måndag 25 januari 2010

Botemedel mot januaridepp

Karin Brunk Holmqvist skriver uppmuntrande roliga romaner om riviga gamla tanter och fräsiga pensionärer. Rosa elefanter handlar om det rediga pensionärsparet Selma och Artur som lever ett enkelt och stillsamt liv. Eller, det var stillsamt tills dess de får nya grannar. Till byn flytta det ordentliga frireligiösa paret Hernemo och den frigjorda och färgstarka newage-hippietanten Disa. De nya grannarna påverkar parets liv, speciellt Disa som drar in i deras liv som en frisk fläkt av rökelse, rosenterapi och nakenqigong. Och det där frireligiösa, stela paret Hernemo har inte bara märkliga väckelsemöten, utan gör hemlighetfulla riter i trädgården. Kan det ha något att göra med den försvunne mannen som saknas i Simrishamn? Allt verkar kunna hända i Skåne!

Det här är kanske ingen svår, cool och intellektuell litteratur, men det är lättläst, får mig på gott humör och får mig att skratta flera gånger. Det är en bok man hinner läsa ut på vägen till och från jobbet, som man blir glad av och känner sig upppiggad av. Det behöver man i januari. Strunta i Herta Müller, henne kan ni läsa på badstranden i sommar. Läs Karin Brunk Holmqvist istället.

Ett annat bra botemedel mot januaridepp är att lyssna på när Siska pratar om böcker i P4 Göteborg klockan 11. Skynda er att slå på radion.

1 kommentar:

Katrin sa...

Tur att all litteratur inte är cool och svår för Karin Brunk Holmqvist skriver fantastiska böcker! Heja tuffa tanter!