onsdag 30 september 2009

Alla älskar Siska

Siska slutar på Högsbo bibliotek, Siska börjar på Hisingens bibliotek. Idag hyllar vi Siska på bloggen. Vad annat kan man göra en sorgens dag som denna på Högsbo bibliotek - Siskas sista dag på Högsbo bibliotek. Alla som oroar sig för hur det ska gå med bloggen - var lugna. Andas lugnt. Vi kommer blogga lika spexigt, intellektuellt och nyskapande även imorgon! Siska - vi önskar dig lycka till med fanfarer och trumpeter.

Eva Humlesjö är en av orsakerna till att denna fanstiska person som heter Siska överhuvudtaget existerar. Eva är nämligen Siskas mamma. Hon svarar så här om Siska:
1. Vilken är den bästa bok som Siska har läst?
Ja det blir många, som hennes mamma minns av de böcker Siska läste som liten, eller som hennes föräldrar läste för henne. Det var lite blandat.
Max potta, minns inte författaren just nu.
Mimmiböckerna av Viveca Sundvall
Tummen av Inger och Lars (??)Sandberg.
Alla vi barn i Bullerbyn och så Pippi så klart av Astrid Lindgren
Alfons Åberg och Molgam
Måns och Marie minns inte vad författaren heter
Varför är det så ont om Q av Hasse Alfredsson
Vanten, en rysk saga, läste vi tusen gånger om
Tusen och en natt
Sagan om ringen¨så klart.......
Guldkompassen
Mästaren och Margurita (eller hur det nu stavas)
2. Vilken är den bästa skivan som Siska vet?
Hon hade en skiva med nån som hette Blur (tonår). Annars (som liten) var det Trolltider, Kåldolmar och kalsipper med Nationalteatern och Ville Valle och Viktor.
3. Vilken är den bästa filmen som Siska vet?

Fanny och Alexander, den såg vi varje jul. Men alla avsnitt var inte med, så den var lite hackig. Sen var vi på bio (Siska var inte gammal) och såg Djungelboken och Siska var så arg när vi gick därifrån. Först efteråt fattade jag att hon var så arg för att den tog slut. Men kasettbandet gick sen stup i ett...
4. Vilken är Siskas värsta läsupplevelse?
Såna böcker som hon säger att hennes mamma läser (vilket enligt hennes mamma inte alls är sant!) dvs som handlar om en mor som åker ut på en öde ö tillsammans med sin dotter. Där berättar mamman att hennes bror inte är hennes bror utan är adopterad. Och hennes pappa är inte heller hennes pappa utan en berömd skådespelare som vill förverkliga sig själv och bor i USA eller nåt sånt.
5. Om Siska var en bok, vilken bok skulle Siska då vara?
Det får bli en bok eller flera böcker som är de bästa jag läst - eftersom jag tycker så mycket mycket om henne. Och då får det bli mina favoriter; Hundra år av ensamhet, Historien eller Vargskinnet. Det finns säkert fler! Inte böcker som speciellt handlar om Siska men som är lika fina som vad hon är, tycker hennes mamma!

Ida Forsberg är vår ständiga gästbloggerska som kan allt om böcker som är värt att kunna. Dessutom så är hon bibliotekarie, vilket gör henne till en om möjligt ännu mer sympatisk person. OCH hon en av Siskas bästa kompisar - och så här svarar hon om Siska:

1. Vilken är den bästa bok Siska har läst?
Jag tror att det är en bok som jag inte haft någon aning om och därför inte kunnat sätta in i mitt mentala bibliotek och då kommit ihåg. Siska har sån koll nämligen som ni alla vet. Hon gillade som ni också vet Bromanders novellsamling mycket, det kanske kan vara bästa boken i år?
2. Vilken är den bästa skivan Siska vet?
Jag svarar El perro del mars senaste för den pratar hon om mycket. och det namnet känner jag igen och alltså kommer ihåg.
3. Vilken är den bästa filmen Siska vet?
Ungefär 50% av filmerna som innehåller mycket rymden.
4. Vilken är Siskas värsta läsupplevelse?
Det vet jag inte men hon var ofantligt upprörd (och rolig) när hon läste någon form av hiphoproman som jag tror är skriven av någon i TLC? (Siska, fyll i, du vet vilken jag menar) annars är det debattartiklar av Timbro.
5. Om Siska var en bok, vilken bok skulle Siska då vara?
Hon skulle vara en sjukt mycket bättre version av Hur man ska läsa och varför av Harold Bloom.

Och Elin behöver ingen närmare presentation. Hon är Siskas bloggkomanjon, kontorskamrat och ständiga lunchsällskap.
1. Vilken är den bästa bok Siska har läst?
Siska brukar fråga mig om detta titt som tätt, då brukar jag få påminna henne om att hon tycker bäst om Anathem av Neal Stephenson.
2. Vilken är den bästa skivan Siska vet?
Siska brukar lyssna intensivt på en skiva under en period och sen byter hon till en annan. Ett tag lyssnade hon bara på Aminal Collective till exempel. Men ett säkert kort att spela för Siska är alltid Prince - så en samlingsskiva med honom kanske?
3. Vilken är den bästa filmen Siska vet?
Siska brukar ofta säga om filmer att dom är sjukt bra - men jag vet verkligen inte vilken som är hennes favoritfilm. Jag skulle gissa en film om rymden med mycket skräck - så då tänker jag säga Aliens.
4. Vilken är Siskas värsta läsupplevelse?
Det var när Siska var tvungen att lyssna på Camilla Läckbergs Olycksfågeln på ljudbok någon sommar när hon jobbade.
5. Om Siska var en bok, vilken bok skulle Siska då vara?
Siska skulle vara en extremt häftig serieroman om en tuff tjej som räddar världen. Typ Nausicaä of the Valley of the Wind.
Vilken bok tycker du att Siska är?

3 kommentarer:

Siska sa...

Men buuuuh vad rörd jag blir! Ni är så fina och snälla att jag blir alldeles tjock i halsen.
Måste dock inflika vissa kommentarer:
Jag har då aldrig ägt någon Blurskiva! Jag önskade mig den i julklapp i sjuan men fick den dessvärre inte.
Den hemska boken av någon i TLC hette The coldest winter ever och är skriven av Sister Souljah som var med i Public enemy.
Annars är jag nöjd och glad och ledsen och bölig.

Sara sa...

Åhhh, så fint skrivet om Siska! Hon är bäst, ingen protest!!!

michael sa...

Siska är en bok om poetry slam.... ;)
nej, hon är nog mer som Reservation Blues av Sherman Alexie. En juvel som tog tid att upptäcka men som helt klart var värd det