torsdag 10 december 2009

10 december: Nittonde stolen/Amanda Hellberg

Nittonde stolen är något så underbart, fint och fräsigt som en litterär kulturtidskrift på nätet. Inte nog med det, deras eminenta skribenter skriver dessutom bra och spännande och med nya vinklar om litteratur. Det är högt och lågt, smalt och brett. Nyligen hade dom ett tema om science fiction med mycket nytt och spännande (som svensk sf-poesi) som gjorde vissa här på bloggen så glada att dom gjorde en liten glädjedans (kolla här t.ex.). Vi tycker helt enkelt att Nittonde stolen är så fantastiskt underbart bra att vi har bett dom göra en lucka till oss!

Sju(kt bra) litterära jultips från redaktionen på Nittonde Stolen


Novellsamlingen Kärlek i juletid och andra julberättelser om kärlek med bidrag av bland annat Kerstin Ekman, Katarina Mazetti, Åke Edwardsson och Barbara Voors. Trots att de ibland rör vid sorgliga ämnen och känslor som ångest, bidrar huvudparten av samlingens noveller till en mysig julstämning. Och detta utan att författarna ens behöver använda smöriga klyschor.Hjalmar Söderbergs novell Pälsen. När Hencks rock går sönder får han låna en päls av en god vän, vilket blir upptakten till hur Henck på julaftonskvällen får uppleva sitt livs sista sekunder av lycka. Söderbergs stillsamma dramatik är darrande intensiv i denna korta novell som är så oändligt hemsk i all sin enkelhet. Så läs den, förundras över Hencks elände och känn hur det stora julvemodet långsamt rullar in.

Karin Boyes dikt Jul 1939. Boyes dikt är både ljus och mörk, för i den svarta julnatten finns mörkret, men också de dödas själar att stötta sig emot. Själarna och stjärnorna som uppmanar till ”ljusfest i mörker och död”.

Truman Capotes novell Ett julminne. Hos Capote skildras den karga julen,långt ifrån julskyltade gallerior och Disneyspektakel. Det är melankoliskt och långsamt, och allt slutar lika sorgligt som underbart.

Jostein Gaarders roman Julmysteriet. En bok som är en julkalender om en julkalender som på sätt och vis innehåller en bok. Joakim kommer av en slump över en magisk julkalender, som inte bara verkar ändra utseende från dag till dag, utan också innehåller små, tunna, hopvikta lappar som ramlar ur varje lucka som han öppnar. Med lapparna hopar sig både berättelser och mysterier.

Novellsamlingen Mordet på jultomten och andra juldeckare med bidrag avHenning Mankell, Liza Marklund, Hans Alfredsson, Håkan Nesser med flera.Novellerna spelar på de klassiska jultraditionerna men vrider samtidigt på våra förväntningar om den tindrande myspysjulen. För i vilken julstämning infinner man sig i när tomten dundrar in på posten med en AK4:a, dealar med knark eller rånar Domus?

Will Eisners seriealbum Spirit - Nr 11.
Den maskerade brottsbekämparen Spirit ägnar sig året runt åt att hjälpa kommisarie Dolan och de andra poliserna med att bunta ihop bovar och banditer. Med ett undantag. På julen tar han en paus och lämnar över uppgiften åt en annan kraft – The Christmas Spirit. Hela det elfte albumet i svenska förlaget Alvglans Spriti utgivning är ägnat åt just juläventyren.Amanda Hellberg är skräckförfattare och illustratör. Hon kom förra året ut med Romanen Styggelsen och har tidigare svarat skrämmande intellektuellt på våra intellektuella frågor . Som sagt så är Amanda inte bara författare och i henne lucka har hon varit fantastiskt rar och gett oss sitt egenillustrerade julkort! Hurra!

Inga kommentarer: