tisdag 26 januari 2010

Filmatiserade böcker

Med Filmfestivalen precis runt knuten, så gör vi inte mycket annat än att tänker på film. Eftersom vi är verklighetens folk, så kanske det inte blir så mycket svår kaukasisk film för oss, men här kommer våra favoritfilmer baserade på böcker. Och de böckerna vi helst vill se filmatiserade.

Tre filmatiseringar av böcker som vi gillar:


Sagan om ringen- triologin
Jag är inte så himla förtjust i att läsa om drakar, trollkarlar och sånt därnt, men jag gillar att kolla på det på film. Filmatiseringen av Tolkiens böcker tycker jag är utmärkt, speciellt som jag tycker att böckerna kan vara lite långtråkiga ibland med alla visor och sånt (Förlåt mig, Mithlond). Sagan om ringen-triologin gillar jag inte bara för att Aragron är så tjusig, utan för att det är så himla BRA. Det är snyggt, storslaget och spännande. Här får ni se ett klipp, som dessutom är en hyllning till min son.


Movern Caller av Allan Warner
En bok som filmatiseras tycker jag ska ha samma känsla i både film och bok. Det lyckas sällan. Movern Callar hade kunnat bli pinsam eftersom den till största delen går ut på att den Morvern är ung tjej som super och ligger runt. Men i boken är hon så ensam och alienerad från sin omvärld. Det är liksom lite Främlingen av Camus över henne. Och det lyckas så himla bra i filmatiseringen med Samatha Morton. Kolla här

Androidens drömmar av Philip K Dick
Jag har flera gånger försökt läsa boken som Bladerunner baseras på, det går aldrig. Bladerunner är en av mina absoluta favoritfilmer, precis som med Morvern Callar gillar jag stämningen och atmosfären. Boken ger inte samma känslor tycker jag. Om någon tycker annorlunda och kan få mig till ett nytt läsningsförsök är jag mycket tacksam. För att förstå hur underbar Bladerunner är kan ni kolla på det här klippet


Två böcker vi tycker att man ska filma:

Ann Cleeves - Svart som natten
Jag tycker väldigt mycket om Ann Cleeves deckare, de är välskrivna och hon skildrar personerna omkring så himla fint och bra tycker jag. Och dessutom MILJÖN! Böckerna utspelar sig på Shetlandsöarna och tänk vilka fina filmer det hade kunnat bli! Kargt klimat och havet! Och hemska brott! Någonstans har jag hört att man ska göra tv-serie av detta och jag säger bara GO FOR IT!


Alastair Reynolds - Revelation space
Jag gillar rymden i bokform (om nu någon hade missat det) men ibland vill jag se hur det ska se ut och framförallt vill jag se långa tagningar av svarta rymdskepp som åker sakta genom rymden. Reynolds böcker passar UTMÄRKT för detta. Det är många stora rymdskepp, farliga rymdhrejer, konstiga människor och väldigt spännande. Och antagligen hysteriskt dyrt att filmatisera. Jag kommer i alla fall fortsätta hoppas.

Vilka filmatiseringar vill ni se och vilka har blivit lyckade?

3 kommentarer:

Pikosekunder sa...

morvern callar är bästa filmen någonsin.

i övrigt önskar jag mig färre filmatiserade böcker och fler originalmanus, men det är jag det.

Anna sa...

Jag kan vara blind, men jag saknar vem av er som skrivit inläggen... När det gäller filmatiserade böcker så ser jag mycket fram mot att se The road. Återigen Viggo "Aragorn" Mortensen, kanske inte lika stilig som vanligt dock.

Siska sa...

Kära Anna, vi har självklart lyssnat på det du skrivit och i fortsättningen kommer vi publicera våra namn i anslutning till inläggen.