fredag 13 november 2009

Edvard, inte bara en vampyr utan även en glad skåning.

När jag lärde känna Karin Eggert pratade hon om Malmö stup i kvarten. Det var Möllan hit och Edvard Persson dit. Jag fattade ingenting av Malmös storhet och tyckte mest att det var ett himla tjat om den där staden. Nu bor Karin inte i Malmö längre utan i rätt stad (Göteborg), pratar inte lika mycket om Skåne längre och själv har jag förstått lite av Malmös storhet. Karin jobbar som barn och ungdomsbibliotekarie på Gamlestadens bibliotek här i Göteborg. Hon kan dessutom massor om drakar och har kurser i drakologi för ungdomar. Väldigt häftigt. Nu avslutar hon vår skånska vecka:

1. Vilken är den bästa boken om Skåne du har läst?
"Jag vill ha hela världen" av Fredrik Ekelund, en fin Malmöbeskrivning.

2. Vilken är den bästa låten om Skåne du vet?
Ja alltså om det handlar om Skåne eller ej spelar inte så stor roll tycker jag, men man hör ju att de är skåningar när de sjunger. Är väldigt förtjust i" Hög Standard" med Peps Persson och även Timbuktus "Alla vill till himlen". Skåningarna har ofta ett ett lite barnsligt politiskt patos i sin rockmusik. De talar ofta om att världen skulle vara bättre om alla var snälla och inte så intersserade av pengar. Det är ett tilltal som är skönt att hänge sig åt ibland när man känner att allt är komplicerat och det vore bättre med en värld men enklare sanningar.

3. Vilken är den bästa filmen om Skåne du vet?
"Kvarteret Korpen" så klart, kom inte och säg något annat. Vill också nämna "Himmel över Malmö" en dokumentär om Malmö som sträkcer sig från 1984-1994 och visar förändringar i staden under den tiden.. Slumpen gjorde att jag satt brevid Bo Widerberg när "Himmel över Malmö" visades på Göteborgs Filmfestival, så de här filmerna hör i hop för mig, men jag tror att jag gillat den även utan Widerbergs sällskap.
4. Vilken är den sämsta boken om Skåne som du har läst?
"Kalle på Spången", det var visst en film, men det gör kanske inte så mycket?Jag tror att att allt ont i Skåne kommer från Edvard Perssons filmer. Det var längesedan jag läste den men jag vill minnas att Lukas Moodyssons "Vitt blod" inte var någon höjdare.
5. Om Skåne var en bok, vilken bok skulle Skåne då vara?
Ja det får bli en pjäs "Natten är dagens mor" av Lars Noren om familjen i den lilla staden som driver det lilla hotellet. Lika mycket som Skåne är kontintentalt så är den ett landskap med sjuk småborgerlighet när den är som värst med främlingsfientlighet och självgodhet i en salig röra.

2 kommentarer:

Karin. E sa...

Edvard Persson hit och dit!! ha ha

Elin sa...

Det var så det var!