tisdag 23 juni 2009

Veckan lista: blodiga superläskiga sommarskräckisar, på film!

Varför är det så härligt med blod och död på sommaren? Inte vet jag men härligt är det! Därför handlar såklart veckans lista om skräckfilm. Nu finns tyvärr 3 av de här inte på biblioteken i Göteborg, men ni kan säkert hitta någon snäll filmnörd till granne som kan låna ut den till er. Tre riktigt, riktigt bra klassiska skräckfilmer och två som inte är skräckfilmer men ändå superläskiga (och finns att låna).

Hiskeligt bra

Suspiria av Dario Argento
Suspiria är en orgie i snygga färger, internatskolor, mystiska dödsfall och häxor (kan det bli bättre?). En amerikansk tjej kommer till den europeiska internatskolan för att dansa balett. Men det är skumma grejer på gång. Ett mystiskt (men sjukt snyggt) dödsfall gör att hon börjar leka detektiv. Vilket är jättefarligt! Titta på det här snygga klippet! Grym musik och sjukt snygga färger, hela filmen är sån!

Hellraiser av Clive Barker
Hellraiser är faktiskt baserad på en bok, tänka sig! Dessutom är den faktiskt riktigt bra. Den har fått lite oförtjänt dåligt rykte av sina många efterföljare som inte alltid håller fantastisk kvalitet men är riktigt sevärd (om man gillar blod). En osympatisk man vid namn Frank hittar en konstig liten trälåda som visar sig öppna en portal till en helvetesdimension. När hans brors familj flera år senare flyttar in i det övergivna huset börjar det hända äckliga saker på vinden. En otroligt obehaglig film! Man har ont i hela kroppen efteråt. Och själen! Clive Barker har filmatiserat sin egen roman och det håller hög klass. Men som sagt, inget för den blödige. Också den stundtals väldigt snygg, här kan ni se det.

A Tale of Two Sisters av Kim Ji-woon
Jag gillar snygga skräckfilmer, och då menar jag inte snyggt som i snygga specialeffekter utan vackra färger och snygga tagningar. Tale of two sister är precis så. Vid första anblicken skulle man kunna tro att det är ett trevlig engelsk drama i lantmiljö men icke sa Nicke. Två systrar kommer hem till sin pappa och sin styvmor. Något verkar konstigt i relationen mellan barnen och föräldrarna. Den äldre av systrarna börjar drömma konstiga drömmar och sen är det igång. Mindre blod än i dom två andra filmerna men otroligt snyggt, och bevisar att skräck är värst i dagsljus. Här ser ni den sjuuuukt snygga trailern.Hiskeligt hemskt men inte skräck om man inte anstränger sig (lite)

Fanny och Alexander av Ingmar Bergman
Fy vad jag tyckte den var läskig första gången jag såg den! Fanny och Alexander är en riktig Maria Gripe-skräckis. Det mystiska och övernaturliga skymtar alltid i bakgrunden och när Alexander stängs in på vinden av den elake biskopen (hela biskopens familj är ju som en skräckfilm, hu!) kissar jag nästan på mig av skräck. Dessutom, oavsett om man gillar skräck eller inte är det har så sanslöst bra. Här berättar biskopens obehagliga syster om barnen som spökar på vinden, hu!
Requim for a dream av Darren Aronofsky
Knark är dåligt. Det lär man sig av den här filmen som är fascinerande obehaglig. Visa den här för alla högstadieelever och de kommer genast att bli stora fan av straight edge-kulturen. För mig är det här skräck. Den äldre Sara och hennes son Harry med flickvän är alla drogberoende men lyckas till en början hålla en ordnad fasad uppe, När man sen ser änkan Sara gå ner sig i ett missbruk av bantingspiller, allt för att bli smal tills när hon ska få vara med i favorit tv-programmet, och Harrys flickvän prostituerar sig blir jag mer uppskrämd än under de värsta blodbaden i Hellraiser. Dessutom är den precis som de andra filmerna på listan otroligt snygg. Aronofsky gjorde innan den flippade men tjusiga filmen Pi. Här kan ni se den snygga men deppiga trailern.

Vilka är dina favoritskräckisar?

7 kommentarer:

Elin sa...

Jag är alldeles för feg för att se skräckfilmer. Jag har sett Hellraiser och tyckte den var oerhört förfärlig och hemsk och blev livrädd. Annars är zombies det jag är mest rädd för, så såna filmer går helt bort.

Emma sa...

Ni kan inte bara lämna Twin Peaks utanför en sån här lista. Finns det något läskigare?

Anonym sa...

Tack för senast. Ah, gamla goda Hellraiser... Gott med lite av en upprättelse för den, eftersom hela svansen av uppföljare gör att första filmen går i glömska. Gillar spektrat av skräck - Requiem for a dream är ju inte direkt cozy. Kan själv vara lite svag för skruvade skräckisar också. Har dock inte varit och sett Drag me to hell än...
/Magnus Sjöberg

michael sa...

Är det bara jag som blir pepp på knark varje gång jag ser Requim for a Dream? Antagligen...

Sara sa...

Haha, jag älskar hur Bergman "cue":ar åskan efter att tanten säger "domkyrkobron". Känns väldigt Roger Corman!

Jag måste tipsa om några 60-talsfavoriter:

"Les yeux sans visage" (De bestialiska) (1960)
Suggestiv och sorglig film - med en scen som fortfarande är riktigt, riktigt vidrig. Regissören Franju chockade sin samtid och tog filmäcklet till en ny nivå.

"The Innocents" (1961)
Otäcka barn i engelsk herrgårdsmiljö. Är deras guvernant galen eller inte? Spänningen håller hela filmen. Efter Henry James "The Turn of the Screw".

"Carnival of Souls" (1962)
Märklig och otäck film om en kvinna som överlever en bilolycka och börjar se saker. Regissörens enda "riktiga" spelfilm - annars gjorde han bara "after school specials" och informationsfilmer.

"The Haunting" (1963)
En av mina absoluta favoriter - alla kategorier! Julie Harris är helt fantastisk som kvinnan som blir kär i ett spökhus. Efter underbara Shirley Jacksons roman (läs "We Have Always Lived in the Castle")

Sist, men inte minst, två nyare filmer:

"Angel Heart" (1987)
Mickey Rourke innan han sabbade sin karriär (och sitt ansikte). Creepy och stämningsfull voodoo-noir. Förstörs lite av några fula effekter på slutet, men det har man överseende med. Alan Parkers mästerverk!

"Cloverfield" (2008)
Jag var skeptisk, men det är ju faktiskt världens bästa monsterfilm! Så det så!

stewe sa...

Kolla upp Darkness från 2002, en fruktansvärt bra och obehaglig skräckfilm som gick de flesta spårlöst förbi. (själv hittade jag mitt exemplar för sjuttionio spänn i reakorgen bara åren efter release)

Med Lena Olin och Anna Paquin i huvudrollerna.

Andreas sa...

Obehagliga filmer:
Bad Boy Bubby
Martyrs