fredag 4 september 2009

Elin och Siska får tillökning!

Så är det dags för Elin och Siska att få tillökning igen. Ja, på bloggen alltså - om ni hade väntat er något annat. Sanjin Pejkovic kommer att blogga lite då och då hos oss. Sanjin är filmpedagog, filmvetare och filmar själv, så det är så klart helt givet att han kommer att blogga om film. Sanjin kan inte bara en hel massa om film, han läser en hel massa böcker (bra, bra), har ett förflutet i banden Depressive Art och Lucy och gillar en massa bra musik.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Får väl slå till med Nabokov, hans efterföljare Danilo Kis, eller Kis efterföljare, Aleksandar Hemon. Jag dras gärna till böcker som ifrågasätter identiteter, och som visar upp att människor är sammansatta av väldigt många olika upplevelser, vilka yttrar sig i väldigt olika handlingar. Den boken jag skulle välja som bäst innehåller alltså spår av Nabokovs emigrantupplevelser, Danilo Kis utsatthet i dåvarande Jugoslavien och Aleksandar Hemons liv som en ung bosnier i 90-talets Chicago. Svar: jag kan INTE välja EN bok! Och bara därför väljer jag Joe Saccos seriebok "Gorazde". Och så gillar jag Susan Sontag! Och filmvetenskaplig litteratur!

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Just nu, vad som helst från Tysklands livliga schlagerscen från 30-talet. Etno, jazz, kabaré, skäggpop... Och Miles Davis. Och Neil Young. Och Beatles. Därför väljer jag Apetite for destruction.

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Några filmer har förändrat mitt liv. Här följer en lista på möjliga kandidater:
Till sista andetaget (Godard)
Fellinis hela opus
Nästan allt med Woody Allen
Bröderna Marx
Mycket ryskt
En del från Balkan
Taxi Driver
Amerikanskt 20-tal
Amerikanskt 30-tal
Amerikanskt 40-tal
Amerikanskt 50-tal
Amerikanskt 60-tal
Amerikanskt 70-tal
En del franskt
Stumfilm och ljudfilm
WB propagandafilm
Rumänsk film

4. Vilken är den sämsta filmen du har sett?
Det måste ändå vara G.I Jane

5.Om du var en film, vilken film skulle du då vara?
Jag skulle nog vara Louis Malles första Hiss til Galgen (1957). En romantisk historia som går åt helvete, med bakgrundsmusik av Miles Davis. Eller kanske Husbands (1970), Cassavetes mörka komedi. Eller en sovjetisk traktormusikal från 30-talet.

4 kommentarer:

Pål Eggert sa...

G I Jane är en riktig skitfilm med helt genomruttet budskap.

Angelique Lind sa...

Jag vill också se en rysk traktormusikal.

Sanjin sa...

Jag rekommenderar i så fall Dana Rangas utomordentligt intressanta dokumentär om musikaler som gjordes under kommunistepoken, inte bara i Sovjetunionen, utan även i andra östeuropeiska länder. Den heter "East Side Story".

Pontus sa...

Sanjin! En av de skönaste där ute. Big up! Ska bli spännande att se vad du har att skriva om saker och ting. Mvh / Din gamle student Pontus