söndag 8 november 2009

Vi firar Fars dag med intellektuella pappan Jonas

Fars dag firar vi idag tillsammans med en pappa vi gillar, Jonas Derne. Jonas och hans son Vilhelm har ni träffat på bloggen tidigare när de var modiga nog att släppa in oss i sitt hem och få sin boksamling granskad. Jonas är dessutom gift med Karin som poppade loss på bibblan tillsammans med Alison på vårt Afternoon tea. Vilken familj! Nu har han snällt och papparedigt svarat på våra intellektuella frågor.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Tänk att en så enkel fråga kan vara så svår att svara på. Två författare jag måste nämna är Khaled Hosseini (Flyga Drake och Tusen strålande solar) och Haruki Murakami (Fågeln som vrider upp världen och Norwegian Wood) som har två helt olika stilar, men som båda skriver fullständigt fantastiska berättelser. Men det vore nästan tjänstefel att inte i detta sammanhang också nämna Tolkien vars verk alltid har fascinerat.

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Om det var svårt att välja ut böcker är den här frågan ännu svårare. Grupper jag tenderar att återkomma till är i alla fall Pink Floyd, Nine Inch Nails, Einstürzende Neubauten och Depeche Mode. En annan dag kan det vara Iron Maiden, Sisters of Mercy, Tori Amos och Beethoven. Skivhyllan är rätt så omfattande. Men om ni vill ha ett specifikt albumtips är Anatomy of a Poet med In the Nursery grymt vacker.

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Apropå Beethoven är en av mina favoritfilmer A Clockwork Orange. I princip allt som Stanley Kubrick gjorde är absolut världsklass. Livet är underbart av Roberto Benigni är också värd att nämna. Magnolia, Happiness och Clerks likaså. Ni ser, det är helt omöjligt att bara svara en film.

4. Vilken är den sämsta boken du har läst?
Läser sällan dåliga böcker, men det är helt ofattbart att Läckberg kan sälja så mycket böcker.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Ibland känner jag mig onekligen lika dryg som Ignatius i Dumskallarnas sammansvärjning. Franz Kafka hade gärna fått skriva min bok i alla fall.

Inga kommentarer: