söndag 20 september 2009

Ida gästbloggar: Boktips för kristider

Det är ju inte så livat nu för tiden, det är KRIS och det finns inga jobb och de jobb som finns kanske snart inte finns mer. Och då ska man ju kämpa och leta och använda sitt kontaktnät för att hitta ett nytt jobb för jobben finns där det hänger bara på dig om du verkligen vill ha ett jobb. Och alla de där utropen och kraven kan ju göra en rätt deprimerad, och ibland behöver man annan uppmuntran än ”skriv till företagen och förklara varför just du är oumbärlig!” Det är då man ska läsa följande böcker. För att fatta att ibland är det faktiskt inte ditt fel att du får sparken eller inte får ett nytt jobb.

Körd av Barbara Ehrenreich
Barbara Ehrenreich är amerikansk journalist som slog igenom i Sverige när hon wallraffade inom de lägst betalda arbetena i USA i boken Barskrapad. Körd är en form av uppföljare, hon använder samma metod, under fingerat namn lever hon som en i den grupp hon vill beskriva, men nu är det den välutbildade medelklassen hon beskriver. Det handlar om mellanchefer, datortekniker och informatörer. Ehrenreichs plan är att söka ett jobb som PR-agent eller kommunikatör, få det och sen skriva om det. Det visar sig dock att det inte är speciellt lätt att få jobb överhuvudtaget, oavsett hur mycket pengar man investerar i coacher, ny make-up och karriärböcker. Boken utvecklas istället till att bli en berättelse om arbetslöshet och de människor som skaffat sig en karriär på just arbetslöshet. Mängder av karriärcoachtips gås igenom och det är fantastiskt att få läsa hur en ambitiös journalist försöker förstå vad som egentligen menas med att vara plåtmannen från Oz, vad Elvis har att göra med det och om det är värt 1200 dollar att få reda på om man är utåtriktad eller en detaljmänniska. Barbara Ehrenreich påminner om de strukturer som det är så lätt att glömma bort när alla verkar tro att bara man tror på sig själv så ordnar det sig.

Så fick vi se slutet av Joshua Ferris

Det här är något så ovanligt (och trevligt) som en kollektivroman om en arbetsplats. Handlingen utspelar sig på ett kontor som jobbar med reklam och PR och vi får följa vår månghövdade huvudperson när det börjar gå nerför och folk måste sparkas en efter en. Under tiden ägnar sig de kvarvarande åt att mobba mellanchefen, ha ångest över sina lån och sno kontorsstolar av varandra. Man kan få många tips om saker att göra medan man väntar på varslet och också få tips på hur man sämst hanterar en uppsägning.
Läs inte: Självhjälpsböcker som handlar om hur du kan förändra dig så att du får vad du vill ha. Släpp det för en dag, acceptera att du inte kan förändra speciellt mycket genom att bara ändra på dig själv och gå inte på att det bara är du som är ansvarig för din lycka. Skyll på allt annat än dig själv och vägra göra en enda affirmation till.

2 kommentarer:

Annika Ivarsson sa...

Bra tips! Ska genast läsa Körd, Ehrenreich förra bok var riktigt bra.

Pål Eggert sa...

"Körd" fick sämre kritik än "barskrapad" men jag tyckte att den gav en inblick i en fascinerande och tragisk värld. Jag läste den som research inför min kommande roman "De döda fruktar födelsen".