torsdag 26 november 2009

Elin och Siska presenterar 00-talet: Idag bästa filmerna

Idag blir det 00-talets film! Vi har lite lätt krystat fått fram 5 typer av filmer som vi tyckte var extra tydliga under 00-talet. Kan ju vara våra hjärnor som hittat på spratt. Vilka filmer tycker ni var extra 00-tal?

Krälande barn med hår för ansiktet-skräck
Kan också relateras till allmän asiatisk skräck. Det var väl härligt att västvärlden äntligen fick upp ögonen för den superläskiga skräcken! Asiatisk skräck är över lag snyggare, läskigare och bättre (tycker jag). Rekommenderas: Tale of two sisters, Ringu (såklart) och AuditionTv-serieboxar
Detta tjat de senaste åren om tv-serieboxar! Varenda serie skulle man nu ÄGA. Nu får man tv-serier på dvd med varenda kvällstidning. En gång i tiden samlade nördarna på VHSer med Star Trek DS9. nu har både kreti och pleti sin salongsmöbel fylld med boxar. Nörderiet har blivit folkligt. Nu ska man ha limiterade boxar med guldprägel (eller nja). Rekommenderas: OZ-boxen, Buffy-boxen och The wire-boxarna

Eländes elände och ångest

Nattsvart elände gör ont att titta på. På 00-talet bar Lukas Moodysson upp denna genre alldeles galant själv genom att göra filmer som var plåsmamt smärtsamma. Garanterat magont och ångest alltså. Rekommenderade filmer: Säg att du älskar mig och Lilja 4-ever.
Animerad film som både mamma, pappa och barnen gillar. Och andra vuxna.

Inte behövde man skämmas det minsta under 00-talet för att man gillar att titta på barnfilmer. Alla tittade på barnfilmer och hade jätteroligt åt träskmonster, söta robotar och clownfiskar med dåligt minne. En mycket bra trend för atta småbarnsföräldrar som fick bra alternativ till alla äckliga barnprogram som Teletubbies och Bananer i pyjamas. Rekommenderas: Hitta Nemo, Shrek och inte minst Wall-E

Superhjältsfilmatiseringarna

Och plötsligt så filmatiserades varenda serietidning. Det var Hellboy, Spiderman och Ironman och en massa andra. Allt var inte lika häftigt på film, en del var häftigare på film och alla hade föredömligt tajta dräkter. Rekommenderas: Watchmen, Batman (Christian Bale, hurra!) och X-Men (Wolverine, hurra!)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Anmärkningsvärt att ni inte tagit upp fejkdokumentär-trenden. För mig har det varit det mest typiska 00-talsföreteelsen. The Office och Curb Your Enthusiasm är ju något av det bästa som någonsin gjorts inom alla kulturområden.

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Vi ville bara kolla så ni var uppmärksamma!

Niclas sa...

Kul lista! Fast ni kunde sparat tv-boxarna till en separat tv-lista. 00-talet stod ju typ för tv-seriernas apoteos - det bästa från senaste decenniet är bland det bästa som mediet någonsin producerat. (Kan man säga det om något annat medium?)

Martina sa...

Mmm, serietidningsfilmer. Jag rekommenderar Hellboy också (istället för Batman). Och mmm, tv-serier. Jag rekommenderar Supernatural (fjärde säsongen har ganska nyss kommit på dvd) och Firefly.

Sara BE sa...

Fantasy på film måste väl ändå sägas ha fått en revival på 00-talet med Sagan om Ringen-filmerna och dess efterapare. Tyvärr var det ju inte så många av de som kom i kölvattnet som höll måttet, men det har ju inte gått så mycket fantasy på bio sen på 80-talet!