fredag 18 december 2009

18 december: Lovisa Broström/Knut Larssson

18 december: Lovisa Broström

Lovisa Broström var vår första vinnare här på bloggen när hon vann vår fantastiska Smiths-tävling. Hon var iofs den enda som skickade in svar men det var ju himla duktigt ändå! Då fick hon dessutom svara på föregångaren till våra intellektuella frågor. Förutom att kunna massor om Morrissey kan Lovisa ofantligt mycket om folk som har det hemskt och äter rovor samt ekonomisk historia. Här kommer Lovisas lucka!


Flickor utanför ramarna

I min lucka vill jag slå ett slag för tre böcker som handlar om unga arbetarklassflickor som bryter ny mark och hämnas på sin omgivning, som inte låter dem ta den plats de förtjänar.

Den första boken är Roald Dahls bok Matilda som handlar om den bokslukande flickan vars föräldrar bara tycker att hon är ett besvär för dem.

Den andra boken är den enda av Joyce Carol Oates böcker som jag lyckats ta mig igenom Foxfire- en tjejligas bekännelse, som handlar om ett häng försummade unga kvinnor i 1950-talets USA, som tröttar på det våld och de sexuella trakasserier de ständigt utsätts för och tar en gruvlig hämnd på alla som ställer sig i vägen för deras liv och ambitioner. Jag fick den som 12-åring och ingen bok har präglat mitt liv mera.

Den sista boken är relativt ny och heter I en klass för sig av Curtis Sittenfeldt. Den handlar om den unga Lee som kommer till en internatskola på stipendiepengar. De sociala koderna är många och skolan präglas av gamla anor och överklass. Lee blir en outsider som gör allt i världen för att inte visa sticka ut. I En klass för sig, skiljer sig från de andra två genom att Lee inte tar någon uttalad hämnd på sin omgivning men den kommer in ändå. Alla de här tre böckerna öppnar upp fältet för unga kvinnor som tror sig vara tvungna att hålla sig inom vissa ramar. De tre böckerna visar att svängrummet är så mycket större och möjligheterna är oändliga. Böcker som dessa stakar ut vägen för verklig frigörelse för alla flickor, ge dem till någon 12-åring i din närhet!


18 december: Knut Larsson

Knut Larsson är en serietecknare av rang som vi är extremt stolta över att ha med i julkalendern. Hans alster kan ni hitta i hans egna böcker, t.ex. Lokmannen och Krokodilstaden som båda är riktiga höjdaralbum. Kolla även in hans blogg för att se hans otroligt fina bilder. Här kommer hans lucka som är ett specialritat julkort, endast för er.

1 kommentar:

Loka Kanarp sa...

Ahhh, en pytteliten framavlad chihuahua-ren! Loves it!