måndag 2 november 2009

Emma Lindgren är skräckbibliotekairen

Emma Lindgren är en bibliotekarie som kan allt om doom metal, gotik och sånt fräckt. Skräck är hon bra på också, och så bloggar hon här. Och hon har svarat på våra intellektuella frågor!

Vilken är den bästa skräckboken du har läst?
Jag måste säga att jag inte har läst så hemskt mycket renodlad skräck, typ King och Koontz, eftersom jag föredrar lite mer subtil skräck. Men jag skulle vilja rekommendera Amanda Hellbergs Styggelsen, en bok som inte väjer för det mörkaste och hopplösaste. Kanske inte det allra, allra bästa jag har läst, men en bok som jag tycker borde fått mer uppmärksamhet när den kom. Hellberg lyckades skrämma mig på allvar ett par gånger, och det ska jag säga, att det händer inte ofta när jag läser. Boken handlar om flickan Singa som lever i ett Carnevaleliknande sällskap som reser runt på marknader. Tillsammans med sin pappa uppträder hon på parapsykologiska föreställningar. Singa blir kidnappad av den makalöst onda och sadistiska Eva, som ingår i en spiritistkyrka och som ser flickan som en chans att tjäna pengar. Hon utnyttjar henne på alla tänkbara sätt och tvingar henne att leva resten av sitt liv fastkedjad i en liten bur. Sextio år senare drabbas städerskan Maja Grå av syner. Singa har återvänt för att ta ut sin hämnd. Det mest skrämmande med denna bok är dock inte det övernaturliga, utan människors bottenlösa ondska.

Vilken är den bästa skräcklåten du har hört?
Vilken svår fråga! Jag får nog ta och välja några stycken.
Melt av Nefilim. En låt med ett väldigt mardrömslikt sound.
The Watchman av Fields of the Nephilim är också helt fantastisk. I detta fall är det texten som är skräckigast. De sjunger om Kthulhu (ja, de stavar det med K, inte C).
Eftersom jag är väldigt förtjust i gotik vill jag gärna välja en gotisk (med det menar jag inte goth, utan gotiska motiv!) låt också, Her ghost in the Fog av Cradle of Filth, i vilken Doug Bradley som spelar pinhead i Hellraiser, medverkar.
Riktigt snygg (och lång) och gotisk video till låten Doomed to walk the earth med finska doombandet Swallow the sun

Vilken är den bästa skräckfilmen du har sett?
The Others. Jag älskar den vackra miljön i den (dimmiga hedar, gammalt hus, glåmigheten, gamla sepiafotografier, strama kläder, bleka barn, vackra Nicole Kidman...). Den har allt en spökhistoria bör ha inklusive en sådan där Sjätte sinnet-vändning som får håret att resa sig.

Vilken är den sämsta skräckboken du har läst?
Den har jag inte läst ännu, eller så är jag så väldigt bra på att välja böcker att jag inte har valt någon dålig skräckbok ännu.

Vilken bokkaraktär är mest skräck?
Kanske är inte Fru Sorg i Selma Lagerlöfs En herrgårdssägen den mest skrämmande karaktären, men sannerligen en av de mest intressanta och en av dem jag tycker mest om. Den onda, sågtandade Fru Sorg bär lång, svart sammetskappa med stora kragar över axlarna. Under den göms hennes stora fladdermusvingar och krokiga klor. Hon kommer resande dragen i en svart släde av svarta hästar och omger sig med fladdermöss. Hennes mål är fladdermössens (eller läderlapparna, som Lagerlöf kallar dem) övertagande av herrgården. Många läser hennes karaktär symboliskt som ett uttryck för sorgens svarta vingar, men det är svårt att inte samtidigt läsa henne bokstavligt och därmed se en renodlad skräckgestalt. Fru Sorg uppmanar folk att tänka negativt och ser till att inget trevligt sker i herrgården.

3 kommentarer:

Pål Eggert sa...

The Others var väl ett bra filmval, riktigt kuslig film.
Ah, Cradle of filth behärskade mitt musikval under många år och jag lyssnar fortfarande en del på dem.
The Watchman var en favoritlåt en gång i tiden, så melankoliskt kuslig.

Roos sa...

Ah. Fields of Nephilim är ju mina gamla favoriter. Hurrah ;)

Anonym sa...

Tjo vad trevligt med såna här skräckinslag... Hoppas verkligen ni på bibblan plockar in nya eskapix där emma medverkar, och inte minst gör en intervju med den hårt kämpande tillika slemmiga hjärnan bakom det hela; Redaktören Henrik Holmström.