tisdag 10 november 2009

Vi firar Mårten Gås tillsammans med intellektuelle skånepågen Jonas

Jonas Pettersson är den gladaste bibliotekarien jag vet. Kanske är det för att han jobbar på Kulturhuset Multeum i Strängnäs, har ett eget bokförlag eller så är det för att han är från Skåne. Inte vet jag. Glad blir han nog däremot av att få inviga vår skånska vecka på bloggen genom att vara så här intellektuell:

1. Vilken är den bästa bok om Skåne du har läst?
Jag tror jag väljer Kristian Lundbergs ”Yarden”. Det är ett annat Malmö än dom flesta stöter på, men ett Malmö jag känner & älskar. Eller kanske älskar att hata. Jag vet inte.
2. Vilken är den bästa låten om Skåne du vet?
Det MÅSTE bli ”Vem pra Bahia/Vi drar till Malmö” med Timbuktu & Simone Moreno! Man blir glad, vill dansa & hångla upp den som står bredvid – så som livet alltid är i Skåne!
3. Vilken är den bästa filmen om Skåne du vet?
Nu blir det svårt…kan man få välja en dansk film? Charlott & Charlotte? Världens bästa roadmovie? Inte? Då får det bli ”Hurvamorden” i TV-serien ”Skånska mord” med Ernst-Hugo Järegård som sällsynt obehaglig poliskonstapel…
4. Vilken är den sämsta boken om Skåne som du har läst?
Jag satt en gång på tåget söderut & bläddrade i en turistbrochyr om Skåne. Den var så otroligt dålig att jag ville sätta mig på tåget till Stockholm igen…
5. Om Skåne var en bok, vilken bok skulle Skåne då vara?
En bok med hårda betongpansarpärmar och mjuka skira sidor inuti. Den skulle lukta blommande raps och vara lite fuktig efter att ha blivit läst nära havet. När man öppnade den skulle en pressad gullviva trilla ut och sakta falla ner på marken.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag läser Yarden just nu. Den är fantastiskt bra! Läs den och få en inblick i hur arbetslivet ser ut för många!