torsdag 12 november 2009

Elin blir trött av att läsa om kvinnliga könsorgan

Herregud, hur många gånger kan man skriva fitta i en bok, tänkte jag när jag hade läst 60 sidor av Nick Caves Bunny Munros död. Väldigt många gånger är rätt svar på frågan, för i Caves bok handlar det om kvinnokön på var och varannan sida. Bunny Munro är nämligen helt fixerad vid att tänka på sex och kvinnors könsorgan. Han är sexmissbrukare, knarkare och ett svin i största allmänhet. När hans fru begår självmord så skyller alla inte helt otippat på Bunny. Han sörjer så klart och börjar knarka och supa ännu mer och tar med sig sin son på en märklig skönhetsvårdsproduktsäljresa (längsta ordet jag har skrivit) och där någonstans så faller hans verklighet sönder och han krisar.

Bunny Munro är så fruktansvärt vidrig. Det är förskräckligt att läsa om hur sjukt fixerat han måste tänka på hur alla tjejers fittor ser ut. Jag mår ganska illa när jag läser om att han drogar brudar och sätter på dom lite hur som helst. Och det är fullkomligt jättesorgligt att läsa om hur hans stackars son ser upp till sin pappa och tycker han är världens coolaste.

Nick Cave brukar skriva om både vackra och fina saker och mörka, fula och förfärliga saker och Bunny Munros död handlar verkligen om en ful, förskräcklig, djupt tragisk och sorglig person. Bitvis är det lite komiskt och fyndigt skrivet, men mest är det en synnerligen nattsvart, förfärlig och lite tröttsam berättelse om en människa som tappar greppet om verkligheten.

Här kan du lyssna på när Nick Cave läser ur sin bok.

2 kommentarer:

Nils sa...

Såg den här boken idag i bokhandeln och funderade på att köpa den.. det blev inget med det. Bra eller bu?

Elin sa...

Köp en skiva med Nick Cave istället.