tisdag 22 september 2009

Elin och Siskas livsnödvändiga fantasylista

Idag fyller Bilbo år! Hurra för honom! Vill ni vara med och fira hans födelsedag så kom till oss på Högsbo bibliotek då Mithlond kommer hit och har ett hejdundrande kalas med dans, högläsning, hembakat och dräkttävling. Och inte nog med det, här kommer Elin och Siskas viktiga fantasylista med både böcker och musik på!

Ett av mina starkaste tv-minnen från min barndom var filmatiseringen av Narnia-böckerna. Det var så spännande att dom där barnen hittade en helt annan värld i en garderob! Jag älskade CS Lewis böcker. De hade ju liksom allt - kampen mellan gott och ont, modiga barnen, talande djur (ja, jag gillar sånt) och märkliga varelser och jag hatade den hemska häxan och den där svekfulle pojken. /Elin


Min motvilja till medeltidsfantasy kan man lätt spåra tillbaka till en specifik person. David Eddings. Jag plöjde alla Belgarion- och Malloreaböcker i 12-årsåldern. Inte fantastiska epos direkt men spännande och händelsefyllda. Dock innebar detta att jag för alltid skulle kanna ett milt hat mot dessa böcker med sina värdelösa brudarna som varje gång det var någon häftig strid alltid skulle koka stuvning. Alltså, om jag fick välja mellan att sticka mitt tvåhandssvärd i en argsint drake, iklädd min rustning och backuppad av mitt gäng med trollkarlar och besvärjare skulle jag ju göra det och inte sitta vid en brasa och koka kål. Nä, fy!/Siska


Silverhästen av Lene Kaaberbøl
I måndags gjorde jag bort mig genom att ondgöra mig över fantasygenren på Bokhora. Jag drog hela genren över en kam och sa att den var tråkig och stereotyp. Det var såklart en grov förenkling. Det finns massor av bra fantasty för ungdomar. Silverhästen är precis så. Dessutom är den i hemlighet en efter katastrofen-bok och det äääälskar jag! Kat är en ung tjej som lever i en värld med helt andra genusmönster än vår. Bättre eller sämre vet jag dock inte om jag tycker det är. En dag kommer en mystisk silverhäst till gården och Kat kommer så småningom ut på ett hejdundrande bra äventyr. Kaaberbøl skriver alltid bra och nytänkande ungdomsfantasy som verkligen utnyttjar fantasygenrens potential att beskriva en verklighet som är annorlunda på fler sätt än att det finns drakar och det här är verkligen inte ett undantag. Inga stuvningskokare här inte!/Siska


Allvarliga män som sjunger allvarligt på tyska om flöjter, trollkarlar och prinsessor? Som blandar in medeltidsinstrument i någon sorts metal? Låter det som en hit? Då gillar du In Extremo och Schandmaul./Elin

Rhapsody - The Emerald Sword Alltså seriöst. Vad är det med fantasymusik? Måste det vara såhär dåligt för att man ska få känslan av hur det känns att svinga sitt svärd, ridandes på sin häst ner mot slagfältet? Men lite roligt är det såklart, speciellt här där man kan läsa texten samtidigt. Texten måste f.ö. vara den ultimata definitionen av ordet LÖKIG./Siska


Elin och Siska har väldigt svårt att hitta bra fantasymusik, kan ni hjälpa oss? Och vad tycker ni är bra och dålig fantasy?


8 kommentarer:

Katrin sa...

Visst är filmen Highlander fantasy? Kanske inte den bästa filmen men om jag minns rätt så gjorde Queen soundtracket och dom har ju lyckats göra bra musik annars. Har för mig att den svulstiga balladen Who wants to live forever finns med.

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Men ja!Hur kunde jag glömma den? Princess of the Universe från samma soundtrack var typ det häftigaste jag någonsin hört när jag var 10.
Här kan ni få höra den fantastiska (ehhh...) låten http://www.youtube.com/watch?v=DVi6MeYQx38
/Siska

Idodido sa...

Vad hände med Harry Potter? Är inte det bra fantasy så säg?

Patrik Centerwall sa...

Om ni letar efter bra ungdomsfantasy med starka unga tjejer i huvudrollen så är det två böcker jag kan rekommendera på rak arm - för det första Ondvinter av Anders Björkelid. Nyskriven svensk fantasy! Hur ofta hittar man det? Dessutom är det en riktigt bra bok. Den andra boken är China Miévilles Un Lundun som handlar om de Zanna och Debba som hamnar i UnLondon, staden dit allt trasigt och slängt från London hamnar.

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Harry Potter kommer nog i ett Litterärt samtal på en blogg nära dig.

Åh, Ondvinter älskade jag! Speciellt berättargreppet med vi-form först och jag sen (grammatiska termer är inte min starka sida). China brukar jag låna ibland och sen lämna tillbaka oläst. Dom är ju så himlans tjocka dom böckerna!

/Siska

Maria sa...

Åh, Lene Kaaberbøl är så jäkla bra. :D Läste nyligen Katriona-trilogin och älskade den.

Och när vi pratar om icke-våpiga fantasykvinnor, så är The Privilege of the Sword av Ellen Kushner en himla bra bok.

charliemurray sa...

Rhapsody - va' fina svärd dom har! Eller som vi brukar säga: När jag hör ordet "svärd" osäkrar jag mitt dragspel. Fantasygenren är väl hopplöst ihopflätad med metal, konstrock och slikt. Gillar man det kan man ju alltid lyssna på gammal Uriah Heep, Wishbone Ash och... och... ääh... Jäss! Jag har glömt vad alla de där banden hette! Befriande. Jag säkrar mitt dragspel och stoppar tillbaka det i hölstret igen.

Anna Gustafsson Chen sa...

Haha! "När jag hör ordet 'svärd' osäkrar jag mitt dragspel." Den var bäst!

Men Harry Potter-musiken går inte av för hackor. Sedan finns det ju en massa tv-spelsmusik som är väldigt mycket fantasy också.