måndag 9 november 2009

Helena Dahlgren är läskigt intellektuell

Helena Dahlgren är en av Bokhororna, uppskattar finkultur som Buffy och Arkiv X samt gillar skräck. Supermycket! Och det gillar ju vi att hon gillar, om ni fattar... Därför har vi bett henne svara på våra intellektuella frågor med skräcktema, hurra!

1. Vilken är den bästa skräckboken du har läst?
Hjälp, får jag bara välja en? Jag avskyr att utnämna DEN bästa någonting, för det känns som om det krävs så mycket tyngd och dignitet. Hej prestationsångest liksom. Men om vi ska gå på ren och skär skrämseltaktik, det vill säga den skräckbok som satt mest skräck i mig, ja, då måste svaret bli Det av Stephen King. Hedersomnämnande till Ghost Story av Peter Straub och, i novellklassen, M.R. James novell Oh, Whistle, and I'll Come to You, My Lad och Arthur Machens The Great God Pan. Joyce Carol Oates skriver fina skräcknoveller också, och Edith Wharton, och... nej, jag ska sluta.

2. Vilken är den bästa skräcklåten du har hört?
Song of Joy, det inledande spåret på Nick Caves Murder Ballads, en isande berättelse om en man som dyker upp utanför någons (min, känns det som) dörr och berättar om hur hans familj blivit brutalt mördad av en John Milton-citerande psycho killer. Lite senare i låten börjar berättarjaget citera Paradise Lost och frågar, med Caves allra ondaste röst, "do you reckon me a friend? Are you beckoning me in?" samtidigt som The Bad Seeds brister ut i en helveteskör... Gud, jag får kalla kårar bara jag tänker på den låten. Länge vågade jag inte lyssna på den när jag var ensam hemma, jag hoppade direkt till låt nummer två (den lika briljanta men mer humoristiska Stagger Lee).

3. Vilken är den bästa skräckfilmen du har sett?
Osäker på om den räknas som en renodlad skräckfilm, men det är i alla fall The Mothman Prophecies med Richard Gere och Laura Linney. Fruktansvärt obehagligt på ett genialiskt krypande sätt. Sjukt underskattad film! Bland de mer klassiska skräckisarna är jag väldigt förtjust i Jurkyrkogården och första Halloween-filmen.

4. Vilken är den sämsta skräckboken du har läst?
Den amerikanske skräckförfattarens Bentley Littles senaste roman, His Father's Son, var bedrövlig. Tyvärr, för jag har gillat hans tidigare alster även om de är väldigt råa och grabbiga och inte direkt några stilistiska mästerverk, men det här var bara för kasst. Jag slutade läsa efter drygt hundra sidor och har inte ångrat det en sekund.

5. Vilken bokkaraktär är mest skräck?
Pennywise the Clown såklart! "We all float down here"...

1 kommentar: