fredag 18 september 2009

Har du målat på dig corpse painten men vet inte vart du ska gå?

Har du målat på dig corpse painten men vet inte vart du ska gå? Då är det bara att fortsätta läsa, Alexander Estelle listar nämligen höstens musikhändelser, om Black metal. Allt jag kan om black metal har jag lärt mig av Alex (ja, eller nästan). På ett superbt sätt förenar han rejält nörderi med ett uppsluppet intresse för gamla döda gubbar och lite yngre gubbar som skriker och kanske gärna skulle vara döda.

1. Blasphemy spelar i Finland 24 oktober. Tillsammans med Revenge, Archgoat, Proclamation och Black Witchery (det är en tvådagarsfestival men de andra banden som spelar dagen innan är helt ointressanta, förrutom Denial Of God). Biljetterna till lördagen är redan slut. Jag har ingen. Och det är inte som att Blasphemy spelar särskilt ofta någonstans. Jag tror inte att de har spelat live sedan 2001 och de har inte spelat i Europa sedan mitten på nittiotalet (diverse fängelsestraff anges vara en av anledningarna till bristen på aktivitet). Nåja, det lär ju bli ballt iallafall. Fast å andra sidan kan det nog bli ganska påfrestande, eftersom hela lördagens line-up spelar vad som nuförtiden kallas Bestial Black Metal vilket i längden kan bli lite väl over the top då den karaktäriseras av utvecklingsstörd brutalitet, getkrigare, patronbälten, högt tempo, hårt men fult ljud och en känsla av att någon med mycket muskler och nitar har hällt kaustiksoda i öronen på en. Sen så är ju inte Proclamation och Black Witchery världens bästa band på något sätt, men allt det vägs upp av att Blasphemy har skrivit "Ritual". Är ni nyfikna? Info och myspace-länkar finns här. Du vet att du vill.

2. 13-14 november anordnar amerikanska vinylnörderibolaget Nuclear War Now! en tvådagarsfestival i Berlin där vi återigen får se Proclamation, Revenge och Black Witchery på scen men (i mina ögon) framförallt Bone Awl! Det finns inte nog med ord för att jag ska kunna beskriva exakt hur sjukt bra Bone Awl är. Rå, primitiv minimalistisk punkinfluerad black metal med en total brist på krusiduller. Låtar där ett minimum av riff används och där passagerna i låtarna oftare markeras av ändringar i trumspelet än av att basen eller gitarren gör något annorlunda, och det utan att trumspelet blir meckigt och låtarnas helhet förstörs. En estetik som snarare är inspirerad av noise/industri eller konstrock än black metal men ändå genomsyras av ett svart, djävulskt obehag och en infernalisk avsky för allt levande. Texter som skulle kunna klara av att publiceras för sig själva, som poesi. Har ni möjlighet att kolla upp deras fullängdare från 2007 ("Meaningless Leaning Mess") så gör det. Gillar du den inte så är det dig det är fel på. Andra band som ska spela är Ares Kingdom (som enligt NWN's genreklassificering ska spela "Deathrash performed with class and grace"), Nocturnal Graves ("Australian barbarian bestial deathrash), Villains ("Fistful of street metal"), Blasphemophager ("Alcoholic black death"), Pest (det tyska Pest, som får nöja sig med att bara spela "Black metal") + ett gäng till (vi får även lära oss att Revenge spelar "Canadian attack metal" vilket måste vara den tuffaste genren typ någonsin).

3. Jag hade ingen aning om vilka SIXX var (eller ens att de fanns) förrän för någon vecka sedan när Nuclear War Now! förklarade att de skulle släppa deras demo Sister Devil på LP och CD. Tydligen är det ett parallelband till stenåldersockultisterna i VON, med den skillnaden att där VON spelar neandertalsblack metal så spelar SIXX någon form av Joy Division-influerad deathrock/postpunk. Det här är sjuklig musikarkeologi och det kan vara hur bra eller dåligt som helst. De ska dock ha samma emfas på satanism och atmosfär som VON och eftersom VON får till en helt magisk obehaglig och uråldrig stämning samt med tanke på hur säregen och unik estetik de hade så bådar det ju rätt gott ändå. Det är för övrigt ett ord som definitivt kan appliceras på VON: Unik. Sjukt jävla egna. Jag har aldrig hört något annat inom någon genre som ens kommer i närheten av att låta som eller förmedla en ens liknande känsla som VON, en känsla som bäst kan beskrivas som att en uråldrig ondska har tagit VON-medlemmarnas kroppar i besittning men inte riktigt förstår hur man använder en kropp och har en väldigt rudimentär och främmande uppfattning av vad musik och instrument är.NWN har förresten alldeles nyligen återsläppt demosamlingen/skivan "Satanic Blood Angel" på både vinyl och CD. Den borde fortfarande gå att få tag på för de som har ett paypalkonto. NWN har den fortfarande på vinyl och den finns säkert på eBay för inte för många kronor om man vill ha den på CD.

4. Uppsalasönerna i Invidious kommer få ut en EP nu under hösten. Har jag inte missförstått djungeltelegrafen helt så ska det tydligen vara en tiotummare vilket ju är extra ballt. Dödsdyrkande old school-döds ska det väl vara, om de inte helt har bytt inriktning helt och hållet, men jag har i vilket fall som helst svårt att se att de skulle släppa något dåligt. I relaterade nyheter så ska In Solitude ge sig ut på en liten europaturné nu under oktober och Invidious spelar i Uppsala 2/10 tillsammans med Morbus Chronoch Neolithium..

5. Det med Invidious närbesläktade Degial ska tydligen in i studion för att spela in en EP med Fred Estby och Nicke Andersson bakom spakarna (vem av dem som ska göra vad har jag ingen koll på alls). Dock verkar den exakta tidpunkten för inspelning väldigt osäker/obestämd så vi får se om EPn behagar visa sig under 2009. Med tanke på Degials utgivningstakt så förväntar jag mig inte att den gör det, men jag förväntar mig stordåd musikaliskt sett påminnande om gudar som Grotesque och tidiga Morbid Angel.
Nu fattas bara pengar.

Inga kommentarer: