fredag 6 november 2009

Göteborgs bästa bokläsningsställen

Gud så mycket böcker vi har tipsat er om. Är det kanske så att du väskan full med böcker men vet inte vart du ska sitta och läsa dom? Irrar du omkring med din bibliotekspåse med Denise Mina, Mårten Sandén och Henrik Bromander böcker som vi har tjatat så mycket om? Ta det lugnt, här kommer Einar Hanssons bästa tips på fantastiska läsplatser i Göteborg. Einar är arkitekt med inriktning på stadsvandringar och modern historia och har skrivit en massa fina guideböcker om Göteborg. Desutom ledde han arbetet med den fina boken Högsbo på väg som ni kan se Elin prata om här.

Einars sex bästa platser att läsa en bok på i Göteborg

Universitetsbiblioteket

På alla bibliotek är det utmärkt att läsa böcker. Universitetsbiblioteket vid Näckrosdammen är öppet för alla och har en rad olika läsesalar och läshörnor som fylls av kunskapssökare. Humanistens stora café ligger intill.

Restaurang Andrum

Utanför lunchtid är det lugnt och skönt på den vegetariska restaurangen. Från andra våningen har man utsikt över livet på Östra Hamngatan. Njut av reko fika till boken!

Båten till Vrångö eller Brännö

På skärgårdsbåtarna från Saltholmen kan man kombinera havsutsikt, fika och bokläsning. De längsta turerna går till Vrångö eller Brännö Husvik. På Silvertärnan, Ylva och Vesta finns det café. Även Skarven och Fröja har utsiktssalong. Vipans öppna övervåning är suverän varma sommardagar.

Härlanda Tjärn

Kring den lilla glittrande sjön i Delsjöområdet finns lugna platser i naturen, på uddar och bryggor. Ett litet fik har öppnat innerst i badviken. Ta buss 17 mot Björkekärr och gå genom skogen.

Japandalen

Högt uppe i Botaniska trädgården vilar en österländsk ro. Kring den lilla dammen med broarna och minitemplet kan man finna sin egen vrå i naturen.

Flunsåsparken

Sveriges enda avgiftsfria folkpark ligger mitt på Hisingen, litet i skymundan bakom Lundby centrum. Stora delar av året är den en lugn plats med många bänkar i ett soligt läge under susande träd.

2 kommentarer:

Carl W. sa...

Andrums övervåning äger. Lyxigt med så mycket utrymme mitt i stan!

Lisa sa...

Vadå Sveriges enda avgiftsfria? Att hänga i Malmö folkpark är också alldeles gratis. Faktiskt :).

Lisa