måndag 18 januari 2010

Hemsk, svår och bra bilderbok för både barn och vuxna

Himla knepig bok det här tänkte jag först när jag läste om Den arge av Gro Dahle och Svein Nyhus. Den fick rätt mycket uppmärksamhet när den kom ut på svenska förra året. Det är inte så märkligt när man läser den otroligt starka bilderboken.

Boj är ett barn på kanske 5-6 år, han bor med sin mamma som ser ut som en sån där balettflicka i en speldosa och sin stora pappa med uppkavlade ärmar. Men man måste tassa väldigt tyst i huset och inte höras eller säga fel, då kommer nämligen Den arge. Den arge bor inuti pappan och slår. När Den arge försvinner måste Boj och mamman trösta pappan. Som tur är är det inte bara elände i den här boken, Boj har en vuxen han kan anförtro sig åt, en rar tant med röd jacka och hund, och till slut för pappan hjälp eftersom Boj vågar prata om det som händer.



Det här är såklart en väldigt obehaglig historia men slutet ger ändå hopp. Dessutom är den ytterliggare ett bevis för att bilderböcker kan läsas med minst lika stor behållning av vuxna som av barn. För den här boken funkar väldigt bra för båda. Sen är det kanske inte så klokt att låta ett barn läsa boken ensam utan att sen diskutera det som händer i den, men så är det ju rätt ofta. Sammantaget är det här gripande, hemskt, hoppfullt, skrivet med ett fint poetiskt språk och vackra bilder. Och såklart en otroligt viktig bok.

Inga kommentarer: