måndag 18 januari 2010

Elin har pratat om böcker! I radion!

Elin har varit i P4 Göteborg och pratat om böcker igen. Den här gången handlade en hel del av samtalet om hur man uttalar olika författarnamn. Så kan det bli, men lite boktips hanns det med också:

Brottsjöar av Claudie Gallay
Till ett litet vindpinat kustsamhälle i Normandie har en kvinna, berättelsens jag, tagit sin tillflykt. Hon söker sig hit för att komma undan svåra och smärtsamma upplevelser och ägnar dagarna åt att räkna fåglar. I byn finns det saker som man talar tyst om. En svår storm, en fyr som släcktes, en båt som förliste. När så en man, Lambert, kommer till byn för att finna svaret på vad som egentligen hände under den där stormen för längesedan kommer dolda hemligheter i dager. Som en gåta, ett mysterium finner kvinnan och Lambert pusselbit efter pusselbit av sanningen om stormnatten.En bok om att förlora allt och omsorg men också om kärlek och hopp.


Skära för Sten av Abraham Verghese

Under ytterst dramatiska former föds tvillingpojkarna Marion och Shiva på ett missionssjukhus i Etiopien. Mamman, en nunna, dör under den svåra förlossningen. Pojkarna växer upp på missionsjukhuset, ser vardagsdramatiken, sorgen men också glädjen där. Shiva och Marion lever nära varandra, som en enhet och tänker ofta på varandra som en person, ShivaMarion. Men så kommer kärleken och splittrar den enhet som tvillingpojkarna har varit. Marion tvingas lämna Etiopien och med hjärtat fullt av bitterhet och sorg hamnar han i Amerika. Han skapar sig ett nytt liv, men när allt ställs på sin spets är det bara två personer som kan hjälpa honom. Brodern som svek honom och fadern som lämnade honom vid födseln.Här läser man om svek och försoning i en underbar bok som man blir alldeles varm av.

De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg

I De fattiga i Lodz ger Steve Sem-Sandberg en hemsk inblick i hur det var att leva i det judiska ghettot i den polska staden Lodz. Utifrån den så kallade Ghettokrönikan, en dokument där man skrev ner vad som hände i ghettot, och minnesberättelser har han skapat en otäck bok om de levnadsvillkor som man levde under. Extrem fattigdom, våld och hunger. Mycket tänkvärt om vad människor utsätter varandra för, om krigsbrott och andra hemskheter. En omskakande och välskriven bok.


1 kommentar:

Hellre barfota än boklös sa...

Ni har fått en award av mig. läs mer i min blogg.