måndag 15 juni 2009

Smäktande vackert för både hipsters och kulturtanter

Vissa saker kan spä på ens bitterhet rejält, som att man ser ett band, aldrig hört det tidigare, är uttråkad och inte tycker det är så bra, två år senare träffar på dom igen och upptäcker att det är fantastiskt bra. Så var det när jag hörde Twilight singers första gången. Därför hoppas jag att ni kära läsare inte ska behöva begå samma misstag om jag en gång gjorde.

Greg Dulli (som ÄR twilight singers och från början var med i Afghan Wighs) och Mark Lanegan (är inte med jämt) som sjunger i Twilight singers har helt fantastiska röster, det här kan uppskattas av alla från hippa indie-killar som på 1990-talet mätte sina uppvik på jeansen med linjal till damer i sina bästa år som uppskattar ett glas rött vin och Leonard Cohen. Om man är nybörjare rekommenderar jag cover-skivan She loves you. Helt oväntade och otippade låtval blir helt enormt bra i Twilight singers version. Speciellt gillar jag Real love som från början gjordes av Mary J Blige, här lyckas dom göra en sanslöst bra låt lika sanslöst bra men på ett helt annat sätt, så ska en bra cover vara! Här kan ni få se en video som någon gjort till någon mystisk film Snacka om hjärta och smärta! Dessutom får man höra den fina Strange fruit av Billie Holiday och Hyperballad som Björk skrivit, och andra bra låtar såklart.

Här är deras Myspace, så kan ni lyssna på lite låtar från deras andra album.

Och här den fina låten To tough to die, så ni får se hur härligt melodramatiska och pretentiösa dom är (vilket det absolut inte är något fel på)
/Siska

5 kommentarer:

charliemurray sa...

Vi är fler som missar saker. Hittade Teenage Fanclubs nittiotalsplattor via Spotify. Skotsk gitarrpop med stämsång. En korsning mellan the Byrds, Neil Young och sjuttiotalsfavoriterna Big Star. Jag fick äntligen tummen ur och sålde mina vinyl med prettona U2 och lade pengarna på Teenage Fanclub istället. "Songs From Northern Britain" och "Grand Prix" är bäst. ...och missa nu inte Big Stars "#1 Record" och "Radio City". Det är lätt hänt.
Och jag? Jag ska kolla upp Twilight Singers.
Ta-ra!

michael sa...

Teenage Fanclub är fantastiska. Har sett dom live 3-4 ggr genom åren och blir nyförälskad varje gång. Min favorit med dom är nog Thirteen dock.

Twilight Singers var nice, gillar!

Siska sa...

Jag gillar också Teenage fanclub! Dom tipsade jag om i julkalendern, här kan ni läsa det http://hogsbobibliotek.blogspot.com/2008/12/3-december-och-lite-mindre-ngest-i.html
Big star förstår jag inte riktigt hypen av men jag kanske borde ge dom en till chans.

michael sa...

Annars är nog en av mina favoritskivor från Skottland "Fifth Column" av u.n.p.o.c.

http://www.myspace.com/unpoc

Han och kollegan King Creosote smälter detta gamla dalahjärta gång på gång!

http://www.myspace.com/kingcreosote

charliemurray sa...

Till Siska:
Nu har jag hört Twilight Singers. De va inte kattpiss!
Till Michael:
The Fannies (Fannisarnas?) "Thirteen" och "Bandwagonesque" är sannerligen inte kattpiss heller!