tisdag 8 december 2009

Du är vad du läser: Pål Eggert

Pål Eggert har ni träffat på här på bloggen titt som tätt. Vi längtar väldigt mycket efter att hans nya fantasyroman De döda fruktar födelsen ska komma ut på Järnringen. Fram tills dess roade Elin sig med ett besök hemma hos Pål och granskade hans bokhylla. Eller bokhyllor, för Pål har så mycket böcker att det är dubbla rader böcker i hyllorna och böcker nästan överallt.
Först trodde jag att det var Siska jag var hemma hos. Men ni vet, det var nästan precis samma böcker i bokhyllorna. Skräck, fantasy, serier och annnat tufft. Ja, Siska hade lite mer handarbetsböcker än Pål, men annars var det en slående likhet mellan bokhyllorna.


Så här sammanfattar man bäst Pål bokhylla. Döden, änglar och helvetet. Det är de genomgående teman som präglar bokhyllans innehålla. Här hittar man imponerande mängder fina serietidningar - Hellblazer, The Invisibles och Sandman bland annat och jag misstänker att detta skulle göra Siska alldeles tårögd. Det finns även mycket manga, en hel del skräck och vampyrer, som Poppy Z Brite (som Siska pratar om titt som tätt). Pål har också vigt en stor del av bokhyllan till olika typer av politisk litteratur. Neil Gaiman och Murakami blev jag alldeles lycklig av och inte särskilt förvånad av att hitta i Påls bokhylla.


Mer förvånad blev jag dock över de böcker om fettförbränning, muskeluppbyggnad och olika läkarböcker som stod bland alla tuffa böcker. Pål försöker ju framställa sig som en dekadent, mystisk och gotisk typ och inte som en neurotisk kroppsfixerad svenne. Mycket spännande att se en ny sida av honom, måste jag säga.
Massor av serier, men varför har Pål, som är kanske den mest jämnställde mannen som jag vet en bok om Arne Anka - som är gubbabitterheten personifierad. Varför vill han läsa om en sur anka som dricker bärs och klagar på allt?


Bibliotekarien gillade:


Poppy Z Brite - Drawing blood
Grant Morrison - The Invisibles
Neil Gaiman - American Gods

Bibliotekarien gillade inte, bränn:


Arne Anka: bombad och sänkt

Bibliotekarien blev förvånad av:


Ett gäng tränings- och läkarböcker


Bibliotekarien rekommenderar:

Gotik, mystik, skräck, döden och änglar i all ära. Men vad är det för fel med att läsa en glassig chicklit bok som sex, skor och handväskor? Den här bibliotekarien tror att Pål behöver läsa en annan typ av dekadens, shoppingfrosseri, sminkmania och kärlekstrassel. En shopaholics bekännelser av Kinsella passar bra.Påls bokhylla lider av samma problem som Andreas Romans. Det är mycket om andra magiska världar, drakar, trollkarlar och sånt. Men vad hände med verkliga världen Pål? Jag rekommenderar: Kvinnan som gick in i dörrar av Roddy Doyle för att lära sig att även den verkliga världen kan vara nog så läskig och obehaglig, även om det inte minns några vättar här.

Pål gillar serier och jag är alldeles övertygad om att Husfrid av Alison Bechdel skulle falla Pål i smaken. En snyggt tecknad berättelse om familjehemligheter, pappor, böcker och annat viktigt. Siska har skrivit fint om den här så det slipper jag göra.
Vad tycker du att Pål ska läsa?

5 kommentarer:

Pål Eggert sa...

Husfrid befinner sig redan i hemmet även om det var Karin som köpte den. Jag ska defintivt läsa den

Annika sa...

Jag älskar "du är vad du läser"

CJ Håkansson sa...

Roddy Doyle är otäckt bra.

Anonym sa...

D´oh!
Nu svarade jag på "lästips till Pål" i fel inlägg!
=)
stewe

Olov L sa...

OMG! Jag har läst er blogg alldeles för lite! Du är vad du läserserien är ju fantastisk! Vilka superbibliotekarier ni är!

Kul att Pål Eggert snart kommer med en ny bok. Hans "Ars Moriendi" är en av mina favoritböcker.

Ha det!

/Olov L