fredag 27 november 2009

Äntligen! Du är vad du läser med supertrevlige och snälle Andreas Roman! Och en tävling!

Äntligen är det dags för Du är vad du läser att återigen kliva in på bloggen och granska och avslöja hur det står till med den intellektuella nivån bland mänskligheten.


Den talangfulle och stilige författaren Andreas Roman bjöd in oss till sin flådiga lägenhet så vi skulle kunna granska hans boksamling. Modigt av honom!


Efter det att vi beundrat utsikten från lägenheten, klappat Andreas katter och bjudit in oss själva på nyårsbal hos Andreas började vi vårt mödosamma arbete med att analysera hans bokhylleinnehåll.

Två färgkoordinerade (!!) bokhyllor och två sjukt snygga väggbokhyllor visade Andreas upp. Tyngdpunkten i boksamlingen låg ungefär i samma genre som Andreas själv skriver i - det var skräck, fantastik, Science Fiction och imponerande mycket bra böcker. Jag och Siska myste när vi hittade en massa Murakami, Gibson och serietidningar. Andreas var noga med att berätta om varför han hade vissa böcker, vilket tyder på antingen ett passionerat och personligt förhållningssätt till sin boksamling, eller så var han helt enkelt orolig för att vi skulle dissa honom.


Andreas hade en föredömligt många barnböcker i sin bokhylla, vilket gjorde de här bibliotekarierna väldigt glada. Vad är bättre än någon som vågar bejaka sitt inre barn och som ser storheten i Tove Janssons böcker? Dessutom har Andreas ett litet mumintroll som han själv har gjort i bokhyllan. Hurra!Märkligt nog hittade vi en chick-lit bok i hyllan, vilket förvånade oss lite. Kanske var det för att boken var rosa som Andreas valde att köpa den, så att färgkoordineringen blev snygg? Jag blir alltid lite illa till mods och orolig när jag kommer hem till någon som har Henrik Fexelius "När du gör som jag vill" i bokhyllan. Vågar man verkligen umgås med sådana människor som har böcker om tankekontroll? Siska rev snabbt fram Torey Hayden och undrade väldigt vad den gjorde i den annars så tematiskt korrekta bokhyllan.

Men varför smutsar Andreas ner sin bokhylla med en bok av Jan Guillou? Och dessutom Häxornas försvarare? En bok som kanske aldrig skulle ha skrivits. Släng, släng skrek jag och Siska förfärat.

Bibliotekarierna gilladeBibliotekarierna gillade inte, släng genast


Bibliotekarierna blev förvånade av

Bibliotekarierna rekommenderar:


Den femte systern av Mårten Sanden

Eftersom Andreas både gillar skräck och barnböcker så passar Siskas favoritbok perfekt. En ungdomsbok om skräck, vättar och en massa annat hemskt.Pärlor och patroner av Loka Karnarp

Fantasy, skräck och Murakami i all ära, men Andreas behöver läsa något som är lite smart och roligt också. Här kan han läsa en bok som är sjukt snygg, plus att han lär sig en massa viktiga saker om kvinnor och får en fin turkosblå bok att färgkoordinera in.


Nässlorna blomma av Harry Martinson

Nej, man kan inte bara läsa om andra världar, rymden, spöken och sånt. Man måste faktiskt läsa om vad som händer i den verkliga världen och om allt elände som finns här. En rejäl realistisk svensk klassiker behöver Andreas.


Vad tycker du att Andreas ska läsa?


Dessutom var Andreas Roman vänlig nog att ge oss en hög med signerade böcker, som han själv skrivit! OMG! För att det ska finnas någon rättvisa här i världen kan vi ju inte ge bort böckerna till vem som helst. Det ska ju vara lite sport! Lista därför ut vilken av Andreas Romans böcker som döljer sig i den här extremt smarta rebusen. Klicka på bilderna för att se dom större. Skicka ditt svar till elinochsiska(a)gmail.com1 kommentar:

Pål Eggert sa...

Fexéus är ju bra. Hans Hjärnstorm var ett utmärkt program