söndag 6 september 2009

3 för 1! Din hiphophöst är räddad!

Come clean radio är Göteborgs egna hiphopradioprogram och består av de fyra sympatiska eldsjälarna Pontus Gustavsson, Olof Börjesson, Arvid Sollenby och Sebastian Pettersson. Tre av dom har haft den goda smaken att gästa bloggen med sina bästa musikhändelser i höst. Håll till godo!

Sebastian Pettersson

1. Rock the Bells 2009?
Förra året var årets konserthändelse utan tvekan den dag då Rock The Bells anlände till Stockholm, datumet var den 8e november och på scen stod Nas, Mos Def, De La Soul, Supernatural samt The Pharcyde. Rock The Bells är från början en årlig hiphopfestival från västkusten som startade 2004. Under 2007 började de turnera runt i hela USA med en ny lineup varje år och har sedan dess bjudit på flera stora återföreningar med grupper som tidigare varit splittrade däribland tidigare nämnda The Pharcyde och A Tribe Called Quest. Tyvärr tvingades jag själv missa spelningen i Stockholm men efter att ha fått veta att tillställningen drog fullt hus så kanske det blir en monsterspelning även i år?

2. Battle of The Bay 5, 4-5 september
The Saurus vs Illmaculate, Organik vs Dizaster, Arsonal vs Conceited, Dumbfoundead vs Pumpkinhead är förmodligen namn som inte många i Sverige direkt reagerar på. Det beror förmodligen på att det är några av de främsta namnen inom den rapbattle-scen vid namn Grind Time som under några år växt sig enormt stor i USA. Denna gång möter västkustens bästa battlerappare några av Kanadas främsta namn. Matcherna är 3x3 min med förskrivna rader och där domarna tittar på bland annat flow, dissar, rimscheman, närvaro och publikkontakt. Matcherna filmas och läggs efterhand upp på www.grindtimenow.com .

3. Felt 3 (Slug, Murs & Aesop Rock) – A Tribute to Rosie Perez, 17 november
Rosie Perez är skådespelerskan som de flesta kanske minns som Tina från filmen ”Do The Right Thing” eller som Woody Harrelsons flickvän Gloria i ”White Men Can’t Jump”. Hon är den senaste i raden av filmstjärnor som radarparet Slug & Murs hyllar i serien ”FELT: A tribute to”. Efter att först ha hyllat Christina Ricci på en kritikerrosad EP helt producerad av The Grouch och Lisa Bonet på uppföljaren med Ant bakom produktionen så är det nu äntligen dags för den tredje skivan. Aesop Rock står för produktionen och låten ”Protagonist” finns redan att ladda ner gratis från Rhymesayers hemsida.

4. Anti-Pop Consortium - Fluorescent Black, 29 september
För 6 år sedan släppte Anti-Pop sin förra skiva skiva ”Anti-Pop vs Matthew Ship” som egentligen skulle ha blivit deras sista album tillsammans. Detta var ända fram tills dess att medlemmarna Beans, High Priest, M Sayyid och Earl Blaise återförenades i 2008 för en spelning tillsammans i hemstaden New York. Den 29 september släpps äntligen deras nya skiva ”Fluorescent Black” som jag tror kommer visa deras starka position som en av de mest banbrytande alternativa hiphopgrupperna.

5. Skyzoo – The Salvation, 29 september
Justus League medlemmen Skyzoo har planerat sitt första officiella studioalbum väldigt, väldigt länge. Efter att ha släppt inte mindre än 8 mixtapes och två plattor med supergruppen Justus League är det snart äntligen dags för debutplattan ”The Salvation”. Skivan som släpps på västkustens främsta ”boom-bap”-skivbolag ”Duck Down Records” har produktioner av Just Blaze, 9th Wonder, Black Milk och Illmind.

Arvid Sollenby

1. Apathy – Wanna Snuggle? (Nytt album, 6:e Oktober)
Redan innan Apathys första (och enda) album, 2006 års ”Eastern Philosophy” kom mixtapet ”Where’s Your Album”. Frågan har väl varit ännu mer aktuell de senaste åren. Apathy blev signad till storbolaget Atlantic för ett par år sen, men det är väl bara han själv som har trott att det skulle komma ett album där. Nu släpper han dock ny skivan helt independent och den gästas av bl.a. J-Live, Phonte & B-Real.

2. Ken Ring – Hip-Hop (Nytt album, 16:e September)
Uppskjutet flera gånger, men nu är det äntligen på väg! Come Clean Radio-favoriten Ken Rings tionde album totalt och det fjärde att släppas på ett svenskt skivbolag. Minst sagt efterlängtat! Nu hoppas vi bara att Ken blir bokad till Göteborg och ett ställe med 18-årsgräns.

3. Jay-Z – Blueprint III (Nytt album, 11:e September)
11 September 2001, var det inte bara det första Blueprint-albumet som slog ner som en bomb i New York, men det är det jag helst tänker tillbaka på. Andra Blueprint-skivan kom året efter och kändes inte hälften så bra som den första, men den tredje kommer nu på dagen 8 år efter den första och det som hörts hittills lovar gott.

4. Hiphopspelningar i GBG
Är väl inte så mycket intressant som bokats ännu vad jag känner till, men Scratch brukar ju kunna ordna fram mycket intressanta bokningar på kort varsel så jag är inte orolig, dessutom har jag hört om planerna för Scratch årliga Julfest och de låter utan att avslöja för mycket väldigt trevliga.

5. MFS That Hustla – Sönder (Mixtape, Oktober)
Come Cleans egen MFS “Luggen” Gustavsson har spottat ut en hel del sessions och låtar under åren och han är inte sen att sällskapa våra gäster på sessions i studion. Något mer sammanhängande släpp har vi dock saknat, men det kommer i höst och då hoppas vi att hans 169 spelade låtar på last.fm tiodubblas.


Pontus Gustavsson

1. Livehösten i Göteborg och Sverige
Även om hösten alltid bjuder på ett massivt tryck från artister i form av nya skivor slår det sällan möjligheten att få se en live, hoppandes med några öl innanför västen. Liveupplevelser är för min del de ultimata musikupplevelsen. Världen har krympt och man kan blicka utanför egna gränserna för bra spelningar till bra priser. Men trots allt hoppas jag mycket på den nationella livescenen. Precis om Sebastian nämner i sin lista är Rock the Bells något otroligt mäktigt om det blir av. Annars får man hålla tummarna för att Klubb Scratch vågar boka den där äkta renondlade hiphopen som vi älskar så mycket. Och vad jag har hört så kommer julfesten i år att kunna bli en riktig klassiker. Men självklart vore det kul om lite nya artistbokare ger sig in och vågar boka de där artisterna man har kvar på sin vill-se-lista.

2. Ken Ring – Hiphop (Album, 16:e september)
Sveriges mest ärliga rappare som aldrig kan lägga mikrofonen på hyllan hur mycket han än vill. Hässelbys stolthet, eller svarta får, har sagt att det här kan bli sista skivan. Någonting vi verkligen inte hoppas på. Det är dags att Herr Ring får den fame han förtjänar, ett 5 minuters inslag i kulturnyheterna här om veckan kanske i vilket fall tyder på någon form av insikt från ”eliten”?

3. Brother Ali – Us (Album. 8:e oktober)
Brother Ali gör väldigt sällan någonting svalt eller ogenomarbetat och hans tidigare skivor har alla funnits med bland de tio bästa skivorna under årets slut. Politik, själ, Rhymesayers, Ant och gedigna album gör denna skiva till ett måste i Ipoden under hösten.

4. Jay-Z – The Blueprint 3 (Album 11/9)
Det går inte att blunda för denna mans skivor när de väl når skivhyllan. Han lyckas alltid skaffa massiv hype och mängder av streetsinglar och maximal lyskraft på bloggar och musikvideo-siter. Så är Jigga också världens bästa säljande rapartist genom tiderna, framförallt eftersom han är av de skickligaste. Brooklyn let’s go hard!

5. Qwel & Maker – So Be It (Album, 1:a september)
Sedan det börjades prata om att Qwel & Maker återigen skulle göra en skiva ihop blev mitt sug efter en fjärde skiva i serien till max. Speciellt med det album sampler som delades ut innan. Nu är skivan ute sedan ett tag och man har svårt att vara besviken. Jag låter detta vara en perfekt inledning på hösten.

Inga kommentarer: