onsdag 27 januari 2010

Saras filmvår

Sara B-E är en ständig gäst här på bloggen. Hon tipsade i höstas om filmer hon tyckte att ni skulle se och var såklart med i julkalendern. Förutom att veta en massa om film är hon manusförfattare (hänger nog ihop det där) och fick gå på premiären av Arn-filmerna, OMG!!! Idag ger hon er tips om vilka filmpremiärer ni bör hålla utkik efter i vår.

Saras filmvår

2000-talets första decennium avslutades storslaget med världens dyraste film - Avatar. Nu går vi in i 2010-talet fyllda av frågor och förväntningar. Ska 3D bli det nya standardformatet på bio? Kommer Jackson/del Toro att lyckas med The Hobbit? Ska James Cameron göra en ännu dyrare film? Hur blir det egentligen med Spielbergs Tintin? Kommer Terry Gilliam till slut att ro i land sin otursförföljda Don Quixote-adaption? Ska Johnny Depp spela pirat ända in på 2020-talet? Och hur sjutton ska de lyckas filmatisera Breaking Dawn?

I sinom tid kommer alla frågor att besvaras. Till dess får vi nöja oss med vad första hälften av 2010 har att bjuda på i bioväg.

JANUARI

På fredag - den 29:e - är det dags för den pinsamt försenade svenska premiären av Spike Jonzes Where the Wild Things Are. Hyllade Precious har premiär samma dag.


FEBRUARI

The Princess and the Frog är jag egentligen är helt ointresserad av att se. Men den är ändå värd att uppmärksammas eftersom huvudpersonen Tiana är Disneys första svarta prinsessa, 72 år efter Snövit. Bättre sent än aldrig? Premiär den 5:e februari.
Den 10:e februari slår varulvarna tillbaka när The Wolfman har premiär.Den 19:e är det dags för ytterligare en försenad film: Scorceces Lehane-adaption Shutter Island.


Samma dag går Chan-Wook Parks (Oldboy) Thérèse Raquin-influerade vampyrthriller Thirst upp. Vilken fest!


Långt ifrån festlig verkar Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (det stinker planerat franchise lång väg) som har premiär den 24:e. Men en kan alltid titta på trailern och skratta åt Pierce Brosnan som ser osedvanligt fånig ut.

Den 26:e har Alejandro Amenábars senaste film Agora premiär. Rachel Weisz spelar filosofen Hypathia som levde i 300-talets Alexandria. Agora var den film som sågs av flest människor i
Spanien 2009.

MARS

Fredagen den 5:e har Tim Burtons Alice in Wonderland svensk premiär. Filmen handlar om en äldre Alice som återvänder till ett mycket förändrat Underland ...

Den 26:e får mytgreken Perseus slåss mot gudar och monster i Clash of the Titans.APRIL

Egentligen skulle Wes Andersons Fantastic Mr. Fox haft premiär samma dag som Where the Wild Things Are. Men SF tyckte att det var en bra idé att flytta premiären till den 2 april. Dålig stil SF, säger jag! Men filmen lär vara fantastisk.

Peter Jacksons senaste film The Lovely Bones har också den försenad premiär samma dag. TLB är Jacksons första film utan demoner, alver och jätteapor sedan mitten av 90-talet. (Visserligen är filmens huvudperson ett spöke - men ändå ...) Tyvärr verkar han inte ha lyckats så bra. Just nu har filmen bara 36% positiva recensioner på Rotten Tomatoes.I april är det också dags för Sveriges första parodifilm Kommissarie Späck och två uppföljare: Iron Man 2 och Wall Street 2. Undrar vad Gordon Geckos devis är post-2008. "Greed is not so good"?HÅLL OCKSÅ UTKIK EFTER:
Micmacs à tire-larigot (regi Jean-Paul Jeunet)
och för alla Twilight-fans:
Eclipse (SF skriver premiär 30 juni men det går ju aldrig att lita på)

HÅLL ER BORTA FRÅN:
Prince of Persia.
Trailern är hemsk och jag betvivlar att filmen är bättre.
Jake Gyllenhaal ser
konstant bakfull ut och Gemma Arterton (prinsessan) spelar över så klockorna stannar. Kombinationen Disney + Bruckheimer när den är som värst.

Sex and the City 2.
J
ag ryser när jag ser trailern och inte på ett bra sätt ...

1 kommentar:

Anonym sa...

Var och såg Avatar i början på januari. Då visades trailern till Percy Jackson och när Brosnan gjorde entré skrattade jag och pojkvännen högt över fånigheten. Brosnan spelar Kentaur som sitter i rullstol!! Hursom, det kändes skönt att märka att någon tydligen hade samma humor! /Jennie