fredag 25 september 2009

Författaren ger er bästa fantasyn

Pål Eggert är mannen med den i särklass häftigaste och ccolaste boksmaken jag vet. Ars Moriendi skrev han för några år sedan och snart är han aktuell med en ny bok. Det ni! Till dess kan ni njuta av denna rafflande intervju.

1. Vilken är den bästa fantasybok du har läst?
Nu tänker jag börja med att fucka upp Elins intervjufrågor. Jag läser inte jättemycket fantasy, däremot en hel del fantastik, vilket är en något bredare kategori. Jag läser t ex mycket som kallas skräck, men absolut inte för att bli rädd, för det blir jag inte. Däremot sysslar skräck ofta med förskräckliga teman, som ensamhet, utsatthet, förövarmentalitet eller rädsla, tillika med övernaturliga inslag som ger texten en suggestiv kraft. Det finns ofta en socialrealistisk skitighet i skräck som jag gillar.

De böcker som påverkat mig mest och gett mig den starkaste upplevelsen ser jag kanske inte heller som de bästa i nuläget. Ringtrilogin som en gång i tiden var det mest omvälvande jag läst ger mig t ex väldigt lite nuförtiden. Men ett rent fantasyverk som jag läst för inte så länge sedan, och som är riktigt bra, är The Steel Remains av Richard Morgan. En annan fantastikförfattare som jag tycker mycket om är C J Håkansson som inte bara är bra för att vara svensk utan borde stå sig internationellt

2. Vilken är den bästa fantastylåt du vet?
Det är väl inte heller strikt fantasytema, men Satyricons "Black crow on a tombstone" är fin som fan.

3. Vilken är den bästa fantasyfilmen du vet?
Det är inte alls creddigt att säga det, men jag är löjligt förtjust i Sagan om ringen-filmerna. Jag suckade av tillfredsställelse när jag såg Sagan om ringen första gången. Håller man sig strikt till fantasy så finns det inte mycket, och ännu mindre som är något att ha. Men på 80-talet gjordes det en brittisk TV-serie, 'Robin of Sherwood, som var riktigt bra. Annars ser jag gärna skräck från Asien eller Balaguerós filmer.

4. Vilken är det sämsta fantasyn du har läst?
Jag har faktiskt lyckats undvika sådana som Robert Jordan och Eddings. Nej förresten, Jordan skrev en Conanbok, 'Conan Erörvraren', som kom ut på svenska för väldigt länge sedan. Den var verkligen skit.

5. Vilken bokkaraktär är mest fantasy?
Han är kanske inte mest fantasy, men Moorcocks Elric är en bokkaraktär som jag alltid har i bakhuvudet vad jag än skriver. Han är precis så motsägelsfull och rörig som verkliga människor är, och ändå en riktig hjälte - och antihjälte. Som sagt, motsägelsfull.

3 kommentarer:

Pål Eggert sa...

Adressen till min nystartade blogg för den som vill titta in:

http://varldenskabrinna.blogspot.com/

CJ sa...

Kul att ni intervjuar Pål! Han har saker att säga, skriver bra och förtjänar mer uppmärksamhet.

stewe sa...

Pål har verkligen grym smak, ser fram emot hans nya bok väldigt mycket!