måndag 7 september 2009

Bästa botemedlet mot självömkan

Om man sitter hemma och tycker synd om sig själv på grund av att man inte har någon bil, inte kan åka till New York eller för att man inte kan köpa en massa smink, då kan man istället läsa boken Vi som bor här av norske fotografen Jonas Bendiksen och få lite perspektiv på sitt liv.

Vi som bor här är en samling fotografier och berättelser från slummen i fyra olika städer. Jonas Bendiksen har bott i några månader i dessa kåkstäder och fotat och intervjuat. I utvikbara panoramabilder får vi titta in i ett antal familjer hus. Till varje bild hör en kort och ofta väldigt utlämnande berättelse om dessa människors liv och levnadsförhållanden. Vi möter kvinnan som bor på en bänk med sin bebis och som måste sitta upp och sova för att skydda bebisen när det regnar. Vi möter familjen som bor så trångt att de är rädda för att kvävas när de sover. Vi möter den unge killen som har mördat femton stycken i gängkriget. Vi möter hårt arbetande män som stolta visar upp sina hem och sina familjer.

Mycket i boken handlar om fattigdom, ett jävla slit för att klara dagen, rädsla för våld, misär och en fullkomlig hopplöshet. Samtidigt blir jag så överraskad över den framtidstro, optimism och stolthet som många av berättelserna präglas av. Det här är en stark, omtumlande och upprörande bok. Här är en sida med en massa av de fina fotografierna som finns i boken.

Inga kommentarer: