måndag 4 januari 2010

Läskiga sjukhus, seanser och städjobb

Finns det något bättre än att läsa en riktigt bra skräckis under julen? Antagligen inte. Jag hade väntat länge med att läsa Amanda Hellbergs Styggelsen. Julen, med dess tillhörande förkylning, utgjorde ett ypperligt tillfälle.

Singa är 12 år och reser runt med sin far på olika marknader. Hon är synsk och kan lät se folks dolda hemligheter, vad som hänt dom tidigare och vad som kommer hända dom senare. Två ytterst obehagliga tvillingar, den ena präst i frikyrkan och den andra någonslags sjuksköterska på sjukhuset, kidnappar Singa för att utnyttja hennes förmågor. Det här är halva boken, som är ruskig, ruskig ,ruskig och väldigt spännande.
Andra halvan handlar om Maja som en sommar, i samma lilla ort som Singa befann sig i, städar i kommunens lokaler. Maja sover inte på nätterna, hon har obehagliga mardrömmar och verkar, precis som Singa, ha märkliga gåvor.
Det jag gillar med Styggelsen är att den på ett så underbart sätt blandar realism och fantastik. Det är klart att det kan vara asläskigt att städa på vårdcentralen! Både Singa och Maja är dessutom realistiska personer även om dom har onaturliga gåvor. Sammantaget en helt underbart obehagligt spännande bok med endast ett minus, den tar slut för fort.

2 kommentarer:

Maria sa...

Jag gillar också Styggelsen. :)

Sara sa...

Håller med om att den tar slut för fort. Med en så bra story hade den kunnat bli en maffig mastodont! :)