torsdag 17 september 2009

Elin och Siskas fantastiska bokcirkel

Vi är ju bibliotekarie till själ och hjärta. Det bibliotekarier gillar mest är ju när folk läser. Ännu bättre blir det nästan om man dessutom kan prata om det man läst. Därför starta vi en bokcirkel här. Tillsammans med er, vem som helst eller ingen kommer vi under hösten läsa och diskutera Charles Dickens Pickwickklubben.

Så, vad är nu det här för bok och vem är egentligen Charles Dickens?

Gamle Charlie levde 1812-1870 och är väl för gemene man mest känd som han som skrev Oliver Twist (ni vet, han som är hungrig och ber om en portion till).
Som liten pojk arbetade Dickens på skokrämsfabrik och hade det eländigt. Dessutom besökte han det hemska fängelset i London där hans far satt och fick se folk som hade det ännu eländigare dagarna i ända.
Pickwickklubben var hans genombrott som författare. Den var från början en följetong där man följer en skara herrar och deras öden och äventyr när de reser runt i England för att leta efter historier att dra för de andra grabbarna. Den beskrivs som en humoristisk satir över det brittiska rättsväsendet och var en av Dostojevskij favvoböcker. Dessutom en av de första böckerna som gav upphov till piratkopior! Enligt ryktet är den inte särskilt tung och svår, har åldrats med värdighet och lästes av alla samhällsklasser. Ska bli fantastiskt roligt att läsa! Det hoppas vi att ni tycker också.

Upplägget är som följer: varannan vecka läser vi fem kapitel och sen diskuterar Siska, Elin och vår finfina gästbloggare Ida kapitlen och lägger upp diskussionen här. Självklart vill vi gärna att ni läser och kommer med kommentarer eller bloggar själva.

29 september kommer vi lägga upp första diskussionen där vi läst kapitel 1 - 5.

Sen blir det (typ) såhär:
kapitel 6-10 vecka 42
kapitel 11-15 vecka 44
kapitel 16-20 vecka 46
kapitel 20-25 vecka 48
kapitel 26-28 vecka 50

Vill du vara med? Vill du blogga om boken här eller på din egen blogg? Skicka ett mail till elinochsiska(a)gmail.com så kan vi länka till dina inlägg eller lägga upp ditt inlägg här (självklart får du lägga upp det hos dig också!)

8 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Jag ska försöka hänga med, det är minst 30 år sedan jag läste boken första gången. Gillade den då i alla fall.

Emelie sa...

158 år gammal! Och så är han känd för sina böcker...

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Ajaj, det pinsamma felet är nu åtgärdat

Bokomaten.. sa...

Hmm...den står ju faktiskt i bokhyllan här... man kanske skulle hänga på...

Testblogg sa...

Bokomaten, klart du ska hänga på! Ju fler, desto roligare. Och man måste ju inte hålla vår tidsplan slaviskt om det känns stressigt.

Bokomaten.. sa...

Haha, jag är mer så att jag funderar på HUR jag ska hålla mig från att inte läsa ut boken när jag väl börjat.;-) Men ok, jag plockar hem den och ser om jag kommer någon vart efter att jag läst ut den jag läser nu.:)

Martina sa...

Jag är ju på, vi får se hur det går med tanke på hur mycket annat jag planerat att läsa. =) Men Dickens har jag ju faktiskt tänkt läsa länge, så det är ju lika bra att passa på nu!

Titti sa...

Jag håller på och läser den nu så jag kommer förmodligen att hänga på i diskussionerna. Fast det beror på hur mycket tid jag har över för bloggande. Det är mycket jobb nu. Men boken är helt underbar! Så rolig.