill, äter godis till frukost och väljer sitt eget utseende, som jag älskar Den hemliga kroppen. Det är igenkänning och hoppfullhet och så jävla bra att jag utnämner Sara Hanssons till en av Sveriges mest intressanta serietecknare. Jag ser med stor glädje framemot att få läsa mer, mer, mer av en serieskapare som inte bara är en utmärkt stilist och har en otrolig tecknartalang utan även har något att säga på ett nytt sätt, trots att det redan är sagt.

Sara Hansson har en fin blogg och var med i vår julkalender. Dessutom har hon svarat på våra intellektuella frågor

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Det Kallas Kärlek av Carin Holmberg. Den förändrade mycket i mitt liv!

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Åh vad svårt. Skivan jag lyssnat mest på är nog Silent Shout av the Knife.

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Fucking Åmål.

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Haha! Det finns så många! Ondskan kanske.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
En bok om en älg som bodde i en skog och drömde om en socialistisk värld. Sen försökte några bygga en motorväg genom skogen. Då ställde sig älgen i vägen för maskinerna och sjöng älgarna demonstrerar! Sen lugnade den sig hos sina älskare och fortsatte drömma om en socialistisk värld.

Inga kommentarer: