måndag 28 september 2009

Halva liv och intellektuella frågor med Mats Strandberg

Idag gästbloggar Ida om Mats Strandberg nya bok Halva liv. Dessutom har Mats varit überschysst och svarat på våra 5 otroligt intellektuella frågor. Fatta grejen! Här får ni läsa det:

Jag är sjuk igen och det är inget vidare men det finns ju positiva grejer med det också. Som att det blir mycket lästid när jag inte orkar stå på benen och dessutom är sådär härligt feberrosig och feberblödig. Halva liv av Mats Strandberg har varit ett ypperligt sällskap denna annars otroligt trista dag. Halva liv är en parallellberättelse som dels utspelar sig i nutid och dels under 50-talet. Huvudperson är den inte alltför stabila relationsexperten Jessica som efter sin farmors död ärver en bok som visar sig innehålla ett flertal familjehemligheter som ställer saker på sin spets. Vi får alltså ungefär vartannat kapitel om Jessica i nutid och vartannat kapitel är boken Jessica ärver och den utspelar sig alltså i 50-talets Stockholm. Sen finns det även en bihistoria om Jessicas försvunna pojkvän men den gillade jag inte alls, det spåret fångade mig inte alls på samma sätt som det andra. Jag gillade Halva liv, språket är liksom handlingen rätt smaskig och dramatisk och det menar jag på bästa tänkbara sätt, det är underhållningslitteratur med viktiga lärdomar och frågeställningar inbäddade i dramat. Och det är ju den där familjehemligheten som ger lärdomarna och de intressanta frågeställningarna som jag skulle vilja sälja in boken med, banka den i huvudet och säga LÄS! men då har jag ju avslöjat grejen och det är ju inget roligt. Hur som, vi får en uppgörelse med det instängda 50-talet och hur konventioner kan skada människor men också hur man faktiskt kan hitta sitt eget sätt att leva trots att alla fördömer det. Nej, nu ska jag sluta gå som katten kring heta gröten för att undvika spoilers. Läs Halva liv och ha det hulkigt och härligt en stund istället.

Och här kommer Mats Strandbergs otroligt intellektuella svar!
1. Vilken är den bästa bok du har läst?-
Jag tror det måste bli Richard Yates Revolutionary Road, för att den är så helgjuten från första sidan till sista.
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Madonnas Like a prayer. Också helgjuten från början till slut. Välsnickrade, personliga texter och alldeles perfekt pop.
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Magnolia har en väldigt speciell plats i mitt hjärta. Dör lite varje gång jag ser Julianne Moore i apoteksscenen.
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Chuck Palahniuks Haunted. Jag älskar honom men just den är så fruktansvärt, fruktansvärt äcklig. Jag mådde illa på ett sätt som jag aldrig gjort förut.
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Hahaha! Herregud, jag har ingen aning. Men jag VILLE verkligen vara Laura Palmer när jag var pubertetsunge och läste Laura Palmers hemliga dagbok av Jennifer Lynch. Jag var alldeles för ung för att riktigt kunna hantera ämnen som knark och horeri och sexorgier och mystiska budskap från ugglorna, för att inte tala om demoner och incest. Jag var mer sugen på att vara mest populär i stan, få bli ett vackert lik och allt det där. Det var rena teen angst-drömmen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, den ser jag fram emot.

Anonym sa...

Verkar vara en härlig bok och Mats verkar vara en härlig person!