måndag 28 september 2009

Krig + hiphop + Jordbro + Philadelphia =LOVELY!!!

Om jag ska vara ärlig, i början tyckte jag att den här boken krävde lite mer av mig än jag orkade. Efter att ha tagit mig igenom första 10 sidorna blir det dock en av de bästa böckerna jag läst på väldigt länge. Kevin Fratos Numera negerkung är närapå ett mästerverk som kryper in i dig, sätter sig i din hjärna och börjar rumstera om.

17-årige Harley flyr från USA efter att ha skrivit upp sig för armén, fått kalla fötter när han ska bli ivägskickad till Irak och kommer istället till Sverige, närmare bestämt Jordbro (samma sak gjorde en hel del soldater under vietnamkriget, om det kan man bl.a. läsa i Desertören och Vietnamkriget). I Jordbro läser han svenska för invandrare, kämpar mot sin lärare, längtar hem, sitter i sin lägenhet och undrar varför människor inte pratar med honom och börjar så småningom lära känna några typer. Allt som händer Harley får vi följa i hans brev hem, till sin flickvän och till sin bror (som är i Irak och himla mystisk) samt i hans uppsatser som lämnas in till den humorbefriade läraren fröken Widrik. I uppsatserna är Harley Lay-Z, världens lataste hiphopstjärna som säljer platinum, är älskad av alla tjejer och har allt bling man kan önska.

Det som är så fantastiskt med den här boken är att språket är alldeles underbart och en rejäl del av berättelsen. I uppsatserna, som är fulla av direktöversättningar från engelskan i stil med höft hoppstjärna, hård-rumpa, trafik-sylt etc, förändras gradvis Harleys språk. I breven, som är på engelska, flyter språket så bra att jag blir alldeles andlös och upptäcker att jag helt plötsligt läst flera sidor utan att ens märka det. Att svenskan inte är Fratos modersmål hade kunnat göra boken sämre men istället för att det blir ett problem för romanen har han gjort det till en grej och använt det till sin fördel, snyggt och smart!

Numera negerkung är en mörk bok, varken det Sverige eller det Philadelphia Harley beskriver är några roliga platser, det är utsatthet och fattigdom. Men samtidigt alltid bättre än Kriget som alltid är närvarande i bakgrunden. Alltså socialrealism på hög nivå. Humorn gör dock att man inte totalt dukar under för den totalt tröstlösa verklighet som Harley lever i utan istället tar till sig hans historia och utsatthet.

Jag satsar min Österlenhatt på att den här boken kommer bli nominerad till Borås debutantpris.

Kevin Frato har dessutom varit så bussig att han har svarat på våra 5 otroligt intellektuella frågor, här kan ni läsa hans svar.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Jag tankte svara John Grays Män är från Mars, kvinnor är från Venus, som var obligatorisk läsning på en kurs jag gick på universitetet. I USA alltså. (Det kan vara en förklaring, för alla som undrar hur amerikaner tanker). Men egentligen har Ursula K. LeGuins Trollkarlen från Övärlden betytt mer för mig än någon annan bok, jag läste den om och om igen som barn/ungdom.

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Jethro Tulls Thick as a Brick, som är ett rockepos på vinyl. Eller The Streets: A Grand don't Come for Free, som är en kärleksroman på hip-hop.

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
The Big Lebowski av bröderna Cohen. Bunny Lebowski från Moorehead, Minnesota är oförglömlig. Min hustru och jag tältade en gång i Moorehead, Minnesota. Skulle donera blod dagen därpå, men myggorna hade tyvärr redan hunnit ta allt!

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
När jag på universitetet läste kurser om Förintelsen, Vietnamkriget och klimatförändringar samidigt. Jag trodde att apokalypsen var förestående, och ringde hem till en professor i botanik för att höra med henne om ätbara växter.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Då skulle jag helst vara ett skrivblock, nerklottrat med anteckningar och halvfärdiga berättelser. Och så skulle jag tappas bort vid 30th Street Station i Philadelphia och hittas av en New-Yorkförläggare som raskt publicerade innehållet i sin helhet. Och vann ett Pulitzer-pris för det.

1 kommentar:

Katrin sa...

Den här boken är jag riktigt sugen på att läsa! Bra skrivet!