fredag 13 november 2009

Fint, roligt och argt

Äntligen en humorserie i fint albumformat för oss som läste Darling, Fittstim och lyssnade på Bikini kill! Hurra!
Jag läste Lina Neidestams nya underbara serie Zelda samtidigt som jag läste Rocky: volym 16 (SEXTON!!!). Rocky har flyttat ut på landet och börjar känna sig gammal, Zelda är ute och super, ligger runt, har krångliga relationer och är arg. Så jävla mycket roligare i längden! Missförstå mig rätt, jag gillar verkligen Rocky och tycker att serien ibland är briljant men jag behöver någon ny ung storstadsperson att roa mig med i serieform och Rocky är liksom lite gammal nu.

Men, hur som, skit samma. Den serie Neidestam har skapat talar för sig själv utan jämförelser. Det är liksom smart och genomtänkt. Zelda har självklart, som alla bra humorseriefigurer, en uppskruvad personlighet där allt förstärkts tio gånger om och det är det som är så bra. Alla dom där grejerna som jag och mina vänner suttit och svurit över blir Zelda skitarg på. Dubbelmoralen har hög igenkänningsfaktor och jag skrockar gott åt hur alla andra är homofober och sexister i Zeldas ögon trots att hon stundtals är minst lika dan. Så ska en bra humorserie vara! Inte bara rolig utan också tankeväckande och få en att fundera lite på vad man själv har för tankar och värderingar när man beklagar sig över tonårstjejerna som inte fatatr hur förtryckta dom är i sina pushup-bhar medan man själv står och fryser arslet av sig i sina snygga stövlar. Dessutom, oftast är Zeldas ilska befogad och jag gillar att hon blir arg och upprörd på varenda grej hon tycker är fel. Humor är bästa redskapet för att få fram sitt budskap som alla vet och här är det verkligen lyckat.

3 kommentarer:

Katrin sa...

Ni har väckt ett serieintresse hos mig och just nu är jag helt överväldigad över hur genial Jag är din flickvän nu är.

Maria sa...

Den måste jag läsa. :)

Karin. E sa...

Det var den jag köpte i stället när min bokhandlare inte kunde gå i god för "Husfrid". Det jag såg var ju mycket lovande.
"Jag är din flickvän nu" är också bra"