tisdag 19 januari 2010

Sweden, land of the Vikings

Tidigt under vår fantastiska bloggkarriär var vi kända som vikingabibliotekarierna, på grund av detta oerhört stilfulla kort på mig och Siska. Nu är vi inga riktiga vikingar, men om man vill komma i en härlig och kraftfull vikingastämning så kommer här lite rejäla tips.

3 bra vikingaartister


Nordman
En gång fick jag en singel med Nordman i julklapp och hoppades innerligt att det var ett skämt, så ingen på allvar trodde att jag gillar Nordman. Allt som är roligt med Nordman kan man se i det här klippet. Bordman, Stolsman och Syd-sydvästman .. ja.. ni fattar.


E-type
E-Type är kanske den meste vikingen jag vet. Han har ju vikingahår och hela grejset. Dessutom har han skrivit böcker om vikingar, så han är ett måste när man drar ut på härslag. Då kan man lyssna på min favoritlåt I'm falling och hoppa lite så där fräckt som dom gör i filmen.
Vikingarna
Om man dricker en massa mjöd så kan man till sist inte låta bli att dansa, och när jag har druckit tillräckligt mycket mjöd vill jag gärna visa mina buggkunskaper. Var glada om ni har missat det. Vem kan motstå att bugga till Christer Sjögren? Kanske känner man sig inte som någon reslig viking, men äsch, buggning!2 vikingafilmer!

Outlander
Föreställ dig att du är en krigarman från ett futuristiskt rymdland, när du är i kamp med det elaka monstret krashar du med din lilla rymdfarkost i en sjö, när du simmat upp ur sjön upptäcker du att du är i Norge på vikingatiden! Jättejobbigt! Dessutom har rymdmonstret hängt med! Ännu jobbigare! Och alla vikingagubbar heter skumma saker som Arn och Boromir. Den här filmen innehåller alltså aliens, futuristiska vapen, vikingar som heter Boromir och är jäääättelång.

Korpen-filmerna
Kommer någon ihåg dom här filmerna? Jag minns bara isländska, att det såg ut som det regnade typ hela tiden och att det var väldigt blodigt. Så kan man väl tänka sig att det var på vikingatiden iofs. Fast med loppor, tur att dom inte märks när man tittar på film.

Annars är vi väldigt sugna på den här vikingfilmen, med Leonardo DiCaprio, regisserad av Mel Gibson

11 kommentarer:

Emma sa...

Men, men, ni får inte glömma bandet Amon Amarth!

Anonym sa...

Hej! Jag undrar var ni får era bilder på bokomslag och filmomslag som ni lägger ut här? Är det okej att ta sådana vartsomhelst på nätet? Tänkte att ni kanske visste eftersom ni sysslar med det... /J

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Emma: Åh! Skicka länk till låt!

Anonym: Vi tar bilderna från förlagshemsidornas pressavdeleningar. Att publicera omslagsbilder i recensionssammanhang är ok.

Anonym sa...

Instämmer med emma och flaggar för Unleashed också. Eran vikingmusik vill jag inte instämma i riktigt... E-type borde få kompanistryk av rent humanitära skäl.

Ett tips är också serien Northlander av Brian wood, och jag ser fram emot Valhalla Rising av det danska filmgeniet Nicolas Winding Refn.
Länk:
http://rstvideo.com/trailer/valhalla-rising/

-stewe

Sara BE sa...

Åh, vad härligt att ni tar upp Outlander! Konstigt hur en så underbar premiss kunde bil en så TRÅKIG film!

Emma sa...

Här får ni en fantastisk länk :) Om inget annat är det bra undervisning i den svåra konsten att headbanga, vilket jag alltid blir lika imponerad över när de gör live och i videor. Hur pallar de?

http://www.youtube.com/watch?v=ZPRt6Tt6RyM

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Jag är inte själv så entusiastisk över den här vikingamusiken. Har du några bättre förslag?/Elin

Jonna sa...

Detta kanske bara är ett (illasinnat?) rykte men jag har fått för mig att E-Type är så vikingafrälst att han låtit bygga en skalenlig replika av ett vikingaskepp i sin trädgård... men som sagt, det kan vara hämtat från Veckans Nu eller nån annan knasig skvallertidning. (Fast jag vill gärna tro att det är sant.)

Hellre barfota än boklös sa...

Här har ni en länk till några grupper inom genren viking metal

http://sv.wikipedia.org/wiki/Viking_metal

Hellre barfota än boklös sa...

och den engelska http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Viking_metal_bands

Emma sa...

Ojoj, ingen entusiasm över Amon Amarth? Sorry...