tisdag 15 september 2009

Stockholm, Stockholm stad i världen

Den här veckan är det Stockholmsvecka. Alltså inte som att vi åker till Visby och dricker skumpa utan som i att Elin och Siska åker till Stockholm och dessutom bjuder er på diverse godbitar ur den stockholmska godispåsen. Idag får ni veckans lista. 3 böcker om att Stockholm är fint och fantastiskt (och befolkad av pysslingar) samt låtar om att Stockholm är den moderna tidens motsvarighet till BÅDE Sodom och Gomorra.

Böcker om Stockholm
Om man inte kan åka till Stockholm, som man så klart gärna vill göra hela tiden – så får man läsa om Stockholm istället. Redan idag kan vi avslöja att på torsdag får ni avnjuta Elin och Siskas favoritböcker om Stockholm, men i väntan på detta spännande så kan ni läsa de här böckerna istället:

Stad i förvandling är en fantastiskt fin fotobok med en massa fina bilder på Stockholm (en jättefin stad, och det skriver jag inte bara för att göra Siska på bra humör) som Jan Bergman har samlat. Här kan man se bilder på vår huvudstad från 30-talet och fram till 70-talet. Toppen för oss nostalgiker och toppen även om man är en inbiten västkustbo som jag.


Väldigt små människor handlar det om i Astrid Lindgrens Peter och Petra. Dom är så små att dom bor under en gran i Vasaparken (STOCKHOLM, mina vänner, STOCKHOLM). Jag är lite .. eh.. svag för böcker om så små människor (som Nils Karlsson Pyssling – det är ju så fascinerande med någon som kan bara i en geleskål!) och därför är det här en fantastisk berättelse. Själv har jag aldrig gillat Karlsson på taket, han är så otrevlig och så har han propeller på ryggen – jättekonstigt, men om det är Stockholm och Astrid Lindgren-kombon man gillar är detta fina grejer.

Mer Stockholm kan man njuta av i Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Och då kan man passa på att läsa Bengt Ohlsons Gregorius på samma gång, så har man hela helgen räddad med fin litteratur. Här brottas vi med moralfrågor om rätt och fel och vad man får göra och inte plus att vi får läsa fina och välskrivna böcker. Full pott alltså.
Låtar om att Stockholm är den moderna tidens motsvarighet till BÅDE Sodom och Gomorra


Det finns en uppsjö med låtar om att Stockholm är hemskt. Jag som exilstockholmare kan stundtals känna sympati med att även andra personer delar min milda aversion mot vår huvudstad. Vad beror då denna vilja att uttrycka sitt Stockholmshat till fagra toner på? Det vet inte vi. Det ger dock upphov till en hel del bra låtar.
Finast bland låtarna om att Stockholm är hemskt är såklart Euroboys låt Stockholm, att inleda med en sampling från Dom kallar oss mods är ju genialiskt! Sen refrängen, åååh! Stockholm, I owe you nothing. Kan det bli bättre? Hela låten är faktiskt otroligt bra.

Här kan ni höra denna fantastiska låt.
Bubblare är Stockholm med Orup och Pretty shitty city med Burning kitchen

Har ni några bra böcker om Stockholm undangömda? Har ni några låtar om att Stockholm är hemskt som ni vill dela med er av?

P.S. På torsdag listar vi bästa låtarna (positiva alltså) och filmerna om Stockholm, kom gärna med tips så vi slipper skämmas om vi missar något.

9 kommentarer:

Sulla sa...

Märk hur vår skugga/Fredmans epistel No. 81.

Anonym sa...

Hur kan ni glömma av Jelly Rolls gamla dänga "Estcolmo Esta Muerto"?

johanna sa...

bästa stockholmslåten är ju så klart "stockholm i natt" med peter jöback.

Anna-Stina sa...

Bra böcker om Stockholm historiskt är t ex Agnes von Krusenstiernas von Pahlen serie. Har i alla fall för mig att en del av dem utspelas i centrala Stockholm.

Bra serier om Stockholm är Jojo Falks och Tomas Zackarias Westbergs, som framförallt utspelar sig i Blackeberg (förorten måste räknas!). Kolla gärna mer om Blackeberg på bloggen www.blackeberg.org! Här får vi inte heller glömma John Ajvide Lindkvists Låt den rätte komma in och Hanteringen av odöda!

Många turister vill säkert att Stieg Larssons böcker ska nämnas också.

Ojoj, här jag jag fortsätta i evighet känner jag! Välkomna till Stockholm förresten!

(Kan tyvärr inga låtar om att Stockholm är hemskt.)

Hälsar en Bohusläning i exil. / Anna-Stina

Jettuman sa...

Lou Reed har ju uttryckt avsky för Sverige och Stockholm minns dock inte om det var i musikform eller i nån intervju.

Sedan fanns en svensk svartvit och mycket mörk serie som hette "Mystiska 2:an" av Rolf Gohs. Den gick i fantomen och den utspelades i ett kallt och hårt Stockholm, tror jag. Har inte så exakta minnen av den. Jag minns bara att den var rätt otäck. Gohs gjorde också fler fristående serier med samma mörka svenska storstadskänsla, och Stockholm är ju den enda storstaden vi har i Sverige.

Anna sa...

Mauro! Hem till Stockholm! finaste stockholmslaten som jag lyssnar pa nar jag langtar till Stockholm..

charliemurray sa...

Stockholm hemskt? Det är i alla fall en betydligt vackrare stad än Göteborg. Vi lämnar på sedvanligt medelklasscentrerat vis betongförorterna i bägge städerna utanför diskussionen.
Men jag kan nämna att Monica Z:s "En gång i Stockholm" blev utbuad av publiken när den vann svenska uttagningen till Eurovisionsschlagerfestivalen 1963. "Obegriplig text" var ett av omdömena. Naturligtvis är den lysande. En skir och elegant ballad med en fantastiskt vacker text av Beppe Wolgers. Och sen MZ på topp... Luverly! Till låtens, Beppes och MZ:s fördel kan också nämnas att den inte fick en enda poäng i finalen. Respect. Dompan spelade visst in den också. Ree-spect.

Anonym sa...

Låt om att Stockholm är hemskt:
Stockholm, sett snett uppifrån (Vapnet)

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Mystiska 2an är en alltför bortglömd höjdare. Mörkare kan nästan inte en barnserie vara.

Snart listar vi hemskaste låtarna om Göteborg, hoppas att ni är på hugget då med.